Γιατί δεν πρέπει να κάνεις ντους πριν τον ύπνο;

Είναι τόσο ωραία η αίσθηση να πηγαίνει κανείς για ύπνο καθαρός, αμέσως μετά από ένα ζεστό ντους. Αλλά από ιατρική άποψη, γιατί δεν είναι καλό;

ντους pexels

Είναι τόσο ωραία η αίσθηση να πηγαίνει κανείς για ύπνο καθαρός, αμέσως μετά από ένα ζεστό ντους. Αλλά από ιατρική άποψη, το μπάνιο πριν από τον ύπνο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε ένα καλό βράδυ. Στην πραγματικότητα, αυτή η φαινομενικά υγιής συνήθεια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Έτσι, αποφασίσαμε να "βουτήξουμε" σε 4 λόγους που δείχνουν ότι το ντους πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι τόσο χαλαρωτικό όσο πιστεύαμε κάποτε και ίσως σε πείσουμε να το απολαύσεις αφότου ξυπνήσεις. 

Διαβάστε Επίσης

1. Ίσως να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα

Το να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους ακριβώς πριν κοιμηθούμε μπορεί να φαίνεται χαλαρωτικό, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Ξεκουραζόμαστε καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ελαφρώς χαμηλότερη και καθώς το σώμα μας αρχίζει να προετοιμάζεται για έναν καλό βραδινό ύπνο, η θερμοκρασία μας πέφτει λίγο. Το να κάνουμε ένα ζεστό ντους θα αυξήσει τη θερμοκρασία μας και θα μπερδέψει το σώμα μας. Αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε για ύπνο χωρίς να κάνουμε μπάνιο, μία καλή επιλογή είναι να κάνουμε ένα χλιαρό ντους μία ή 2 ώρες πριν ξαπλώσουμε.

2. Μπορεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά

Όποιος έχει νιώσει ότι η καρδιά του χτυπά πιο γρήγορα μετά από ένα ζεστό ντους, υπάρχει στην πραγματικότητα μια επιστημονική εξήγηση για αυτό. Το ζεστό νερό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και οι ειδικοί γιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη και να υπερθερμάνει το σώμα και να προκαλέσει ταχυκαρδία. Όταν η καρδιά  χτυπάει δυνατά, είναι πιθανό να περάσουμε τη νύχτα γυρίζοντας και γυρίζοντας, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας.

3. Μπορεί να μας κάνει να πάρουμε βάρος

Το να έχουμε ένα νόστιμο βραδινό και να κάνουμε ένα ζεστό ντους αμέσως μετά μπορεί να φαίνεται σαν ένας τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσουμε τη μέρα. Αλλά στην πραγματικότητα, το ντους αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η πέψη απαιτεί αυξημένη ροή αίματος προς το στομάχι και το ντους κάνει το αίμα να ρέει σε άλλα μέρη του σώματος. Εάν νιώθουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ντους το βράδυ, είναι καλύτερα να περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα.

Διαβάστε Επίσης

4. Είναι κακό για τα μαλλιά μας

Το να κάνουμε ντους ακριβώς πριν τον ύπνο και να κοιμόμαστε όταν τα μαλλιά μας είναι ακόμα βρεγμένα δεν είναι καλό ούτε για τις κουβέρτες μας ούτε για την υγεία μας. Ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά θα κάνει τη μαξιλαροθήκη να απορροφήσει την υγρασία και να δημιουργήσει ένα τέλειο ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, όπως κνησμό, ερεθισμό και πιτυρίδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i