Πόσες φορές σού έχει συμβεί με το που δεις κάτι χαριτωμένο όπως έναν σκύλο, ένα γατάκι ή ένα μωρό, να νιώσεις πως θες να το φας, να το ζουλήξεις ή να το τσιμπήσεις; Θα μπορούσαμε να πούμε πως το φαινόμενο αυτό προκαλείται από το cuteness overload - το γνωστό hashtag στα social media- ωστόσο η αντίδραση αυτή ονομάζεται χαριτωμένη επιθετικότητα (cute aggression), σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Δεν πρόκειται για κάποια πάθηση, παρά για μία αντίδραση του εγκεφάλου που λαμβάνει χώρα όταν δεις κάτι υπερβολικά γλυκό. Σε αυτό κατέληξε η ψυχολόγος Katherine Stavropoulos στην έρευνά της σχετικά με το εν λόγω φαινόμενο. Φυσικά, όσο κι αν νιώθουμε πως θέλουμε να "συνθλίψουμε" εκείνο που μας προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, δεν σημαίνει πως επιθυμούμε να του κάνουμε κακό.
Σύμφωνα με τη Stavropoulos, περίπου οι μισοί ενήλικες έχουν τέτοιες σκέψεις, όμως δεν θέλουν να προκαλέσουν κακό. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει άθελά μας όταν καταβαλλόμαστε από ένα υπερβολικά θετικό συναίσθημα. Τότε ο εγκέφαλος προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση, "στέλνοντας" αρνητικές σκέψεις για να μπορέσουμε να επιβληθούμε ξανά στον εαυτό μας και να απεμπλακούμε κατά έναν τρόπο από το συναίσθημα που μας συνεπαίρνει.
Η σχετική έρευνα
Πιο αναλυτικά, η ερευνήτρια μαζί με μία συνάδελφό της θέλησαν να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν συμβαίνει αυτό, με τη βοήθεια 54 νεαρών ενηλίκων που έβλεπαν φωτογραφίες ζώων και ανθρώπων. Ειδικότερα, στις φωτογραφίες απεικονίζονταν μωρά και ενήλικες, από τις οποίες κάποιες θεωρήθηκαν περισσότερο χαριτωμένες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπήρξε περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν εμφανίζονταν οι πιο γλυκές εικόνες στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα, αλλά και στο κομμάτι του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αναμφίβολα αποτελεί σαρωτικός, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πιστεύουν πως γι'αυτό ο εγκέφαλος παράγει επιθετικές σκέψεις, ώστε τα άτομα να πάρουν ξανά τον έλεγχο των θετικών συναισθημάτων τους, χωρίς να παθαίνουν αμόκ.
Και πέρα από το να θες να ζουλήξεις ή να τσιμπήσεις κάποιον, η χαριτωμένη επιθετικότητα αναγνωρίζεται και στις περιπτώσεις που κάποιος κλαίει σε γάμο ή κατά τη γέννηση ή τον πιάνει νευρικό γέλιο.
Να σημειωθεί πως η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το φαινόμενο αυτό ήταν πριν από κάποια χρόνια από ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, ωστόσο η Katherine Stavropoulos ήταν εκείνη που ήθελε να δει τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την αντίδραση αυτή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr