Ανάλυσέ Το | Όλα όσα θέλεις να αφήσεις πίσω σου το 2020

Ποιες είναι οι σκέψεις που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου ώστε να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι; Γράφει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

Ανάλυσέ Το | Όλα όσα θέλεις να αφήσεις πίσω σου το 2020

Το τέλος της χρονιάς και η αρχή της επόμενης, συχνά σηματοδοτούν μια καινούρια αρχή με νέους στόχους και ανάγκη για αυτοεξέλιξη.

Ποιες είναι οι σκέψεις όμως που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου ώστε να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι;

«Όταν πετύχω επαγγελματικά (ή όταν αποκτήσω χρήματα), οι άλλοι θα με αποδεχτούν/θα με αγαπήσουν»

Ωστόσο, αν κάποιος δεν σε αποδέχεται και δεν σε αγαπά σήμερα, δεν θα σε αγαπήσει αύριο για κάποιο κατόρθωμα. Συχνά μπερδεύουμε τον θαυμασμό με την αγάπη. Η ψυχοθεραπεύτριά μου κάποτε ου είχε πει «το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει είναι να σε λατρεύουν». Τότε είχα προβληματιστεί. Τώρα κατανοώ απόλυτα τι εννοούσε.

«Αν δεν υπήρχε -(αν) στη ζωή μου, τότε θα ήταν όλα καλύτερα»

Κανείς άλλος δεν έχει την ευθύνη για τη ζωή σου, εκτός από εσένα την ίδια. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να κατηγορήσει τους άλλους γι’ αυτό. Φυσικά, δεν είναι όλοι γύρω μας τέλειοι. Ίσως έχεις γνωρίσει (ή γνωρίζεις) έναν τοξικό σύντροφο ή μια τοξική φίλη, έναν εργοδότη που κάνει κατάχρηση εξουσίας ή δυο μη υποστηρικτικούς γονείς. Όσο όμως ασχολείσαι μαζί τους, τους δίνεις τη δύναμη να ασκούν εξουσία επάνω σου, κάτι που φυσικά δεν αξίζουν. Η προσωπική σου εξέλιξη, η συνειδητοποίηση των επιλογών σου και η ανάληψη ευθυνών θα σου χαρίσουν την ελευθερία που χρειάζεσαι.

«Θα τους σώσω. Μπορώ να τους σώσω»

Όχι δε μπορείς. Δε μπορείς να σώσεις κανέναν που δεν παλεύει ο ίδιος να το πετύχει. Μπορείς να βοηθήσεις φυσικά. Όμως δεν είναι δική σου ευθύνη. Εσύ είσαι υπεύθυνη μόνο για τον εαυτό σου. Ακόμη κι εγώ που είμαι ψυχοθεραπεύτρια, όσες φορές επιχείρησα να βοηθήσω ανθρώπους που δεν με έχουν επισκεφτεί στο γραφείο, απλά απέτυχα και κάποιες φορές κατηγορήθηκα κιόλας. Και καλά έκανα. Δεν είναι δική μου δουλειά. Συγκράτησε λοιπόν το σύνδρομο του Ρομπέν των Δασών και βοήθησε όσο μπορείς όσους πραγματικά το χρειάζονται, κατανοώντας πως δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο.

«Κάποια μέρα ο πρίγκιπας μου/η αδερφή ψυχή μου, θα έρθει να με βρει»

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ωστόσο, η ιδέα πως κάτι μπορεί να συμβεί από μόνο του, μαγικά, ίσως σε καθηλώνει.

«θα πάω στο ταξίδι των ονείρων μου τον επόμενο χρόνο»

Βάλε στόχο να πάς αυτό τον χρόνο. Μην αφήνεις τα καλά για μετά, ζήσε τα τώρα. Όπως έλεγε και ο συγγραφέας Loretta LaRocha: «Η ζωή είναι μικρή, να φοράς τα καλά σου»

«θα ξεπληρώσω τα χρέη μου, όταν μου έρθουν πολλά χρήματα»

Από που; Περιμένεις πράγματι σίγουρα χρήματα από κάπου ή απλά φαντασιώνεσαι κάτι, ώστε να αποφύγεις να αναλάβεις την ευθύνη στο παρόν; Κάνε τον προγραμματισμό σου με τα χρήματα που ήδη έχεις ή αυτά που πραγματικά αμείβεσαι. Σιγά σιγά θα καταφέρεις περισσότερα από όσα νομίζεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i