Τι να κάνεις όταν δεν θες να δουλέψεις καθόλου σήμερα

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Ωστόσο, τι πρέπει να κάνεις όταν δεν έχεις διάθεση για δουλειά;

μία κοπέλα που δεν έχει διάθεση για δουλειά iStock

Όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου και θυμάσαι όταν πρωτοξεκίνησες ότι ήσουν αρκετά ενθουσιασμένη, δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα θα έχεις το ίδιο κίνητρο για να "βγάλεις" την ημέρα. Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες να έρχεται μοιραία ημέρα που δεν θέλεις καθόλου να δουλέψεις. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τη δημιουργικότητά σου και τη διάθεσή σου, οι οποίοι είτε δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, είτε αφορούν απόλυτα το περιβάλλον της δουλειάς σου. 

Κούραση 

Είτε προέρχεται εξαιτίας έλλειψης ύπνου, είτε από το λεγόμενο "burnout", όταν νιώθεις κουρασμένη είναι δύσκολο να αποδώσεις στις απαιτήσεις της δουλειάς. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία σου και χωρίς αυτόν είναι επόμενο να δεις επιπτώσεις όχι μόνο στην αποδοτικότητά σου, αλλά και στη διάθεσή σου. Από την άλλη, όσο ο ύπνος είναι βάλσαμο για τον οργανισμό σου, το ίδιο ισχύει και για την αποσύνδεση από τη δουλειά. Χρειάζεσαι στιγμές που να αφήνεις το μυαλό σου να ξεφεύγει, προκειμένου να μην υπερφορτώσεις τη "μνήμη" και το "σύστημα" να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Είτε λοιπόν μιλάμε για σωματική ή πνευματική κόπωση και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. 

Προβλήματα στη δουλειά

Όσο κι αν στην αρχή τα πράγματα σού φαίνονταν ειδυλλιακά, η ρουτίνα είναι δυνατόν να βαλτώσει τη σχέση σου με τη δουλειά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις απαιτήσεις που είχες και δεν "συνάντησες", στο περιβάλλον που δεν είναι το επιθυμητό, στο ότι πλέον δεν βλέπεις κάποιο κίνητρο για ανέλιξη και εξέλιξη. 

Αντιμετώπιση του προβλήματος

1. Προσπάθησε να βρεις τους λόγους που σε έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είναι ο καιρός; Είναι η διάθεσή σου; Είναι το περιβάλλον. Αναζήτησε τις αιτίες καθώς με αυτό τον τρόπο στην ουσία θα είναι σαν έχεις λύσει το μισό πρόβλημα. 

2. Τη στιγμή που θα νιώσεις ότι δεν έχεις διάθεση για δουλειά, κάνε μία βόλτα στο γραφείο ή έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο προκειμένου να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου και να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου. 

3. Αν νιώθεις πως ο χώρος που δουλεύεις δεν σε βοηθάει και έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις εξ αποστάσεως, τότε μπορείς να αλλάξεις περιβάλλον για να σου "έρθει η έμπνευση". 

4. Μην είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου και προσπάθησε να ξεκινήσεις από τα πιο απλά, πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τα βαθιά. Μπορείς να αυξήσεις και τα διαλείμματά σου, με σκοπό να "ασκείσαι" περισσότερο, αλλά να έχεις ένα κίνητρο για να ολοκληρώσεις το κάθε task. 

5. Προγραμμάτισε να κάνεις ένα ταξίδι και δες κατά την επιστροφή από αυτό αν βιώνεις τα ίδια συναισθήματα. Πάρε τον χρόνο σου και κάνε ένα διάλειμμα γιατί μπορεί στην ουσία αυτό να ήταν που χρειαζόσουν. 

6. Αν βλέπεις ότι τίποτα δεν είναι βοηθητικό, τότε οφείλεις να αξιολογήσεις τη δουλειά σου και παράλληλα να αναζητήσεις τους σκοπούς σου. Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα; Τα χρήματα, η ανέλιξη, οι νέες εμπειρίες, η ανανέωση; Ζύγισε τι είναι αυτό που σου προσφέρει η δουλειά σου και ποια είναι τα δικά σου θέλω, ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση για το μέλλον σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i