Πώς θα βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για το σώμα σου;

Η συνεχής προσπάθεια για την "τέλεια" εικόνα μπορεί να βλάψει τόσο την ψυχική, όσο και σωματική σου υγεία.

εικονα σωματος iStock

Αλήθεια εσύ πως βλέπεις τον εαυτό σου, όταν κοιτάζεις τον καθρέφτη; Η απάντηση ποικίλει – ευτυχώς – αφού ο καθένας μας έχει έναν μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζει την εικόνα του εαυτού του. Παρά την ιδιότητα αυτή, υπάρχουν γύρω μας πολλοί που ηθελημένα ή από απροσεξία, προσπαθούν να αλλάξουν την βασική πεποίθηση, παρακινώντας μας μονίμως να αλλάξουμε κάτι πάνω μας. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας διαρκής αγώνας για την κατάκτηση της "τέλειας" εικόνας σώματος, η οποία αν και διαφοροποιείται σε έναν βαθμό από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει (συνήθως) επίκεντρο πολύ αδύνατες σιλουέτες, καλογυμνασμένους και εξογκωμένους μύες, κ.α.

Παρόλο που δεν αποτελεί μειονέκτημα, η επιθυμία να βελτιωνόμαστε, με ο,τι και αν συνεπάγεται αυτό, το πρόβλημα ξεκινάει όταν η σκέψη της "δυσάρεστης" και "αρνητικής" εικόνα μας, δημιουργεί προβλήματα στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Οπότε, αντί να αγωνίζεσαι μανιωδώς να αποκτήσεις μια ανέφικτη, πλασματική σιλουέτα, επαναπροσδιόρισε για αρχή τους στόχους που θέλεις αληθινά να πετύχεις.

Τι είναι η εικόνα σώματος;

Ο όρος "εικόνας σώματος" εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά από τον Αυστραλό ψυχαναλυτή Paul Schilder το 1935, περιγράφοντας την ψυχική αναπαράσταση που έχει ο άνθρωπος για το σώμα του. Ουσιαστικά πρόκειται για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, αλλά και τις αξιολογήσεις που δημιουργούνται καθώς αντικρίζουμε την φιγούρα μας στον καθρέπτη. Οι άνθρωποι με θετική εικόνα σώματος είναι εκείνοι που αισθάνονται αυτοπεποίθηση με την εμφάνιση τους, ενώ όσοι έχουν αρνητική εικόνα σώματος βιώνουν συναισθήματα ντροπής, καλλιεργώντας στο μυαλό τους την ιδέα ότι το σώμα τους κατά κάποιο τρόπο είναι θεμελιωδώς ελαττωματικό και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής θα αποδειχθεί αποτυχημένη.

Ο εν λόγω διαχωρισμός, ωστόσο, δεν είναι απόλυτος, καθώς υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις μεταξύ των δύο άκρων στο πέρασμα των χρόνων. Για παράδειγμα, μπορεί σε κάποια περίοδο της ζωής σου να είχες "αρνητική" εικόνα σώματος, επειδή επιθυμούσες να χάσεις κάποια περιττά κιλά, αποκτώντας και πάλι καλύτερη φόρμα. Αυτό ίσως σε παρακίνησε να αλλάξεις ορισμένες συνήθειες της ζωής σου, προκειμένου να φτάσεις στην εκπλήρωση των στόχων σου.

Η παραπάνω τακτική θα λέγαμε πως λειτούργησε θετικά στην "κακή" αντιμετώπιση που είχες μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εικόνα της σιλουέτας σου. Στο άκρο της αρνητικής αντίληψης βρίσκεται η σύνδεση της εξωτερικής εμφάνισης με την αυτοεκτίμηση, κάτι που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, εθισμό στη σκληρή προπόνηση, καθώς και σε περαιτέρω προβλήματα ψυχικής φύσεως.

Η εικόνα σώματος καλό θα ήταν να προσδιορίζεται με βάση υγιή πρότυπα, που προάγουν πρωτίστως την υγεία του οργανισμού και την μακροχρόνια ευεξία του σώματος. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με κάθε ελάττωμα και προτέρημα του και να μην τον κατακρίνουμε με βάση την επίτευξη ή όχι των fitness στόχων μας.

Πώς θα βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για το σώμα σου

Υιοθέτησε την άσκηση ως υγιή τρόπο ζωής

Απέβαλε τις σκέψεις ότι η γυμναστική λειτουργεί ως τιμωρία για τις λιχουδιές που ήδη έφαγες ή ως εξιλέωση για τις διατροφικές ατασθαλίες του μέλλοντος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώνεις τον εαυτό σου επειδή έχασες εκτάκτως κάποιες προγραμματισμένες προπονήσεις με τον φόβο ότι θα χάσεις το αποτέλεσμα που έχει ήδη αποκτήσει. Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια θετική εμπειρία, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας σου.

Κατονόμασε τους λόγους για τους οποίους θέλεις να πετύχεις την αλλαγή, χωρίς να τους συνδέεις με την εξωτερική σου εμφάνιση

Για να πετύχεις μια υγιή αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, θα πρέπει να σκεφτείς τους λόγους για τους οποίους αξίζει να προσπαθήσεις. Η άσκηση, εκτός από την ενίσχυση των μυών και την καύση θερμίδων, λειτουργεί ως αντίδοτο στο άγχος και την κακή διάθεση. Η θετική στάση που θα αποκτήσεις μέσω της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, θα σε βοηθήσει να πετύχεις μια μακρόχρονη υγιή αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, ανεξαρτήτως εξωτερικής εμφάνισης.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης, ακόμα και όταν δεν έχεις λάβει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θυμήσου πως κάθε άνθρωπος έχει κακές μέρες και είναι λογικό να μην αποδώσει εκατό τις εκατό στη σκληρή προπόνηση. Όπως επίσης είναι εντάξει να θέλεις κάπου – κάπου να απολαύσεις το αγαπημένο σου γεύμα χωρίς ενοχές. Η ευγένεια και η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι ένας σπουδαίος συνδυασμός για να πετύχεις το "αδύνατο".

Διάβασε επίσης: Μήπως έχεις πάθει εμμονή με τη γυμναστική; Πώς θα το καταλάβεις;

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχεις διαταραγμένη σχέση με το φαγητό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i