Special Olympics Hellas: Οι Πανελλήνιοι αγώνες έγιναν στο Λουτράκι και το Shape ήταν στην τελετή έναρξης

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών με νοητική στέρηση έγινε το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου η τελετή έναρξης των αγώνων Special Olympics Hellas.

δτ

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά κάποια αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 2004. Ήταν αναμφίβολα από τις στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου, όχι τόσο για τις επιδόσεις των αθλητών αλλά για το συναίσθημα, τη χαρά, την υπερηφάνεια, την αίσθηση ότι συμμετέχω σε ένα κορυφαίο γεγονός. 

Παρακολουθώντας για πρώτη φορά από κοντά την τελετή έναρξης των φετινών πανελληνίων αγώνων Special Olympics Hellas στο Λουτράκι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ένιωσα αντίστοιχα -και πιο έντονα, ομολογουμένως- συναισθήματα. Οι περίπου 900 αθλητές κάθε ηλικίας που πέρασαν από τη μικρή σκηνή, άξιζαν κάθε δυνατό χειροκρότημα που τους απηύθυνε το κοινό. Και τα χειροκροτήματα ήταν πράγματι πολλά και εκκωφαντικά. 

special olympics Ελένη
Οι σημαιοφόροι από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την Κύπρο πήραν θέση και η τελετή έναρξης ξεκινά!

Τι είναι τα Special Olympics Hellas

Ας κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω γιατί κάποιοι από εμάς ίσως δεν ξέρουν (ακόμη) πολλά σχετικά με αυτόν τον οργανισμό. Τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν έναν αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στηρίζεται στον εθελοντισμό. Προσφέρουν δυνατότητες προπόνησης σε άτομα με νοητική αναπηρία, σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά).

Μέσω της προπόνησης και της συμμετοχής τους σε αγώνες, οι αθλητές αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. 

Παράλληλα, υλοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Τα Προγράμματα Μεικτών Ομάδων (Unified Sports), Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. (Play Unified. Learn Unified.), Αναπτυξιακό, Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και νοητική αναπηρία - MATP (Motor Activity Training Program), Νεαροί Ηγέτες (Youth Leaders) και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με νοητική  αναπηρία και την ανάδειξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. 

Διαβάστε Επίσης

Επιστροφή στο Λουτράκι και στην τελετή έναρξης...

Δεν θα μπορούσα να διαλέξω κάποιες στιγμές από την τελετή έναρξης των αγώνων  για να μοιραστώ γιατί ήταν κάθε μία ξεχωριστή και συγκινησιακά φορτισμένη. Μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι ο πιο εμπνευσμένος λόγος που ακούστηκε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης των αθλητών ήταν εκείνος του Προέδρου των Special Olympics Hellas, του Διονυσίου Κορδέλλα. Μιλώντας στο κοινό πάνω από την εξέδρα -αλλά και στη συνομιλία που είχα μαζί του σε πιο προσωπικό επίπεδο την επόμενη ημέρα στο SportsCamp που διεξάγονταν κάποιοι από τους αγώνες- ο πρέσβης επί τιμής μας μετέφερε το πάθος, τις αγωνίες και την αγάπη του για το θεσμό και για τα "παιδιά", τους κάθε ηλικίας αθλητές με νοητική στέρηση που αποτελούν τα μέλη των Special Olympics Hellas.

δτ
Αυτή η χαρά και το χαμόγελο είναι ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για τους διοργανωτές αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία μας. 

Ο ίδιος ο κύριος Κορδέλλας ήταν καθηλωτικός στην ομιλία του, συγκινητικός όταν μιλούσε για τους αθλητές και τις δράσεις τους. Τρανταχτή όμως απόδειξη πως όσα λέει τα νιώθει και τα εννοεί ήταν οι πολλοί αθλητές που βλέποντάς τον την επόμενη ημέρα στο SportsCamp σταματούσαν ό,τι έκαναν για να έρθουν κοντά του, να του δώσουν το χέρι, να τον αγκαλιάσουν. Κι εκείνος τους χαιρετούσε όλους με τα μικρά τους ονόματα και φυσικά ήξερε σε ποιο άθλημα είναι ο καθένας...

special olympics Ελένη
Η μικτή ομάδα ποδοσφαίρου που επιτρέπει στα παιδιά με νοητική αναπηρία να γυμνάζονται και να συναναστρέφονται με αθλητές - μία επαφή που είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Μια λαμπρή τελετή, μια λαμπρή ευκαιρία να αναλογιστούμε σαν κοινωνία το ρόλο μας

Συνομιλώντας στο Λουτράκι και στο SportsCamp με ανθρώπους που συμβάλουν στη συνέχιση και την ανάδειξη των Special Olympics Hellas γίνεται φανερή η ανάγκη να βγουν οι άνθρωποι με νοητική στέρηση στην κοινωνία, να συγχρωτιστούν, να συνομιλήσουν, να συνυπάρξουν με όλους μας.

Και θεσμοί σαν αυτόν έχουν δύο πολύ σημαντικούς ρόλους. Ο πρώτος είναι να "γνωρίσουμε" όλοι εμείς τους ανθρώπους με νοητική στέρηση, να τους "δούμε" και να ακούσουμε τις ανάγκες τους. Ο δεύτερος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν ένα βήμα έξω από το σπίτι τους, ένα βήμα έξω από τη "φούσκα" του προστατευμένου και οικείου περιβάλλοντος και να έχουν ερεθίσματα ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ο καθένας τις δεξιότητές του. 

"Τα νέα παιδιά είναι η παρηγοριά μου", είπε ο κύριος Κορδέλλας και τα μάτια του έλαμπαν χάρη στην πεποίθησή του ότι στο μέλλον οι άνθρωποι με νοητική στέρηση θα λαμβάνουν από την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας όλα τα ερεθίσματα και την πρακτική βοήθεια που χρειάζονται. 

Ευτυχώς και σήμερα η έννοια της προσφοράς είναι ζωντανή και μπορούμε να τη δούμε μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυση που προσφέρουν σημαντικές εταιρείες στο θεσμό. Μία από αυτές είναι η Βίκος ΑΕ που αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους με νοητική στέρηση. "Οι Πανελλήνιοι Αγώνες των Special Olympics είναι μια γιορτή χαράς και αγάπης. Η ένταξη των συνανθρώπων μας με νοητική αναπηρία αποτελούν ένα μεγάλο ζητούμενο, γι’ αυτό και στηρίζουμε τη διοργάνωση καθώς εκφράζει θεμελιώδεις αρχές και αξίες της εταιρείας Βίκος. Παίρνουμε δύναμη από τους αθλητές των Special Olympics αλλά και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να προσπαθούν. Κάθε δικό τους μικρό βήμα είναι μια μεγάλη επιτυχία όλων μας", σχολίασε ο κύριος Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της Βίκος ΑΕ και ειδικά με την τελευταία του φράση θα συμφωνήσουμε όλοι μας. 

special olympics Ελένη
Η συνεισφορά των χορηγών είναι πολύ σημαντική για τη διοργάνωση των Special Olympics. Στη φωτογραφία η Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, Corporate and Marketing Technology Manager της Βίκος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο των Special Olympics κ. Διονύσιο Κορδέλλα. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i