Γυναίκες που μας εμπνέουν: Το "Δείπνο Αγάπης" της Μαριάννας Πέππα

Για τη Μαριάννα οι άστεγοι δεν ήταν ποτέ "αόρατοι". Με τη δράση της "Δείπνο Αγάπης" συνέβαλε ώστε οι άστεγοι να γίνουν "ορατοί" για περισσότερους από εμάς.

Γυναίκες που μας εμπνέουν istock

Το "Δείπνο Αγάπης” ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη. Απότοκο της οικονομικής κρίσης, άνθρωποι σε παγκάκια, πεζοδρόμια, κούτες και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας ήταν μια πραγματικότητα που με μούδιαζε.

Δειπνο αγαπης
Shape

Το να μένω άπραγη και να "προσπερνώ” το κουβαλούσα σαν φορτίο. Ήταν μια αλήθεια που η ψυχή μου δε μου επέτρεπε να "συνηθίσει” το βλέμμα μου. Αυτή ήταν η αρχή... Πρόκειται για μια ιδιωτική και αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, με σκοπό τη διανομή έτοιμου φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε άστεγους συνανθρώπους μας. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα που είτε προσφέρουμε οι ίδιοι είτε λαμβάνουμε υπό μορφή δωρεάς από εταιρείες, και τα διανέμουμε σε αστέγους στον ευρύτερο χώρο του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά. Οι ιδιαίτερες "βόλτες” μας πραγματοποιούνται επισκεπτόμενοι τον καθένα άστεγο χωριστά, στο "σημείο” του, σε σημεία ήδη χαρτογραφημένα. Κι αν όσα διανέμουμε σταθερά περιλαμβάνουν έτοιμο φαγητό, νερό, γλυκό, φρούτο, χυμό ή τσάι, το σημαντικότερο κομμάτι που προσφέρουμε είναι η ανθρώπινη επαφή, που τόσο έχουν στερηθεί οι άνθρωποι αυτοί. Όταν κάποιος έχει χάσει τα πάντα, ακόμα και μια ζεστή "καλησπέρα”, το ουσιαστικό ανθρώπινο ενδιαφέρον μπορεί να κάνει τη διαφορά… Το να αισθανθούν πως δεν είναι μόνοι έχει τη μεγαλύτερη αξία".

Οι προκλήσεις

"Αισίως μετράμε 6 χρόνια παρουσίας. Πιστεύουμε πως κανείς δεν περισσεύει και πως ακόμα και το ελάχιστο λιθαράκι να βάλουμε σε αυτό που πολλές φορές φαντάζει ουτοπικό, "ένα καλύτερο αύριο” και μια κοινωνία χωρίς ανισότητες αξίζει στο έπακρο τις όποιες προκλήσεις, τις όποιες δυσκολίες. Πρόκληση, το να διασφαλίσουμε κάθε φορά πως δε θα "ξεμείνουμε” από τρόφιμα, ενώ μέγιστη δυσκολία όσες φορές έχει συμβεί, λόγω και του αυξανόμενου αριθμού των αστέγων, το να πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το "δυστυχώς, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε”. Σκληρό και δύσκολο. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με την καρδιά μας και βασίζεται απόλυτα σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η συνέπεια, η ανθρωπιά. Και όταν έχεις χτίσει με αυτούς τους ανθρώπους σχέσεις σε κρύα, βροχές, ανεξαρτήτως δεδομένων και συνθηκών, σίγουρα δεν υπάρχει ταβάνι στην προσφορά".

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

"Με το φάσμα της φτώχειας να μεγαλώνει γύρω μας, εύλογα το πρόβλημα των αστέγων διαρκώς εντείνεται. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απραξία. Ακόμα και ένας πολίτης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στη γειτονιά του, βοηθώντας με φυσική παρουσία συνανθρώπους του που βρίσκονται σε δυσμενή θέση ή στηρίζοντας προϊοντικά/οικονομικά φορείς. Ακόμα και μια δωδεκάδα νεράκια είναι δώδεκα άνθρωποι που θα πιουν νερό… Δεν υπάρχει τίποτα "λίγο”".

Η ανταμοιβή 

"Τους ανθρώπους αυτούς τους γνωρίζουμε πλέον με τα "μικρά” τους ονόματα, μας
περιμένουν... Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πραγματικά άπειρα και ανεκτίμητα χαμόγελα, αμέτρητα "ευχαριστώ” και στιγμές συγκίνησης. Ανθρώπινες στιγμές. Η προσέγγισή μας ξεφεύγει κατά πολύ από τη σχέση φορέα και ωφελουμένων. Ακόμα κι αν ο καθένας από εμάς μπορεί να προέρχεται από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, ολοκληρώνοντας το "Δειπνάκι” μας, όλοι επιστρέφουμε πιο ξεκούραστοι. Είναι η ενσυναίσθηση, η προσφορά και ο αλτρουισμός που σε "ελαφρύνουν”".

Οι εθελοντές

"Σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένη για τους ανθρώπους που έχουν πλαισιώσει το "Δείπνο Αγάπης”. Είναι το "Δειπνάκι” μας…
Γιατί είναι ευλογία να είσαι συνοδοιπόρος με χαρισματικά πλάσματα, που αφιερώνουν με συνέπεια και πολλή αγάπη τον χρόνο και την ενέργειά τους σε έναν κοινό σκοπό, σε μια συλλογική προσπάθεια".

Με την ευγενική χορηγία της Βίκος 

ΒΙΚΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i