Πώς θα συμπαρασταθείς σε κάποιον που πενθεί;

Πώς θα υποστηρίξεις κάποιον ουσιαστικά;

Πένθος iStock

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια από τις πιο επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να περάσει κάποιος. Εάν κάποιος που σε ενδιαφέρει θρηνεί, είναι σημαντικό να είσαι δίπλα του με υποστηρικτικό και συμπονετικό τρόπο.

Πώς θα υποστηρίξεις κάποιον στο πένθος; 

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις την απώλεια του ατόμου και να εκφράσεις τα συλλυπητήριά σου. Δε χρειάζεται να βρεις τις πιο κατάλληλες λέξεις πάντα. Ένα απλό "λυπάμαι για την απώλειά σου" ή "είμαι εδώ για σένα" μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να δείξεις ότι νοιάζεσαι. Απόφυγε κλισέ όπως "όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο" ή "είναι σε καλύτερο μέρος", καθώς αυτά είναι απορριπτικά και καθόλου χρήσιμα.

Προσφορά πρακτικής βοήθειας

Η προσφορά πρακτικής βοήθειας μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να υποστηρίξεις κάποιον στο πένθος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρακτικά πράγματα όπως το μαγείρεμα γευμάτων, η εκτέλεση διαδικαστικών θεμάτων ή η βοήθεια σε οικιακές εργασίες. Να είσαι συγκεκριμένη στις προσφορές σου για βοήθεια, καθώς τα άτομα που πενθούν μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο καθένας θρηνεί διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την υποστήριξη κάποιου στο πένθος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μιλήσουν για το αγαπημένο τους πρόσωπο και τα συναισθήματά τους, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να είναι μόνοι ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή τους. Ρώτησε το άτομο τι χρειάζεται και σεβάσου τα όριά του, εάν δεν θέλει να μιλήσει ή να παρηγορηθεί.

Άκουσε τον άλλον 

Η ακρόαση είναι μια κρίσιμη πτυχή της υποστήριξης κάποιου στο πένθος. Επίτρεψε στο άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς κρίση ή διακοπή. Κατάλαβε τα συναισθήματά του και πρόσφερε έναν ασφαλή χώρο για να θρηνήσουν. Δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις ή τις λύσεις, αλλά το να είσαι απλώς παρούσα και να δίνεις την προσοχή σου, είναι ένας ισχυρός τρόπος για να υποστηρίξεις κάποιον στην ώρα που το χρειάζεται.

Τέλος, είναι σημαντικό να παρακολουθείς και να συνεχίσεις να προσφέρεις υποστήριξη τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την απώλεια. Το πένθος είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και το άτομο μπορεί να χρειάζεται συνεχή υποστήριξη και φροντίδα. Αναζήτησε το άτομο τακτικά, προσφέρσου να περάσεις  χρόνο μαζί του και συνέχισε να είσαι μία πηγή άνεσης και κατανόησης.

Η υποστήριξη κάποιου στο πένθος μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δείξεις η φροντίδα και τη συμπόνια σου. Αναγνωρίζοντας την απώλεια του ατόμου, προσφέροντας πρακτική βοήθεια, ακούγοντας προσεκτικά και παρακολουθώντας με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να παρέχεις ανεκτίμητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i