Ποιο δωμάτιο χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα το καλοκαίρι;

Όχι, δεν πάει ο νους σου! Αυτό είναι το δωμάτιο του σπιτιού που χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα το καλοκαίρι. Μάθε γιατί.

γυναίκα που ετοιμάζεται να καθαρίσει το δωμάτιο istock

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή της ανεμελιάς. Απολαμβάνουμε περισσότερο φως, περνάμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο και τελικά κάνουμε εκείνα τα ταξίδια και τις διακοπές που ονειρευόμασταν. Ωστόσο, το καλοκαίρι δεν είναι μια εποχή χωρίς... αγγαρεία. Μάλιστα, υπάρχει ένα δωμάτιο στο σπίτι που απαιτεί πραγματικά περισσότερο καθάρισμα και προσοχή το καλοκαίρι. Μάθε ποιο είναι αυτό.

Ποιο δωμάτιο χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα το καλοκαίρι;

Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τον καλοκαιρινό σας καθαρισμό. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά κάτι που σημαίνει ότι τα μικρόβια ευδοκιμούν και αναπτύσσονται γρηγορότερα από άλλες εποχές.

Γύρω από τον νεροχύτη και την αποχέτευση, οι συσκευές, το τραπέζι και ο πάγκος χρειάζονται περισσότερο καθάρισμα το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα:

Αποτοξίνωσε την κουζίνα σου σε μία εβδομάδα!

1. Ο πάγκος της κουζίνας

Τα μικρόβια χρειάζονται τρεις αυξητικούς παράγοντες για να ευδοκιμήσουν: πηγή τροφής, υγρασία και ζέστη. Και τα τρία τα έχει ο πάγκος της κουζίνας, όταν αφήνονται υπολείμματα τροφής όπως ψίχουλα ή σταγόνες από γάλα, λάδι κ.λπ.
Μελέτες έχουν εντοπίσει μια μεγάλη ποικιλία μικροβίων στους πάγκους κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και μούχλας. Μερικά από τα μικρόβια που βρέθηκαν στους πάγκους κουζίνας είναι παθογόνα, ικανά δηλαδή να προκαλέσουν ασθένειες. Αυτά περιλαμβάνουν το E. coli, τη σαλμονέλα, το Staphylococcus aureus και τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Η μόλυνση από μικρόβια στους πάγκους κουζίνας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Τύπος τροφίμων: Ο χειρισμός ωμού κρέατος, πουλερικών και ψαριών αυξάνουν τον κίνδυνο.
  • Τεχνικές προετοιμασίας: Η κακή υγιεινή κατά την προετοιμασία τροφίμων, όπως η χρήση της ίδιας σανίδας κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα, μπορεί να διαδώσει τα μικρόβια.
  • Καθαριότητα: Η συχνότητα και η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του πάγκου κουζίνας επηρεάζουν σημαντικά το επίπεδο μόλυνσης.
  • Κίνδυνοι για την υγεία: Η μόλυνση από μικρόβια στους πάγκους κουζίνας μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενή νοσήματα , τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμα και σε θάνατο.

2. Ο νεροχύτης

Ο νεροχύτης αποτελεί εστία μικροβίων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Το νερό και τα έλαια που συγκεντρώνονται στο νεροχύτη αλλά και στην αποχέτευση, περιέχουν τους παράγοντες που τα μικρόβια μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν, γι αυτό χρειάζεται πιο συχνό καθαρισμό από άλλες περιοχές. Επίσης, φρόντισε εάν είναι δυνατόν, να καθαρίζει το σιφόνι του νεροχύτη τακτικά για να απομακρύνεις τα συσσωρευμένα υπολείμματα τροφών και βρωμιάς.

3. Οι συσκευές της κουζίνας

Η ηλεκτρική κουζίνα αναπτύσσει περισσότερα μικρόβια, καθώς περιέχουν υπολείμματα τροφών και αυξημένα υγρά από το μαγείρεμα. Οι χυμοί από ωμά τρόφιμα, όπως κρέας ή πουλερικά, μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και να μολύνουν τις επιφάνειες γύρω από την ηλεκτρική κουζίνα ενώ εάν χυθεί περιεχόμενο από μια κατσαρόλα που βράζει, τα μικρόβια μπορεί να εκτοξευθούν στον αέρα και να προσγειωθούν σε επιφάνειες γύρω από την ηλεκτρική κουζίνα. Επίσης, μικρόβια υπάρχουν σε:

  • Πλήκτρα και χειριστήρια: Τα πλήκτρα και τα χειριστήρια της ηλεκτρικής κουζίνας αγγίζονται συχνά με μολυσμένα χέρια, μεταφέροντας μικρόβια.
  • Λαβές: Οι λαβές της ηλεκτρικής κουζίνας αγγίζονται επίσης συχνά και μπορεί να μολυνθούν με μικρόβια.

Ο φούρνος μικροκυμάτων: Ορισμένα είδη μικροβίων είναι πιο ανθεκτικά στα μικροκύματα από άλλα. Τα σπόρια, τα οποία είναι ανθεκτικά σχήματα βακτηρίων, μπορούν να επιβιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ ορισμένοι ιοί, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Α, μπορούν να επιβιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων, εάν το τρόφιμο δεν ζεσταθεί αρκετά.

Το ψυγείο: Τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλοιώνονται πιο γρήγορα το καλοκαίρι. Βεβαιώσου ότι τα αγοράζεις φρέσκα και τα αποθηκεύεις στο ψυγείο αμέσως.
Σκούπιζε το εσωτερικό και το εξωτερικό του ψυγείου με ζεστό σαπουνόνερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα ράφια, στα συρτάρια και στις λαβές. Καθαρίζε αμέσως τυχόν χυμένα τρόφιμα ή λεκέδες και αντικατάστησε το φίλτρο νερού (αν υπάρχει) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Φυσική καθαριότητα

Φρόντιζε να διατηρείς την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς υπολείμματα τροφίμων, όχι μόνο για να απομακρύνεις τα μικρόβια αλλά και τις κατσαρίδες και τα μυρμήγκια, που εμφανίζονται το καλοκαίρι. Εκτός από τα κλασσικά καθαριστικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις την κουζίνα σου και αυτά:

  1. Πρόσθεσε ξύδι στο νερό που θα καθαρίσεις γιατί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  2. Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό φυσικό απολυμαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του νεροχύτη.
  3. Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να προστεθεί στο σφουγγάρι που θα χρησιμοποιήσεις για το καθάρισμα, προκειμένου να σκοτώσει τα βακτήρια.

Τα πέντε πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα είναι αυτά!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i