Είναι το ταξίδι μια πράξη αυτοφροντίδας ή μια καταναλωτική δαπάνη;

Και 10 hot χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για να κλείσεις το επόμενο ταξίδι σου.

Χριστούγεννα 2023 iStock

Οι επόμενοι μήνες - ειδικά των εορτών - προσφέρονται εξ ορισμού για ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι ρυθμοί γίνονται πιο αργοί και μας επιτρέπουν, αν το επιδιώξουμε, να είμαστε περισσότερο παρόντες στο τώρα και να το απολαμβάνουμε.

Με ποιους όρους όμως αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε;

Αρκετά συχνά συναντώ ανθρώπους που περιμένουν με ανυπομονησία ένα ταξίδι για να "ξεφύγουν" από τη μίζερη καθημερινότητα. Είναι συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι που περιμένουν τις διακοπές των εορτών και τα τριήμερα για να "γλιτώσουν" από τις "υποχρεώσεις" και είναι οι ίδιοι που τελικά παραπονιούνται ότι δεν πέρασαν καλά ούτε στο ταξίδι. Ωστόσο, τι αλήθεια μας εγγυάται ότι, αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα μικρά και απλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το (όποιο) ταξίδι; Και έπειτα, αναρωτιέμαι, δεν είναι πολύ λίγο να περιμένουμε να ζήσουμε καλά για μόνο λίγες ημέρες τον χρόνο;

Το εύκολο είναι να διακόψουμε για κάποιες ημέρες τη δύσκολη καθημερινότητά μας, το δύσκολο είναι να τη ζούμε με τα απαιτητικά και τα όμορφά της, με τρόπο που μας ευχαριστεί. Το ταξίδι που γίνεται με όρους διαφυγής από την καταθλιπτική καθημερινότητα θα είναι και αυτό μίζερο. Θα είναι ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν που θα μας βοηθήσει να ξεχαστούμε για λίγο, ένα αντικαταθλιπτικό χάπι με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια δράσης. Όμως, η επιστροφή μας στην πραγματικότητα θα είναι τότε ακόμα πιο σκληρή και θα μας "ρίχνει" ακόμα περισσότερο. Τότε είναι που το ταξίδι θα καταλήξει ένα πακέτο διακοπών, μία ακόμα υπηρεσία που θα μας προσφέρουν άλλοι.

Δε θα επενδύουμε προσωπικό χρόνο για τη διοργάνωσή του, δε θα εμπλεκόμαστε συναισθηματικά, θα καταναλώνουμε ως απρόσωπα όντα και πολύ σύντομα τα πακέτα διακοπών δε θα μας ικανοποιούν πια, γιατί θα τα έχουμε καταναλώσει όλα, θα ψάχνουμε κάτι διαφορετικό, με μεγαλύτερο excitement, αλλά δυστυχώς δε θα υπάρχει, γιατί, όπως και με τα αντικαταθλιπτικά χάπια, η υπερκατανάλωση εντέλει "καίει" την ωφέλιμη δράση τους. Τότε είναι που, δυστυχώς, με τα πακέτα διακοπών θα προσπαθούμε να δώσουμε λίγο χρώμα στα σώματά μας, που καθημερινά τα περιφέρουμε άνευρα και χωρίς ευχαρίστηση, τότε είναι που θα προσπαθούμε να αναστήσουμε σχέσεις, με τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους, που δυστυχώς έχουμε αφήσει παντελώς αφρόντιστες όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Το ταξίδι που γίνεται με όρους συνάντησης, μοιράσματος και σχέσης θα είναι ευεργετικό, όχι σε αντίθεση με την καθημερινότητα, αλλά ως συνέχειά της. Δε θα διακόπτει την καθημερινότητα, αλλά θα έρχεται να την εμπλουτίζει και να την ανατροφοδοτεί. Τα ταξίδια μας είναι πλούτος, είναι γνώσεις αξιοποιήσιμες στην καθημερινή μας ζωή. Εάν το αξιοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο, τότε το ταξίδι θα γίνεται μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Οι κοινές ανακαλύψεις γίνονται κοινές τρυφερές αναμνήσεις 

Το ταξίδι ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται η επιθυμία του και συνεχίζεται στην προετοιμασία του. Πόσο όμορφο είναι όταν τα ζευγάρια συλλέγουν πληροφορίες για τα μέρη που θα δουν, όταν βλέπουν μαζί ταινίες που εκτυλίσσονται στις πόλεις που θέλουν να επισκεφθούν, όταν φροντίζουν με επιμέλεια τις διαδικασίες, που δεν είναι καθόλου τυπικές, αλλά ουσιαστικές. Τότε το ταξίδι δεν τελειώνει με την επιστροφή, αλλά συνεχίζεται με τον ενθουσιασμό που μοιράζεται στις συναντήσεις με τους φίλους, με την αναπόληση στις δύσκολες ίσως ημέρες μας, όταν χρειαζόμαστε ευχάριστες σκέψεις και εικόνες για να παλέψουμε ζόρικες καταστάσεις.

Όταν το ταξίδι είναι συνάντηση, τότε ο τόπος, όποιος κι αν είναι, γίνεται ελκυστικός. Τότε ο ήλιος είναι ευεργετικός, δίνει ζωή και ζεστασιά στο δέρμα και στην καρδιά μας, τότε οι στιγμές δεν είναι ανάγκη να γίνουν καρέ μιας φωτογραφίας, γιατί εγγράφονται βαθιά στη μνήμη και τις κουβαλάμε μαζί μας. Τότε τα πρόσωπα δεν είναι ανάγκη να γίνουν είδωλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί έχουν συναντηθεί ουσιαστικά, έχουν χαμογελάσει, έχουν γελάσει με ένταση, έχουν φλερτάρει, έχουν συναντηθεί με τα μάτια, έχουν αγαπηθεί και έχουν αγαπήσει. 

Χριστούγεννα 2023: 10 hot προορισμοί 

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ίσως μία από τις καλύτερες αφορμές για απόδραση και τώρα είναι το κατάλληλο διάστημα για να προετοιμάσεις αυτό ταξίδι. Δες παρακάτω μερικές δημοφιλείς πόλεις που μπορείς να επιλέξεις για φέτος:

  • Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
  • Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  • Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
  • Παρίσι, Γαλλία
  • Βιέννη, Αυστρία
  • Ρώμη, Ιταλία
  • Άμστερνταμ, Ολλανδία
  • Βερολίνο, Γερμανία
  • Βουδαπέστη Ουγγαρία
  • Ντίσελντορφ, Γερμανία


Συνεργάστηκε η Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγος, MSc, υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i