Έχεις μήπως αίσθημα αποτυχίας;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το συναίσθημα της αποτυχίας και πώς αυτό συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας

Ανάλυσέ το | Έχεις μήπως αίσθημα αποτυχίας;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τα μηνύματά σας στο instagram, facebook και στο mail μου. Όλα τα θέματα που μου προτείνετε έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και με εμπνέουν για ότι γράφω.

Παρατήρησα λοιπόν, ότι ένα κοινό θέμα που προκύπτει είναι το συναίσθημα της αποτυχίας. «Νιώθω ότι απέτυχα σε κάποιους τομείς της ζωής μου» μου αναφέρετε πολλοί. Πόσο καθηλωτικό είναι αυτό το συναίσθημα; Πώς μπορεί ακριβώς να νιώθει και να πράττει κάποιος που σκέφτεται ότι έχει αποτύχει; Συνήθως, νιώθει ήδη μειονεκτικά και στη συνέχεια νιώθει ακόμη χειρότερα με τη σκέψη πως νιώθει αποτυχημένος. Ένας φαύλος κύκλος.

Τι σημαίνει όμως επιτυχία; Τι είναι στ’ αλήθεια η αποτυχία και πώς λειτουργεί η αυτοπεποίθηση;

Με τη λέξη αποτυχία εννοούμε το αποτέλεσμα μιας ενέργειας μας που δεν είχε αίσια έκβαση αλλά αντίθετη από αυτήν που περιμέναμε. Όταν αποτυγχάνουμε, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον σκοπό ή τον στόχο μας. Και τώρα θα σας κάνω λοιπόν την παρακάτω ερώτηση που μπορεί να ακουστεί και κάπως χαζή: «Ε και;»

Παιδική ηλικία

Ξέρω πολλούς γονείς που περιμένουν από τα παιδιά τους να είναι πάντα πρώτα, διαφορετικά τα κάνουν να νιώθουν αποτυχημένα. Ξέρω γονείς που πιέζουν τα παιδιά να φέρουν αποτελέσματα, γιατί φοβούνται μήπως το παιδί αποτύχει, σε σημείο που το παιδί ζει με ένα μόνιμο φόβο. Γνωρίζω παιδιά, που αν δεν κερδίσουν σταματάνε το παιχνίδι. Ξέρω γονείς που νιώθουν περήφανοι για το παιδί τους, μόνο για τις επιτυχίες του.

Τα παιδιά αυτά, αναπτύσσουν αίσθημα μειονεξίας, πολύ απλά γιατί οι μικρές ή μεγάλες αποτυχίες είναι μέρος της ζωής μας και κανείς δεν μπορεί να τις αποφύγει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i