Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: Μυστικά και λάθη που κάνουμε

Εσύ πόσα κιλά σκουπίδια πετάς κάθε χρόνο; Έχεις υπολογίσει ποιο είναι το αποτύπωμά σου στο περιβάλλον, στον αέρα, στα νερά, στη γη; Το πιο σημαντικό ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Ανακυκλώνεις τα απορρίμματά σου σωστά;

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης iStock

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης έχει καθιερωθεί από το 2018. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαρτίου και στόχος είναι να αφυπνίσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να προωθήσει την ιδέα της ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση: Μυστικά και λάθη που κάνουμε

4 υλικά

1 Χαρτί: Μπορείς να σκεφτείς πώς η COVID-19 είχε αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον; Η πανδημία οδήγησε στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών και αυτό με τη σειρά του στην αύξηση της χρήσης των χαρτοκιβωτίων. Το χαρτί είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που μετά τη χρήση τους αξίζει και πρέπει να οδηγούνται
στην ανακύκλωση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η ανάγκη κοπής περισσότερων δέντρων για τον πολτό που απαιτείται στην παραγωγή χαρτιού.

2 Γυαλί: Πρόκειται για υλικό 100% ανακυκλώσιμο, αλλά υπό μία προϋπόθεση:  τα γυάλινα αντικείμενα πρέπει να είναι καθαρά. Τι μπορεί να συμβεί αν δεν καθαρίσεις τα αντικείμενα; Τα σωματίδια τροφίμων θα κάνουν το γυαλί χαμηλής ποιότητας,
γεγονός που δε βοηθά στη δημιουργία νέων προϊόντων.

3 Πλαστικό: Είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα υλικά που μπορείς να ανακυκλώσεις. Εδώ ανήκουν οι πλαστικές συσκευασίες, όπως τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, των σαμπουάν, του γάλακτος και οι πλαστικές σακούλες.

4 Αλουμίνιο: Ένα κουτί αλουμινίου είναι 100% ανακυκλώσιμο. Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση του αλουμινίου μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 90% σε σχέση με την παραγωγή νέου αλουμινίου.

Με οδηγό το χρώμα 

1 Στον μπλε κάδο: Εδώ πετάς πλαστικό, χαρτί, λευκοσίδηρο, αλουμίνιο και γυαλί.

2 Στον γαλάζιο κώδωνα (έχει σχήμα σαν στρογγυλό κάδο και τοποθετείται συνήθως κοντά σε επιχειρήσεις): Οποιαδήποτε γυάλινη φιάλη, διάφανη ή όχι.

3 Στον καφέ κάδο: Εδώ, μπορείς να πετάξεις όλα τα οργανικά απόβλητα, π.χ., φλούδες, υπολείμματα τροφών, λαχανικά, ξερά φύλλα, τσόφλια αβγού, υπολείμματα καφέ. Όμως, απαγορεύεται να πετάς κρέας, λάδι και τυροκομικά προϊόντα.

Δώσε προσοχή στον κωδικό

Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα είδη πλαστικού,γι’ αυτό θα πρέπει στη συσκευασία να αναγράφεται ένας κωδικός, ο κωδικός ταυτοποίησης ρητίνης, που κυμαίνεται από το 1 έως το 7. Ο κωδικός αυτός θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 1 και 2, αφού όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός τόσο πιο δύσκολα ανακυκλώνεται το πλαστικό.

Συχνό λάθος 

Καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες (έχουν ημερομηνία λήξης και θρυμματίζονται), πιστωτικές κάρτες, στικάκια μνήμης-USB, κάρτες SIM, πλαστικά έπιπλα δεν έχουν θέση στον μπλε κάδο.

Κράτα το καπάκι 

Τα καπάκια από τα μπουκάλια οι περισσότεροι φορείς δεν τα δέχονται. Γι’ αυτό πρέπει να τα ξεβιδώνεις και να πετάς τα πλαστικά μπουκάλια χωριστά στους κάδους ανακύκλωσης.

Σπασμένα γυαλιά 

Η ρίψη σπασμένων γυαλιών στους κάδους δε βοηθά, αντίθετα, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού για τους εργαζομένους.

Μπαταρίες οι επικίνδυνες 

Οι μπαταρίες είναι ένα άκρως επικίνδυνο απόβλητο αν δεν οδηγηθεί σωστά στην ανακύκλωση, καθώς, αν και τόσο μικρές, μολύνουν καταστροφικά τα εδάφη και τα υπόγεια νερά. Χαρακτηριστικά, μία μικρή μπαταρία ρολογιού μπορεί να ρυπάνει 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό. Σκέψου τι κακό μπορούν να προκαλέσουν, αν αναλογιστούμε ότι μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια μπαταρίες! Αν και δεν υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών στη χώρα μας, τα τέσσερα που υπάρχουν στην Ευρώπη συνεργάζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και δέχονται τον όγκο των απορριμμάτων μπαταριών. Έτσι, αξιοποιούνται όλα τα μέταλλα και χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν νέες μπαταρίες, εξοικονομώντας ενέργεια και πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος απορριμμάτων.

Πού θα τις πετάξεις: Μόνο στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε καταστήματα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, σχολεία, δημοτικούς και δημόσιους φορείς (δημαρχεία κ.ά.).

Το μέγεθος μετράει

Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές.

Κάνεις σωστά ανακύκλωση; Όλες οι απαντήσεις στις απορίες σου!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i