Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία: Πώς θα αλλάξεις το πλαίσιο και όχι τους ανθρώπους

Ποια είναι τα βασικά πλαίσια που στηρίζουν κάθε διαπροσωπική σχέση;

Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία

Από τη δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach, oμιλήτρια, συγγραφέα,  Founder & CEO  Life Clinic Group. Οι άνθρωποι δημιουργούμε "πλαίσια" για να επικοινωνήσουμε, να συνυπάρξουμε, να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε ό,τι ζούμε καθημερινά. Αυτό που έχει σημασία, όπως τονίζουμε στο coaching, είναι να υιοθετούμε πλαίσια που μας οδηγούν σε υγιείς επιλογές στις διαπροσωπικές σχέσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται να εξετάζουμε πολλές παραμέτρους, όπως το τι μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και κυρίως τι δε λειτουργεί. Εκεί ενθαρρύνουμε την ανανέωση, τον ανασχεδιασμό του πλαισίου, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αντικατάστασή του με ένα νέο, πιο λειτουργικό, ώστε να διατηρήσουμε τη σχέση ζωντανή και υγιή. Το πρώτο βήμα σε κάθε είδους σχέση στη ζωή μας ξεκινά από την επικοινωνία. Διάβασε επίσης: Τα όρια στις σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν (για υγιείς και ευτυχισμένους συντρόφους)

Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία: Δες παρακάτω τα βασικά πλαίσια που τη στηρίζουν και αξιολόγησε τον εαυτό σου σε καθένα από αυτά.

‣ Αυτογνωσία Γνωρίζεις πόσο καλά επικοινωνείς; Τι λειτουργεί και τι όχι; Εάν όχι, επιδίωξε την ανατροφοδότηση από τους γύρω σου για να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες σου. Μην παραξενεύεσαι, έχεις να πάρεις πολλά από την απλή ερώτηση στο φίλο, στο σύντροφο ή στο συνεργάτη σου: "Πώς σου φαίνεται η άποψή μου;" ή "Τι σε δυσκολεύει στον τρόπο που επικοινωνούμε;". Άκου την απάντηση και προσάρμοσε την ανατροφοδότηση έτσι που να γίνουν τα πάντα πιο εύκολα για όλους. ‣ Σκέψου τον απέναντί σου Σε κάθε διαπροσωπική επικοινωνία ξεκίνησε έχοντας το άλλο πρόσωπο στο μυαλό σου. Βρες τον τρόπο για να μπεις στη θέση του για να καταλάβεις τη νοοτροπία, τα κίνητρα, τις ευαισθησίες ή πώς ερμηνεύει τα λόγια σου. Δείξε κατανόηση και κάνε το συνομιλητή σου να νιώσει ασφαλής. Αν, π.χ., ο σύντροφός σου έχει περάσει μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, μη διαλέξεις αυτή τη χρονική στιγμή να του πεις ότι δε σε σκέφτεται ή ότι δε βγαίνετε όσο συχνά θα ήθελες. ‣ Επιδίωξε να κερδίσετε και οι δύο Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας ή η φύση της σχέσης οφείλει να δίνει κάτι θετικό και στις δύο πλευρές. Μπορεί να θέλεις να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο, αλλά αυτό ταυτόχρονα μπορεί να σημαίνει ότι το άλλο πρόσωπο οφείλει να παραδεχθεί το λάθος του. Οπότε, ενώ θα κερδίσεις το επιχείρημα, βάζεις σε κίνδυνο την ίδια τη σχέση. Είσαι σίγουρη ότι αυτό θέλεις πραγματικά; Για παράδειγμα, σε μια διαφωνία με την καλύτερή σου φίλη τι έχει σημασία; Να τη φέρεις σε δύσκολη θέση μέχρι να πει "έχεις δίκιο" ή να δώσεις το χρόνο να σκεφτεί και να επανέλθει όταν νιώσει πιο έτοιμη; ‣ Επικεντρώσου στα γεγονότα Για να είναι πιο αμερόληπτη η επικοινωνία, προσπάθησε να εστιάζεις στα γεγονότα και όχι στα συναισθήματα και στις προσωπικές ερμηνείες. Για παράδειγμα, προσπάθησε, όταν συζητάς ένα θέμα, να μην αφήνεις να σε επηρεάζουν τρίτοι μεταφέροντας προσωπικές απόψεις για τη συμπεριφορά των άλλων, παρά μόνο τα γεγονότα, ώστε να τα βλέπεις στη ρεαλιστική τους διάσταση. ‣ Μίλα και άκου Η αποτελεσματική διαπροσωπική επικοινωνία είναι αμφίδρομη, γι’ αυτό φρόντισε να ακούς το συνομιλητή σου. Μερικές φορές προσπαθούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην άποψή μας, σ’ αυτό που έχουμε να πούμε, έτσι όμως μπορούμε εύκολα να χάσουμε τον ακροατή μας και την ουσία της επικοινωνίας. Προσάρμοσε την επικοινωνία με βάση τις αντιδράσεις, τη γλώσσα σου με τη γλώσσα του απέναντί σου και μη λες περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται ή μπορεί να ακούσει. Για παράδειγμα, όταν σου κάνει μια παρατήρηση ο διευθυντής σου, άκουσε με ηρεμία, απάντησε αν έχεις έτοιμο το επιχείρημά σου ή πες απλά "το άκουσα και θα επανέλθω αν νιώσω ότι υπάρχει κάτι περαιτέρω να συζητήσουμε".

Συμπέρασμα

Στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα της διαπροσωπικής επικοινωνίας φαίνεται στην πράξη.  Επικοινωνούμε καθημερινά με ανθρώπους – φίλους, συναδέλφους, οικογένεια. Ορισμένες αλληλεπιδράσεις μπορούν να πάνε καλά, ενώ άλλες όχι, δεν μπορούν. Το να κάνεις αλλαγές στο πλαίσιο, στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείς με τους γύρω σου μπορεί να μη φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, εσύ όμως σίγουρα θα βγεις κερδισμένη: Θα έχεις δει μια κατάσταση κι από άλλη οπτική, θα έχεις προσεγγίσει πιο θετικά τον άλλο, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα, θα έχεις σίγουρα νιώσει καλά που προσπάθησες. Διάβασε επίσης: "Αντίο" στις αρνητικές σκέψεις με τις συμβουλές της life coach

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i