Πώς η προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλει στο δικό μας wellbeing

Τα οφέλη που προσφέρει η ενάσχολη και η σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον στη ζωή μας.

προστασία περιβάλλοντος iStock

Η κλιματική αλλαγή, όχι μόνο έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εναλλάσσονται οι εποχές, στο φυσικό μας περιβάλλον και γενικότερα στην καθημερινή μας ζωή, αλλά ενδέχεται να είναι η αιτία των αρνητικών συναισθημάτων που νιώθουμε. Μπορούν άραγε οι προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος να συμβάλλουν στην καλή ψυχολογία και υγεία μας;

Αρχικά, το προφανές είναι ότι με το να προστατεύουμε το περιβάλλον, εξασφαλίζουμε και το δικό μας μέλλον στη Γη, ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η ενασχόληση με τη φύση και η υιοθέτηση νέων συνηθειών. 

Γνωρίζουμε πως η προστασία του πλανήτη μας δεν αποτελεί μία ατομική δουλειά, παρά συλλογική, μέσα από την οποία μπορούμε να νιώσουμε πως έχουμε μία αίσθηση ελέγχου, προσφέροντας παράλληλα τη βοήθειά μας για ένα καλύτερο αύριο. 

Ποια είναι για εμάς τα οφέλη της προστασίας του περιβάλλοντος;

Όπως προαναφέρθηκε, με το να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζουμε το δικό μας μέλλον και εκείνο των επόμενων γενιών. Ωστόσο, η σύνδεση με τη φύση μπορεί να μας χαρίσει άμεσα πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη που δεν είχαμε σκεφθεί. Αρχικά, όταν συμμετέχουμε σε δράσεις για το περιβάλλον, τις περισσότερες φορές αυτές λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικό χώρο, που σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καλή ψυχολογία μας, στη μείωση του στρες και της κούρασης, αλλά και την αύξηση της αυτοπεποίθησης. 

Επιπλέον, με το να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο, καλλιεργείται το αίσθημα της ελπίδας, που αποτελεί μια ενεργή διαδικασία για να διατηρήσουμε την πίστη μας στην αλλαγή μιας κατάστασης και στη συγκεκριμένη περίπτωση της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Από την άλλη, το να βρίσκουμε τρόπους και νέες υγιεινές συνήθειες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, βοηθούν παράλληλα τον δικό μας ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το να χρησιμοποιούμε πιο συχνά το ποδήλατο, μειώνει (κατά μικρή κλίμακα) τα επίπεδα της ρύπανσης και κατ'επέκταση την ποιότητα του νερού και του φαγητού μας. Ή το να καλλιεργούμε δικά μας φρούτα και λαχανικά, μας οδηγεί στο να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερες υγιεινές τροφές.

Πώς μπορείς να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος;

  • Περιόρισε τα ψώνια σου. Ή καλύτερα βρες θησαυρούς σε second hand μαγαζιά. Θυμήσου πως η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για 92 εκατομμύρια τόνους απορριμάτων τον χρόνο. 
  • Στις κοντινές διαδρομές είτε περπάτησε μέχρι τον προορισμό σου, είτε χρησιμοποίησε το ποδήλατό σου. Με αυτό τον τρόπο και θα περιορίσεις τη ρύπανση, αλλά θα έχεις τον χρόνο να παρατηρείς και το περιβάλλον γύρω σου. 
  • Προσπάθησε να είσαι λιγότερο καταναλωτική στα τρόφιμα, έτσι ώστε να αποφύγεις και το food waste. Παράλληλα, η κίνηση αυτή θα μειώσει κατά πολύ τα έξοδά σου.
  • Γίνε εθελόντρια σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, είτε αν δεν έχεις τον χρόνο, δώρισε ένα ποσό σε ανάλογες εταιρείες που έχουν ως στόχο τους ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i