Ανακαίνιση τώρα: Άλλαξε το σπίτι σου με λίγα ευρώ!

Θέλεις κάποιες αλλαγές στο σπίτι, όμως ξέρεις πώς να κάνεις ανακαίνιση εύκολα, γρήγορα και οικονομικά;

young-asian-happy-woman-painting-interior-wal-picture-id891455684 Credit:kitzcorner

Ο αρχιτέκτονας κ. Σωτήρης Τσούλος σου παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να (ανα)δημιουργήσεις την κατοικία των ονείρων σου!

  • Κάνε μια μέτρηση του σπιτιού και φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα σκιτσάροντας σε αυτό μόνο τα σταθερά σημεία (καλοριφέρ, ντουλάπες, τοίχοι).
  • Σχεδίασε τα βασικά έπιπλα κάθε δωματίου σε μικρά χαρτιά και πειραματίσου, εφαρμόζοντάς τα στο σχεδιάγραμμα του σπιτιού. Δοκίμασε διαφορετικές θέσεις για να εξακριβώσεις ποια απ' όλες σε εξυπηρετεί περισσότερο.
  • Κατάρτισε μια λίστα με τις αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις στο σπίτι. Συλλογίσου τι χώρους ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις. Πώς θέλεις να είναι το σαλόνι; Σε ικανοποιεί η τωρινή θέση του καναπέ ή του κρεβατιού; Τι θα μπορούσε να αλλάξει; Τι θα χρειαστείς για την ανακαίνιση που ετοιμάζεις;
  • Υπολόγισε πρόχειρα το χρηματικό ποσό που θα διαθέσεις σε κάθε τομέα: βάψιμο, έπιπλα, συμπληρωματικά στοιχεία.
  • Πραγματοποίησε έρευνα αγοράς. Πάρε προσφορές από περισσότερους του ενός μάστορες.
  • Μην ξεχνάς. Το σπίτι σου πρέπει να χαρακτηρίζεται από ταυτότητα. Όλα πρέπει να κινούνται στο ίδιο ύφος, στο ίδιο στυλ. Τα βασικά έπιπλα κάθε χώρου πρέπει να έχουν κατασκευαστεί από ομοειδή υλικά.
  • Έχε πάντα τη λίστα σου στο μυαλό σου, ώστε να μην παρασυρθείς σε αγορές οι οποίες δε θα ταιριάζουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εξασφάλισε πρώτα τα βασικά έπιπλα και στη συνέχεια αγόρασε τα πρόσθετα αντικείμενα, τα διακοσμητικά στοιχεία που σου αρέσουν. Ωστόσο μην το παρακάνεις με τα συμπληρωματικά στοιχεία αν προτιμάς το σπίτι σου να δείχνει μεγάλο. Η κάθε ελεύθερη επιφάνεια δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να γεμίσει με πράγματα.
  • Ανακύκλωσε τα αντικείμενα που διαθέτεις ήδη προτού προχωρήσεις στην οποιαδήποτε αγορά. Ένα τραπέζι που έχεις χωμένο σε μια γωνιά του σπιτιού μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει το χώρο όπου θα τοποθετηθεί, αν το αξιοποιήσεις κατάλληλα. Δοκίμασε να το βάψεις με ένα άλλο χρώμα και να το ζωντανέψεις. Το ίδιο μπορείς να πράξεις και με όλα τα έπιπλα.
  • Προτού πετάξεις, λοιπόν, το παραμικρό, σκέψου το καλά. Ο επιπλοποιός της γειτονιάς σου μπορεί να αναλάβει τα παλιά σου έπιπλα, να τα ξύσει, να τα λουστράρει και, τελικά, να τα κάνει να δείχνουν σαν καινούργια.

Εύκολες αλλαγές σε κάθε χώρο

Αφού ολοκληρώσεις το πρώτο στάδιο, δες πώς μπορείς να ανακαινίσεις τον κάθε χώρο ξεχωριστά.

Κρεβατοκάμαρα

Σκέψου πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς το χώρο κάτω από το κρεβάτι ως χώρο αποθήκευσης. Χρησιμοποιώντας έντονο και πιο σκούρο χρώμα από αυτό του υπόλοιπου δωματίου, η κρεβατοκάμαρα θα δείχνει μεγαλύτερη. Τα κομοδίνα και τα φωτιστικά πρέπει να ταιριάζουν.

Σαλόνι

Ο βασικός χώρος του σπιτιού θα αλλάξει εντυπωσιακά, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία, αν αντικαταστήσεις τα χαλιά, το χρώμα στους τοίχους και ντύσεις με ριχτάρια τις επιφάνειες στον καναπέ και στις πολυθρόνες. Μια καλή ιδέα είναι τα ταβάνια, οι τοίχοι και τα χαλιά να έχουν ουδέτερο χρώμα, ώστε να μπορείς να «παίξεις» ελεύθερα με το χρώμα στον καναπέ και στα υπόλοιπα έπιπλα. Μην μπλοκάρεις το φως με σκούρες κουρτίνες. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε διπλές κουρτίνες, μία σε πιο σκούρα απόχρωση και μία σε πιο απαλή.

Κουζίνα

Εάν ξύσεις και βάψεις τα ντουλάπια σε άλλο χρώμα, η κουζίνα θα δείχνει σαν καινούργια, με ελάχιστο κόστος. Επίσης, αγόρασε ένα φωτιστικό που να ζωντανεύει το χώρο. Εκμεταλλεύσου τον κάθετο άξονα των τοίχων με ράφια, δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους.

Είσοδος

Η γωνιά της εισόδου είναι ο καθρέφτης ολόκληρου του σπιτιού. Μην υποτιμάς τη σημασία της. Δώσε μεγάλη προσοχή στη διακόσμηση αυτών των -συνήθως- λίγων αλλά πολύτιμων τετραγωνικών.

Λουτρό

Εκμεταλλεύσου τον κάθετο άξονα του μπάνιου για να εξοικονομήσεις χώρο. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα ράφια και την κουρτίνα προσδίδοντας light ανακαίνιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i