Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι προσωπικότητας;

Εσύ σε ποιον ανήκεις; Και σε τι θα σε βοηθήσει να το γνωρίζεις;

young-woman-laughing-against-of-sunset-background-picture-id1033250512

Από τη Σοφία Κλώτσα, σύμβουλο ψυχολόγο και οικογενειακή θεραπεύτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Parent & Teacher Effectiveness Trainer (PET, TET), MBTI Personality & Career Counselor, διεθνή ομιλήτρια, συγγραφέα (Facebook: @sophiaklotsaefstathiou).

Το Myers Briggs Type Index (MBTI) - Personality Analysis & Career Development Tool είναι ένα τεστ ανάλυσης προσωπικότητας και επαγελματικού προσανατολισμού. Αναλύει την προσωπικότητα του καθενός μας καθώς και οτιδήποτε μας ταιριάζει να κάνουμε στη ζωή μας, επαγγελματικά, εθελοντικά ή ως χόμπι σύμφωνα με αυτήν. Μας μαθαίνει πώς να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, πώς να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή, καθώς και πώς να ενισχύσουμε με τη σειρά μας τα δυνατά στοιχεία των παιδιών μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το ΜΒΤΙ και η ανάλυσή του έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους μέχρι σήμερα τόσο σε θέματα αυτογνωσίας όσο και σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Μπορούν να το κάνουν παιδιά από την εφηβεία καθώς και ενήλικες, αφού τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας που εκτιμά το συγκεκριμένο τεστ παραμένουν σταθερά καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτά είναι τα τρία βήματα για να ανακαλύψεις τον τύπο της προσωπικότητάς σου:

Βήμα #1

Ξεκινώντας το τεστ, ανακαλύπτουμε τις τέσσερις πιο σημαντικές διαστάσεις της προσωπικότητάς μας. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι, όταν τις γνωρίσουμε, μας βοηθούν να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στη ζωή μας και έτσι να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Συγκεκριμένα, αναλύουμε τα παρακάτω στοιχεία του χαρακτήρα μας:

  • Εάν είμαστε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς (extrovert ή introvert), δηλαδή πώς σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αν παίρνουμε ενέργεια και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας από τον κόσμο γύρω μας ή από το να είμαστε μόνοι μας.
  • Εάν είμαστε αισθητικοί ή διαισθητικοί (sensor ή intuitive), δηλαδή πώς παίρνουμε πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας, εάν το κάνουμε με τις πέντε αισθήσεις μας –αφή, όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση– ή με την έκτη αίσθηση, το ένστικτό μας.
  • Εάν είμαστε άνθρωποι της σκέψης ή του συναισθήματος (thinker ή feeler), δηλαδή πώς παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας, αν το κάνουμε με το μυαλό ή με την καρδιά μας.
  • Εάν είμαστε κριτικοί ή αυθόρμητοι (judger ή perceiver), δηλαδή αν θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας με έναν τρόπο πιο οργανωμένο και με πρόγραμμα ή να είμαστε πιο ελεύθεροι και αυθόρμητοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στα παραπάνω στοιχεία, αλλά είναι σημαντικό να βρούμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.

Βήμα #2

Στη δεύτερη ενότητα του τεστ, αφού έχουμε βρει τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, τα αναλύουμε σε βάθος και ανακαλύπτουμε κάποιες ακόμα σημαντικές πληροφορίες για εμάς:

  • Ποιο είναι το ταμπεραμέντο μας, δηλαδή τα στοιχεία που βρίσκονται στο «κέντρο» της προσωπικότητας του καθενός μας.
  • Ποια είναι τα πιο δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, αφού όλοι μας έχουμε ένα στοιχείο που ξεχωρίζει, αλλά και ένα ακόμα, που είναι το δευτερεύον.
  • Ποια είναι τα λιγότερα δυνατά μας στοιχεία και πώς να τα αναπτύξουμε. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που λειτουργεί με το συναίσθημα μαθαίνει πώς να αναπτύξει τη λογική και τη σκέψη του, ώστε να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις και άρα να κάνει καλύτερες επιλογές στη ζωή του.
  • Πώς και με ποια χρονολογική σειρά αναπτύσσονται αυτά τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
  • Ποια στοιχεία δείχνουμε προς τον έξω κόσμο και ποια κρατάμε για τον εαυτό μας.
  • Το σωστό τρόπο για να παίρνουμε αποφάσεις στη ζωή μας.

Τέλος, από τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή την ενότητα είναι ότι μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε, εκτός από τα δικά μας, και τα δυνατά στοιχεία του παιδιού μας και πώς να τα ενθαρρύνουμε, ώστε αυτό να γίνει καταλύτης για τη μελλοντική του ανάπτυξη, με στόχο να γίνει ένας ενήλικας ευτυχισμένος, με αυτοπεποίθηση και επιτυχημένος τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή.

Βήμα #3

Στην τρίτη ενότητα ανακαλύπτουμε με τι μας ταιριάζει να ασχολούμαστε στη ζωή μας σύμφωνα με την προσωπικότητά μας, καθώς και τα 10 στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στο επαγγελματικό μας περιβάλλον για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Υπάρχουν «καλύτερες» και «χειρότερες» προσωπικότητες;

Σε πρώτη φάση η απάντηση είναι «όχι». Όλοι έχουμε και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σε δεύτερη φάση όμως και εξετάζοντας λίγο πιο βαθιά αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να κάνουμε κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις. Ο δυτικός τρόπος ζωής μάς σπρώχνει προς κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, όπως να είμαστε πιο εξωστρεφείς, ρεαλιστές και επικριτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στατιστικά οι περισσότεροι CEO’s στον κόσμο ανήκουν σε αυτό το προφίλ.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια στροφή της κοινωνίας προς τα αντίθετα στοιχεία από τα παραπάνω, την εσωστρέφεια, τη διαίσθηση και τον αυθορμητισμό. Aυτό συμβαίνει γιατί οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ευτυχίας μας είναι πιο χαμηλά από ποτέ σήμερα σε σχέση με τα τελευταία 40 χρόνια και σε αυτό παίζει ρόλο δυστυχώς ο δυτικός τρόπος ζωής.

Για να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία και ευτυχία λοιπόν, χρειάζεται να κάνουμε στροφή προς τον ανατολικό τρόπο ζωής και όλα αυτά που πρεσβεύει: Την εσωστρέφεια (να δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας), τη διαίσθηση (να αναπτύξουμε τη φαντασία μας και να είμαστε πιο ανοιχτοί σε θέματα πνευματικότητας), την ενσυναίσθηση (να έρθουμε σε επαφή τόσο με τα δικά μας συναισθήματα όσο και με των άλλων) και τέλος να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε καλύτερα την αντίληψή μας (να είμαστε πιο προσαρμοστικοί και ανοιχτοί). Από την άλλη, όλοι μας χρειαζόμαστε μια ισορροπία, γιατί ένας άνθρωπος που λειτουργεί μόνο με το συναίσθημα ή με την αντίληψη στη ζωή του και δε βάζει καθόλου τη λογική ή την οργάνωση αντίστοιχα δε θα έχει ούτε προσωπική ευτυχία ούτε επαγγελματική επιτυχία!

Γιατί σου είναι χρήσιμο το MBTI

Το Myers Briggs Type Index - Personality Analysis & Career Development Tool (MBTI) έχει πολλές χρήσεις. Κάποιες από αυτές είναι η αυτογνωσία, δηλαδή η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας αλλά και των άλλων ανθρώπων, κάτι που βοηθά πολύ τις σχέσεις και την επικοινωνία μας με τους άλλους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης, με το MBTI μπορείς να διακρίνεις τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που αξίζει να αναπτύξεις περισσότερο στην πορεία της ζωής σου, ώστε να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις και να κάνεις καλύτερες επιλογές, να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και να φτάσεις στις πλήρεις δυνατότητες που έχεις ως άνθρωπος. Βασικά, οι χρήσεις του MBTI είναι πρακτικές και μας βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

*To ΜΒΤΙ Personality Test,που δημιουργήθηκε από τις Katharine Cook Briggs και Isabel Briggs Myers, είναι βασισμένο στις τυπολογικές θεωρίες που ανέπτυξε ο γιατρός και ψυχολόγος Carl Jung και πρωτοδημοσίευσε το 1921. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες με τις οποίες όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο –η αίσθηση, η διαίσθηση, το ένστικτο και η σκέψη– και μία από αυτές κυριαρχεί κατά βάση στη ζωή μας. H K. C. Briggs και η κόρη της, I.B.Myers, αφού μελέτησαν τη δουλειά του Jung, αποφάσισαν να πάρουν τη θεωρία για τους τύπους προσωπικότητας και να την εφαρμόσουν πρακτικά. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο Personality Test.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i