Tι μας παρακινεί να βοηθάμε τους άλλους;

Το να βοηθάμε τους άλλους γίνεται λόγω βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα περιοχή στον εγκέφαλό μας.

γυναίκα βοηθά άλλους istock

Μια ομάδα ερευνητών εντόπισε πρόσφατα μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (vmPFC), που εξηγεί την προθυμία μας να βοηθάμε τους άλλους. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η έρευνα έδειξε αρχικά ότι υπάρχει μια βιολογική βάση για την κοινωνική προσφορά:

 • Παράγεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, κάτι που αυξάνει την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία στους ανθρώπους.
 • Η κοινωνική προσφορά αναπτύσσεται στην πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να παρατηρηθεί από τη βρεφική ηλικία. Τα νήπια συχνά αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους που βρίσκονται σε δυσφορία και προσπαθούν να τους παρηγορήσουν με απλούς τρόπους.
 • Η ενσυναίσθηση είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της κοινωνικής προσφοράς. Τα άτομα που συμπάσχουν με τους άλλους είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε ενέργειες που ωφελούν άλλους ανθρώπους.

10 τρόποι που ο εθελοντισμός σου κάνει καλό | Τον συνιστά το Harvard

Το κίνητρο του εγκεφάλου για να βοηθάει τους άλλους

Ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, είναι σημαντικός για τη λήψη αποφάσεων και άλλες εκτελεστικές λειτουργίες. Οι ειδικοί στρατολόγησαν τρεις ομάδες συμμετεχόντων:

 • 25 ασθενείς με βλάβη στον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό,
 • 15 ασθενείς με βλάβη σε άλλα σημεία του εγκεφάλου 
 • 40 υγιείς συμμετέχοντες ελέγχου που ταιριάζουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Το πείραμα περιελάμβανε τη λήψη απόφασης, όπου οι συμμετέχοντες συνάντησαν ένα άλλο άτομο ανώνυμα και αποφάσισαν πόση σωματική προσπάθεια (πιέζοντας μια συσκευή δύναμης λαβής) θα καταβάλουν για να κερδίσουν ανταμοιβές για τον εαυτό τους και για το άλλο άτομο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός είναι απαραίτητος για την παροχή κινήτρων για να βοηθήσουμε άλλους. Οι ασθενείς με βλάβη σε αυτόν ήταν λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν, άσκησαν λιγότερη δύναμη ακόμα και όταν επέλεγαν να βοηθήσουν και κέρδισαν λιγότερα χρήματα για να βοηθήσουν άλλους σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Χαρτογραφώντας τα συμπτώματα της βλάβης, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες υποπεριοχές του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού όπου η βλάβη έκανε τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα αντικοινωνικούς και απρόθυμους να βοηθήσουν, ενώ η βλάβη σε μια κοντινή υποπεριοχή τους έκανε πιο πρόθυμους να βοηθήσουν.

Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για κλινικές διαταραχές όπως η ψυχοπάθεια.

Τι οφέλη έχει για την ψυχική σου υγεία το να βοηθάς άλλους

Η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία με διάφορους τρόπους. Η συμμετοχή σε πράξεις καλοσύνης και υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης και σκοπού στη ζωή.

 • Μειώνεις το άγχος, φτιάχνει η διάθεσή σου: Όταν βοηθάς κάποιον, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ενδορφίνες, που ανεβάζει τη διάθεσή σου και μειώνει το άγχος.
 • Ενισχύεις την κοινωνικότητά σου, κάνοντάς σε να νιώθεις λιγότερο απομονωμένη και περισσότερο συνδεδεμένη με μια κοινότητα. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να είναι κρίσιμη για τη συναισθηματική σου ευεξία.
 • Διαχειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις: Όταν εστιάζεις στις ανάγκες κάποιου άλλου, προσφέρει μια νέα προοπτική στα δικά σου προβλήματα, κάνοντάς τα συχνά να φαίνονται πιο διαχειρίσιμα.
 • Τονώνεις την αυτοεκτίμησή σου: Το να είσαι ευγενική και να βοηθάς τους άλλους μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοεκτίμησή σου, καθώς βλέπεις τον εαυτό σου ως θετική δύναμη στη ζωή κάποιου. 
 • Αυξάνεις την ευτυχία σου: Η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας και μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.
 • Δίνεις αίσθηση αξίας και σκοπού: Η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να σου δώσει ένα αίσθημα ικανοποίησης και σκοπού. Νιώθεις ότι κάνεις τη διαφορά στον κόσμο και ότι η ζωή σου έχει νόημα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ψυχική σου υγεία.

Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί υφίσταται καθυστερημένη ανάπτυξη στους εφήβους και επίσης αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να διαπιστώσουν οι ερευνητές αν μπορεί να επηρεαστεί από την εκπαίδευση, αν μπορούμε να μάθουμε να είμαστε καλύτεροι στο να βοηθάμε τους άλλους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Θέλεις να γίνεις εθελόντρια και να βοηθάς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Μάθε εδώ τις απαραίτητες πληροφορίες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i