Πέντε χαρακτηριστικά ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ένας άνθρωπος είναι ψυχικά ανθεκτικός και σταθερός.

χαρούμενη iStock

Τις περισσότερες φορές τους δυνατούς σωματικά ανθρώπους μπορείς να τους καταλάβεις με μία ματιά. Αντίθετα, προκειμένου το να διαπιστώσεις αν κάποιος είναι πράγματι ψυχικά ανθεκτικός, δεν είναι τόσο διακριτό. Και αυτό διότι, η ψυχική ισορροπία συσχετίζεται έντονα με τη συναισθηματική ωριμότητα και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που δεν γίνονται ορατοί μέσα από μία συζήτηση 2 λεπτών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δρ. Tracy S. Hutchinson, οι δυνατοί ψυχικά άνθρωποι διακρίνονται για την ευελιξία τους, την προσαρμοστικότητα και το γεγονός πως μπορούν να δουν τα πράγματα από την οπτική κάποιου άλλου. Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί δεν αισθάνονται κατάθλιψη ή άγχος, καθώς έχουν τους κατάλληλους πόρους ώστε να δουλέψουν με τον εαυτό τους, προκειμένου να γίνουν καλύτεροι. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν την πραγματικότητα αντικειμενικά, ενώ δεν παραλείπουν να ζητήσουν βοήθεια. 

Συνεπώς, παρατηρούμε πως αρκετά από τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, ποια είναι στην πραγματικότητα αυτά τα στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν;

1. Δέχονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν μπαίνουν στη θέση του θύματος, κατηγορώντας άλλους για τα προβλήματά τους. Αναγνωρίζουν τη θέση στην οποία βρίσκονται και συχνά παρηγορούν τους εαυτούς τους για την προσπάθεια.

2. Έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να διορθώσουν τους εαυτούς τους. Καταλαβαίνουν τα λάθη τους, τις πράξεις τους, τα συναισθήματά τους και συχνά μπορεί να βοηθήσουν βοήθεια. Παίρνουν την ευθύνη για κάτι που έχουν προκαλέσει και μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Και επειδή συμβαίνει αυτό, παράγουν περισσότερα θετικά αποτελέσματα. 

3. Μετατρέπουν την κακή εμπειρία σε κάτι καλό. Δεν είναι τυχαίο το γνωμικό με τα λεμόνια και τη λεμονάδα, καθώς μέσα από μία δύσκολη περίπτωση μπορεί να βγει κάτι θετικό. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως μετατρέπουν μία αδυναμία τους σε προτέρημα. 

4. Αντιμετωπίζουν το παρελθόν τους. Το να θάψεις τα προβλήματά σου και παλαιότερες εμπειρίες κάτω από το χαλάκι, δεν ωφελεί, αφού κάποια στιγμή αυτό θα εμφανιστεί μπροστά σου με τον χειρότερο τρόπο και ίσως μέσω κάποιας ψυχικής διαταραχής. Οι ψυχικά συγκροτημένοι και ανθεκτικοί άνθρωποι καταφέρνουν να βρουν τη δύναμη να έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματά τους και να καταφύγουν σε κάποιον ειδικό ή σε "θεραπευτικές" μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να λύσουν προβληματικές συμπεριφορές.

5. Ξεχωρίζουν το συναίσθημα από την πραγματικότητα. Όσο κι αν διακατέχονται από το συναίσθημα, όπως όλα τα υπόλοιπα άτομα, οι δυνατοί ψυχικά άνθρωποι έχουν την ικανότητα να τα διαχωρίζουν από την πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο, πέρα από τον εσωτερικό τους. Βάζουν τα πράγματα σε μία λογική σειρά μετά από μία περίοδο που θα μπορούν να δουν την κατάσταση καθαρότερα, με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν συναισθηματική ωριμότητα και πνευματική ανθεκτικότητα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i