Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν κοιμάσαι με τα καλτσάκια σου

Κάποιοι λόγοι που θα σε κάνουν να πεις "αντίο" στα καλτσάκια σου.

woman sleeping socks iStock

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποκοιμηθούν αν δεν φορούν τις ζεστές κάλτσες τους και άλλοι δεν αντέχουν τη σκέψη ότι θα ιδρώσουν τη νύχτα με αποτέλεσμα να πηγαίνουν για ύπνο ξυπόλητοι. Αλλά όπως αποδεικνύεται, το να κοιμόμαστε με τις κάλτσες μας μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες και αν και εσύ έχεις αυτή τη συνήθεια, ίσως να θελήσεις να αναθεωρήσεις αυτή τη συνήθεια.

Ακολουθούν κάποιοι λόγοι που θα σε κάνουν να πεις "αντίο" στα καλτσάκια σου. 

1. Μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματός μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι είναι ζεστό και άνετο και μπορεί ακόμη και να αυξήσει -προσωρινά- την κυκλοφορία του αίματός μας. Αλλά αν φοράμε τις κάλτσες μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αρχίζει να λειτουργεί αντίστροφα, μειώνοντας δηλαδή τη ροή του αίματός μας.

Εάν έχεις λοιπόν τη συνήθεια να φοράς τις κάλτσες σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιβραδυνθεί η ροή του αίματός σου οπότε έχεις έναν καλό λόγο να τις αποχωριστείς από απόψε κιόλας. 

Διαβάστε Επίσης

2. Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων

Οι αγαπημένες μας κάλτσες με αστεία σχέδια μπορούν να μας κάνουν να γελάσουμε και να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, ακόμα και σε μια ζοφερή μέρα, αλλά εδώ θα πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή στο ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένες. Τα συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, το ρεγιόν ή το νάιλον, δεν είναι φιλικά προς το δέρμα και δεν αφήνουν τα πόδια μας να αναπνέουν. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι αρκετά συχνές και αν κοιμόμαστε κάτω από μια βαριά κουβέρτα, το υγρό και ζεστό περιβάλλον δημιουργεί ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν τα πόδια μας. Εάν χρησιμοποιήθηκαν ορισμένες σκληρές χημικές ουσίες, όπως βαφές και ρητίνες, για τη δημιουργία των καλτσών, το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να εμφανίσουμε ερεθισμό και εξανθήματα.

3. Οι κάλτσες μπορεί να αφήσουν επώδυνα σημάδια στο δέρμα μας

Αν έχεις παρατηρήσει (και εσύ) ποτέ κοκκινωπά σημάδια φαγούρας που αφήνουν οι κάλτσες σας στα πόδια σου, τότε οι ελαστικά σημεία που συγκρατούν τις κάλτσες στη θέση τους είναι πιθανώς πολύ σφιχτά. Όταν φοράμε λοιπόν τις κάλτσες μας όλη τη νύχτα, μπορεί να ξυπνήσουμε με επώδυνα, ερεθισμένα σημάδια στο δέρμα  που θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να φύγουν. Όπως κάθε στενό ρούχο, οι κάλτσες με σφιχτά ελαστικά σημεία μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας πρήξιμο.

Διαβάστε Επίσης

4. Μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του σώματός μας

Όταν ξαπλώνουμε τη νύχτα, το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί και στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλά ενώ κοιμόμαστε. Η θερμοκρασία του σώματός μας αλλάζει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και κοιμόμαστε καλύτερα όταν είμαστε πιο δροσεροί. Εάν φοράμε κάλτσες που δεν είναι κατασκευασμένες από υφάσματα που αναπνέουν, η θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να αυξηθεί, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i