3 είδη προσωπικότητας: Είσαι αισθητήρας, πομπός ή καταστολέας;

Κάνε το τεστ και μάθε τι σημαίνει ο κάθε τύπος.

beautiful-blond-with-painted-eye-picture-id486613528 Credit:SanneBerg

Αισθητήρας

  • Είσαι: Ευαίσθητη. Συμμετέχεις στα συναισθήματα των άλλων. Επηρεάζεσαι εύκολα από τη διάθεση τρίτων.
  • Τα πας καλά: Στα επαγγελματικά φροντίδας, στη διαχείριση μικρών ομάδων, την υποκριτική και την εθελοντική συμβουλευτική δράση.
  • Προσπάθησε να αποφύγεις: Τα συναισθηματικά φορτισμένα πλήθη, π.χ., σε αγώνες ποδοσφαίρου ή πολιτικές συγκεντρώσεις, και τις ιδιαίτερα φορτισμένες ή απρόβλεπτες καταστάσεις.

Πομπός

  • Είσαι: Χαρισματική και εξωστρεφής, έχεις την τάση να μεταδίσεις τα συναισθήματα σου στους άλλους.
  • Τα πας καλά: Στην πολιτική, τη διαφήμιση, τη διδασκαλία, τη φιλανθρωπική δράση ή την εργασία στις αστυνομικές ή σωφρονιστικές υπηρεσίες.
  • Προσπάθησε να αποφύγεις: Καταστάσεις όπου μπορεί να μπεις στον πειρασμό να γίνεις αυταρχική απέναντι σε μια ομάδα, π.χ., ομάδα υποστήριξης. Αποφόρτισε τα συναισθήματα ανθρώπων που συγκινούνται υπερβολικά από τη διάθεσή σου.

Καταστολέας

  • Είσαι: Απόμακρη και ψύχραιμη συναισθηματικά, ενώ έχεις την τάση να μπλοκάρεις τα συναισθήματα σου και των άλλων.
  • Τα πας καλά: Στην αντιμετώπιση παραπόνων από πελάτες, στα νομικά και ιατρικά επαγγέλματα και στην εργασία σε ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον, όπως οι χρηματιστηριακές ή επενδυτικές εταιρείες.
  • Προσπάθησε να αποφύγεις: Τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες ή τις καταστάσεις όπου χρειάζεται να δείξεις συναισθηματική κατανόηση σε ευαίσθητα άτομα, π.χ., τη διδασκαλία ή τη συμβουλευτική δράση.

«Εάν είσαι «αισθητήρας», προσπάθησε να προστατευτείς από τους ακραίους «πομπούς» και τις ιδιαίτερα φορτισμένες καταστάσεις. Αντί να αντιδράς σε συναισθηματικό επίπεδο, απομάκρυνε τη σκέψη σου και ανάλυσε την αντίδρασή σου. Πώς πιστεύεις ότι οι άλλοι επηρεάζονται από τους άλλους και τα λόγια τους και πως το δείχνουν αυτό; Πώςεπηρεάζεσαι και εσύ;» συμβουλεύει ο Νταν Ραμπάλα, ψυχολόγος. Σε πρόσφατη μελέτη συμπεραίνεται ότι αν ένα άτομο υιοθετεί αυτό τον τρόπο σκέψης, η προσοχή του αποσπάται και έχει λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστεί από τη διάθεση του συνομιλητή του.

Εάν είσαι «πομπός», πρόσεξε πότε η αρνητική διάθεσή σου επηρεάζει τους άλλους και προσπάθησε να διορθώσεις αυτή την κατάσταση. «Αποδέξου το ταμπεραμέντο σου, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του ικανότητες: Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι είναι καλοί στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι «πομποί» ασκούν επιρροή και θεωρούνται χαρισματικοί.

Οι «καταστολείς» μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε φορτισμένες καταστάσεις» εξηγεί ο ειδικός. Το να συνειδητοποιήσεις σε ποια πλευρά ανήκεις είναι μια αποκαλυπτική διαδικασία και συχνά το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις καλύτερα το πώς συνδέεσαι με τους άλλους.

Διάβασε επίσης: Είσαι θετικός τύπος ή απαισιόδοξη; Ζεις τη στιγμή ή κοιτάς μόνο το μέλλον;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i