Γιατί αντιπαθούμε κάποιους με την πρώτη ματιά; Οι επιστήμoνες το εξήγησαν

Υπάρχει λόγος, επιστημονικά τεκμηριωμένος κιόλας, για το αίσθημα της άμεσης αντιπάθειας που νιώθουμε για κάποιους.

bdb139b861c345ba87553bd8055e2435

Βλέπεις κάποιον και η πρώτη αντίδραση που σου 'ρχεται στο μυαλό είναι να του προσγειώσεις μια γροθιά στα μούτρα; Μην ανησυχείς δεν φταις εσύ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford απεφάνθησαν πως για το αν συμπαθείς ή αντιπαθείς κάποιον, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο η κουλτούρα σου όσο και οι εκφράσεις του προσώπου του. Για να το πούμε αλλιώς, οι ειδικοί του Stanford υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να δέχεται ή να απορρίπτει ένα πρόσωπο, ανάλογα με τις πολιτισμικές επιρροές που έχουμε δεχτεί.

«Όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους, κρίνουμε αυτόματα εάν μας αρέσουν ή όχι, χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε ακριβώς το γιατί. Η έρευνα υποδεικνύει ότι σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζουν οι πολιτισμικές επιρροές με τις οποίες έχει γαλουχηθεί κάποιος, οι οποίες και καθορίζουν με ποιον θέλουμε να συνταχθούμε αλλά και να διατηρήσουμε σχέσεις στο μέλλον», λέει η Jeanne Tsai, καθηγήτρια Ψυχολογίας και συνεργάτιδα του Stanford.

ευτυχισμένα ζευγάρια

Αν και η έρευνα ήταν μάλλον μικρή (συμμετείχαν σ΄αυτή μόνο 36 άτομα -18 ευρωπαϊκής και 18 κινεζικής καταγωγής) τα ευρήματα φαίνεται να είναι αντιθέτως ανάλογα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «διαβάσουν» πρόσωπα διαφορετικού φύλου, έκφρασης και φυλής ενώ ταυτόχρονα υποβάλλονταν σε εγκεφαλογράφημα.

Το πείραμα επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση των ερευνητών, σύμφωνα με την οποία οι πολιτισμικές επιρροές των συμμετεχόντων θα επηρέαζαν την τελική τους αντίληψη. Έτσι, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα εγκεφαλικά σήματα, οι Δυτικοί μαθητές έδειξαν να δέχονται θετικά τόσο τις ήρεμες όσο και τις έντονες εκφράσεις ενώ οι Ασιάτες παρουσίασαν τάσεις έλξης μόνο προς τα ήρεμα πρόσωπα.

Διάβασε περισσότερα στο Askmen.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i