«Δεν νομίζω ότι έχω πενθήσει όπως πρέπει. Δεν έχω τον δώσει στον εαυτό μου τον χρόνο που χρειάζεται για να βγάλω από μέσα μου μια και καλή όλα αυτά που νιώθω»
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Rio Ferdinand, τον πάλαι ποτέ «βράχο» της άμυνας της Manchester United και της Εθνικής Αγγλίας, ο οποίος έχασε τη σύζυγο του, Rebecca, μητέρα των τριών παιδιών του, από καρκίνο σε ηλικία μόλις 34 ετών.
Ο Ferdinand, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση αμέσως μετά το θάνατό της συντρόφου του το 2015 και έχει αποφύγει έκτοτε συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο Being Mom and Dad (μεταφράζεται περίπου σε «Πώς είναι να είσαι ταυτόχρονα μητέρα και πατέρας»). Μια παραγωγή που εστιάζει στον τρόπο που ο ίδιος αλλά και άλλοι, «άσημοι» χήροι και χήρες βιώνουν την απώλεια του ή της συντρόφου τους, προσπαθώντας παράλληλα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Με αφορμή την επικείμενη προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ από το BBC μέσα στην άνοιξη αλλά και θέλοντας να κατανοήσουμε πώς ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου και ο θρήνος που αυτός συνεπάγεται επηρεάζει την ιδιαίτερη αντρική ψυχοσύνθεση, τo ξαδερφάκι μας, το βρετανικό Askmen μίλησε με τον ψυχολόγο Paul Finnegan, διευθυντή του Κέντρου Βοηθείας Cruse -ιδρύματος που έχει σαν σκοπό τη στήριξη ανθρώπων που βιώνουν έναν Γολγοθά ανάλογο με εκείνον του Rio. Να τι μας είπε:
Πόσους άντρες «κουράρετε» συνήθως μέσα σε μια χρονιά;
Παρότι στα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν αναφέρεται η ηλικία των «ασθενών» μας, σύμφωνα με την ετήσια απογραφή της περιόδου 2015-2016, απευθύνθηκαν σε εμάς 23.235 γυναίκες και 9.441 άντρες διαφόρων ηλικιών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω όμως ότι οι νεότεροι άντρες αποτελούν με διαφορά την μικρότερη ομάδα από τους «ασθενείς» μας.
Που νομίζετε ότι οφείλεται το γεγονός αυτό;
Στο ότι οι άντρες δεν μιλούν τόσο εύκολα για τα συναισθήματά τους. Θεωρούν ότι αν μιλήσουν ανοιχτά για όσα αισθάνονται θα στιγματιστούν ως «αδύναμοι», πολύ δε περισσότερο αν πρέπει να «φανούν δυνατοί», όπως λένε, για χάρη των παιδιών τους. Γενικά, έχει επικρατήσει αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο ένας άντρας πρέπει να κρύβει όλα αυτά που αισθάνεται -γεγονός που εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άντρες νιώθουν άβολα αν νιώσουν ότι χρειάζονται κάποιου είδους ψυχολογικής στήριξης. Το χειρότερο όμως είναι ότι κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά να ξεπεράσουν το θρήνο τους.
Διάβασε την υπόλοιπη συνέντευξη του διάσημου ψυχολόγου Paul Finnegan στο Askmen.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr