Οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η ψυχολογική διαταραχή που οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές με μοναδικό σκοπό την προσοχή των άλλων.

Οιστριονική ή δραματική διαταραχή iStock

Η οιστριονική, γνωστή επίσης και ως δραματική διαταραχή προσωπικότητας ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα ψυχολογικών διαταραχών και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αδιάκοπη αναζήτηση της προσοχής. Τα άτομα που πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή έχουν υιοθετήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού τους και βασίζουν την αυτοεκτίμηση τους στην άποψη των άλλων προς το πρόσωπο τους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην διαρκή αναζήτηση της έγκρισης, με τρόπους θεατρικούς τόσο στις κινήσεις, όσο και στον λόγο, ενώ το σενάριο να φτάσουν και σε ακραίες συμπεριφορές προκειμένου να γίνουν επίκεντρο της προσοχής είναι επίσης πολύ πιθανό.

Για να ικανοποιήσουν τον αυτοσκοπό τους, τραβώντας τα βλέμματα όλων πάνω τους, χρησιμοποιούν ιδιαίτερα την εξωτερική τους εμφάνιση, με κάθε αρνητικό σχόλιο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχικό τους κόσμο. Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν νέους "θαυμαστές" επιδιώκουν διαρκώς να ξεφύγουν από την ρουτίνα τους, αναζητώντας καινούργιες γνωριμίες. Η αστάθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση των ήδη υπαρχόντων σχέσεων και την παρεμπόδιση δημιουργίας αληθινών δεσμών.

Η συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι απαραίτητα αυτοκαταστροφική αφού τα πάσχοντα άτομα συνήθως είναι απολύτως λειτουργικά σε κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντας, χρησιμοποιώντας βέβαια την "ιδιαιτερότητα" τους για να χειραγωγούν άλλους ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, τα άτομα που πάσχουν από οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζουν πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Αισθάνονται άβολα όταν δεν αποτελούν επίκεντρο της προσοχής.
  • Συναναστρέφονται με τους άλλους επιδεικνύοντας έντονη σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά.
  • Παρουσιάζουν γρήγορες και εναλλασσόμενες συναισθηματικές εκφράσεις.
  • Χρησιμοποιούν την εξωτερική τους εμφάνιση ως μέσω εντυπωσιασμού.
  • Επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν με τον λόγο τους, ο οποίος συχνά υστερεί επιχειρημάτων.
  • Εμφανίζουν έντονη θεατρικότητα, εκφράζοντας υπερβολικά τα συναισθήματα τους.
  • Επηρεάζονται εύκολα από τρίτους.
  • Πιστεύουν ότι οι σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους είναι πιο στενές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Η ακριβής αιτία πρόκλησης της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας παραμένει άγνωστη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς περιβαλλοντικών όσο και γενετικών παραγόντων. Εμφανίζεται κυρίως έως τα πρώτα χρόνιας της ενήλικης ζωής και αφορά ποσοστό 2-3% στον γενικό πληθυσμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i