Γιατί πολλοί άνθρωποι αργούν στα ραντεβού τους;

Η επιστημονική απάντηση στο αιώνιο ερώτημα.

μια γυναίκα έχει αργήσει για το ραντεβού της iStock

Σίγουρα όταν ακούς τη λέξη αργοπορία σού έρχεται ένα πολύ συγκεκριμένο άτομο στο μυαλό σου, το οποίο 9 στις 10 φορές θα αργήσει στο ραντεβού που έχετε κανονίσει. Γιατί κάποιοι άνθρωποι αργούν να είναι παρόντες στη συμφωνημένη ώρα και πάντα φτάνουν αργοπορημένοι στον προορισμό τους; Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που αφορούν την αντίληψη του χρόνου, τη διαχείριση του χρόνου αλλά και την προσωπικότητα, που παίζουν ρόλο σε αυτό το "κακό" χαρακτηριστικό. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή γνωστικής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο College London, Hugo Spiers, "είναι πιθανό πως υπάρχει κάποιος μηχανισμός στον εγκέφαλο που κάνει κάποιους ανθρώπους να αργούν στα ραντεβού γιατί υποτιμούν τον χρόνο που θα τους πάρει να φτάσουν εκεί". Πιο αναλυτικά, η περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με το φάσμα του χρόνου ονομάζεται ιππόκαμπος, η οποία έχει να κάνει με το να θυμόμαστε να κάνουμε κάτι και τη διάρκεια που θα πάρει αυτή η δραστηριότητα. 

Στην ουσία, οι άνθρωποι που αργούν έχουν στο μυαλό τους λιγότερο χρόνο από αυτόν που πραγματικά χρειάζονται για να ολοκληρώσουν μία δραστηριότητα. Σύμφωνα με μία έρευνα, ο εκτιμώμενος χρόνος συνδέεται με το αν εμείς έχουμε ξανακάνει αυτή τη δραστηριότητα. "Αν έχουμε πολλή εμπειρία στο να πραγματοποιήσουμε μία δραστηριότητα, πιθανώς να υποτιμήσουμε το πόσο χρόνο χρειάζεται", δήλωσε η Emily Waldum, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Campbell της Νότιας Καλιφόρνιας. 

Από την άλλη, το περιβάλλον γύρω μας "ευθύνεται" για το αν εμείς θα αργήσουμε και έχει να κάνει με τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε και πώς ο καθένας τα διαχειρίζεται. Αναμφίβολα, τα άτομα που συνήθως αργοπορούν θεωρούν πως πράγματι μπορούν να φτάσουν στην ώρα τους στο προκαθορισμένο ραντεβού τους, όμως στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Παράλληλα, η προσωπικότητα είναι ένας από τους προαναφερθέντες παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει το φαινόμενο, με τα άτομα αυτά να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί (multi-tasking), με αποτέλεσμα να αργούν. 

Επιπλέον, όταν δεν υπάρχει μία διορία που να "αναγκάζει" τον εκάστοτε άνθρωπο να είναι στην ώρα του, ενδέχεται εκείνος - που έχει τη συνήθεια να αργεί- να χάσει την αίσθηση του χρόνο. Μάλιστα, μία έρευνα από το 2019 έδειξε πως άτομα με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα δυσκολεύονται να εκτιμήσουν τον χρόνο που περνάει. Άλλοι πάλι γίνονται "θύματα" της αναβλητικότητας, με αποτέλεσμα όμως η κακή τους συνήθεια να επηρεάζει και τους άλλους. Ειδικότερα, μπορεί στη ζωή σου να είσαι αναβλητικός και να αργείς να κάνεις κάποια πράγματα, ωστόσο όταν έχεις κανονίσει με κάποιον άλλο άνθρωπο, το χαρακτηριστικό σου αυτό μπορεί "πληγώσει" αρκετούς γύρω σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i