Τεχνικές αυτοπεποίθησης: Έτσι θα βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας

Όσα συστήνει η ειδικός.

happy-woman-picture-id606210836 Credit:Todor Tsvetkov

Από τη δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, oμιλήτρια, συγγραφέα, Founder & CEO Life Clinic Group.

Ναι, μπορείς να την τονώσεις, αρκεί, πρώτον, να το θες και, δεύτερον, να ασχοληθείς με αυτό. Αυτά είναι τα μόνα προαπαιτούμενα για να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σου και να τη βγάλεις προς τα έξω.

Όταν η αυτοπεποίθησή σου είναι ψηλά, μπορείς να απολαύσεις τη ζωή και να είσαι πραγματικά ελκυστική. Όταν νιώθουμε καλά, δείχνουμε καλά και έτσι προσελκύουμε θετικές εμπειρίες, ευκαιρίες, δυνατότητες. Αναρωτήσου λοιπόν: Πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου; Όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά και στις δυσκολίες. Όχι μόνο επαγγελματικά ή εμφανισιακά, αλλά και συναισθηματικά, ψυχικά, εγκεφαλικά. Θυμήσου: Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μια έμφυτη ικανότητα, δεν παραμένει αμετάβλητη με την πάροδο του χρόνου. Έχει κι αυτή τις διακυμάνσεις της. Κανείς δε γεννιέται έχοντας αυτοπεποίθηση. Όλοι, όμως, μπορούμε –αργά ή γρήγορα– να την καλλιεργήσουμε υιοθετώντας νέες πιο τολμηρές συμπεριφορές και αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά.

Το self awareness test

Για να έχεις την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, κάνε αυτό το σύντομο τεστ: Βαθμολόγησε όλα τα στοιχεία της ζωής σου (μυαλό, ικανότητες, εμφάνιση, χαρακτήρας, προσωπικές σχέσεις, επάγγελμα, ψυχικός κόσμος, εξέλιξη, δυνατότητες εξέλιξης κ.λπ.) από το 0 ως το 10. (Το «10» σημαίνει ότι είσαι απόλυτα ικανοποιημένη και το «0» καθόλου.) Αν η βαθμολογία σου είναι κάτω από 6 σε περισσότερα από τρία στοιχεία, τότε μάλλον πρέπει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με τον εαυτό σου. Αν, πάλι, στα περισσότερα έβαλες πάνω από 7, μπράβο σου! Αγαπάς τον εαυτό σου και τη ζωή σου και αυτό φαίνεται.

Διάβασε επίσης: 7 τρόποι για να βάζεις σωστούς στόχους και να τους πετυχαίνεις από την Νάνσυ Μαλλέρου

Η αλλαγή έρχεται από μέσα

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουμε, οι άνθρωποι αλλάζουν από μέσα προς τα έξω. Γι’ αυτό και πρώτα πρέπει να αλλάξεις τις πεποιθήσεις, τα πιστεύω και την εικόνα που εσύ έχεις για τον εαυτό σου και μετά να περάσεις στις εξωτερικές αλλαγές. Το να χάσεις μερικά κιλά αν είναι απαραίτητο και να φροντίσεις την εμφάνισή σου είναι φυσικά πολύ σωστό, αλλά δεν είναι αυτό που θα σε «κρατήσει» όταν κάτι δεν πάει όπως θα ήθελες. Η διάσημη ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross είχε πει ότι οι άνθρωποι είναι σαν τα βιτρό. Είναι αστραφτερά και λαμπερά όταν έχει ήλιο. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι, μόνο αυτά που φωτίζονται από μέσα μπορούν να φανερώσουν την ομορφιά τους.

Οι τεχνικές αυτοπεποίθησης

Εάν δυσκολεύεσαι, να μερικοί εύκολοι και πρακτικοί τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου:

1. Αποφάσισε να σου αρέσεις και να σε αγαπάς. Αν δεν το κάνεις εσύ, δύσκολα θα το κάνει κάποιος άλλος.

2. Πρόσεξε πώς μιλάς στον εαυτό σου. Αντικατάστησε όλα τα αρνητικά επίθετα με θετικά. Γράψε μια θετική περιγραφή του εαυτού σου και επαναλάμβανέ την όσο πιο συχνά μπορείς.

3. Η αισιοδοξία κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθηση. Αναζήτησε και επίμεινε στο θετικό ακόμα κι αν δεν το νιώθεις απόλυτα. Αργά ή γρήγορα το υποσυνείδητό σου θα το καταγράψει και τότε θα γίνει αυτόματη αντίδραση. Με άλλα λόγια, fake it till you make it!

4. Μη συγκρίνεσαι με τους γύρω σου. Πίστεψέ με, αν ήξερες τα πραγματικά τους προβλήματα, με χαρά θα γύριζες στα δικά σου.

5. Ξεκίνησε κάθε μέρα σου με ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που έχει ο εαυτός σου και η ζωή σου.

6. Ανάλαβε δράση. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να βελτιώσουμε. Η αίσθηση της αξίας έρχεται τόσο από την προσπάθεια όσο και από το αποτέλεσμα. Αντί να μισείς κάτι επάνω σου και να οικτίρεις τον εαυτό σου γι’ αυτό, κάνε κάτι για να το αλλάξεις. Αν δεν αλλάζει (π.χ. θέλω να ψηλώσω), αποφάσισε να αγαπήσεις αυτό το χαρακτηριστικό και βρες λόγους γι’ αυτό.

Διάβασε επίσης: Πώς θα αγαπήσω το σώμα μου; Ο οδηγός βήμα-βήμα από την coach Νάνσυ Μαλλέρου για να το πετύχεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i