Γιατί προσπαθείς να αλλάξεις γνώμη παρά να τον ακούσεις;

Η dr Orna Guralnik μοιράζεται το λάθος που κάνουν τα ζευγάρια και σαμποτάρουν τη σχέση τους: προσπαθούν να αλλάξουν τη γνώμη του άλλου.

ζευγάρια και γνώμη istock

Κάθε σχέση περνάει διάφορες αλλαγές, όπως τα βιβλία που περιέχουν κεφάλαια. Η "φάση του μήνα του μέλιτος" δεν είναι πάντα αυτό που λέει η φράση, μήνας του μέλιτος. Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, το να μαθαίνεις νέα πράγματα ή διαφορές για τον σύντροφό σου μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και πολλές από αυτές να είναι καταστροφικές.

Αργότερα, τα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σχετικά με τη δημιουργία οικογένειας, την ανατροφή παιδιών, τα πεθερικά ή τις αλλαγές σταδιοδρομίας. Έπειτα, υπάρχει το στάδιο, που τα παιδιά μεγαλώνουν ή φεύγουν από το σπίτι, και τα ζευγάρια πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους.

Ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής που βρίσκεται κάθε ζευγάρι και κάθε σχέση, υπάρχουν διάφορες αιτίες που δημιουργούν κρίση στη σχέση: μυστικά, απιστία,  ασθένειες, απώλεια εργασίας και κατάχρηση ουσιών είναι μερικά παραδείγματα. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις αυτές τις κρίσεις στη σχέση και ποιο είναι το βασικό λάθος που τις σαμποτάρει. Η Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχαναλύτρια dr Orna Guralnik μοιράζεται το κορυφαίο λάθος που κάνουν τα ζευγάρια και σαμποτάρουν τη σχέση τους.

Χωρισμός | Η μεγάλη διαφορά γυναικών και ανδρών

Η Νο 1 συνήθεια που σαμποτάρει τις σχέσεις

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κορυφαίο λάθος ή η καταστροφική συνήθεια που βλάπτει τη σχέση είναι η κακή επικοινωνία. Το βασικό πρόβλημα στο επίπεδο της επικοινωνίας είναι του να μην κατανοείς τη διάκριση μεταξύ του να μιλάς και να προσπαθείς να πείσεις κάποιον αντί του να ακούς και να προσπαθείς να τον καταλάβεις.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να ακούσουν και να καταλάβουν τι λέει ή αισθάνεται ο σύντροφός τους είναι συχνά τα πιο επιτυχημένα. 

Γιατί προσπαθείς να αλλάξεις γνώμη του συντρόφου σου παρά να τον ακούσεις;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν να μιλούν και να προσπαθούν να αλλάξουν γνώμη του συντρόφου τους παρά να ακούν, όπως:

  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: Μερικές φορές, οι άνθρωποι εστιάζουν τόσο πολύ στις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα που δεν καταλαβαίνουν την οπτική γωνία του άλλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθειες να επιβάλουν τη δική τους άποψη, χωρίς να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες του συντρόφου τους.
  • Αίσθηση απειλής: Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι η σχέση τους απειλείται, μπορεί να γίνουν αμυντικοί και να προσπαθήσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με το να μιλούν πολύ, να διακόπτουν ή να προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε ανασφάλεια και αμφιβολία για τις δικές μας απόψεις. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους άλλους για να νιώσουμε δικαιωμένοι ή άξιοι.
  • Ανάγκη για έλεγχο: Μερικοί άνθρωποι έχουν έντονη ανάγκη για έλεγχο και δυσκολεύονται να παραχωρήσουν τον λόγο σε άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθειες να "κερδίσουν" την συζήτηση ή να "βάλουν τον άλλον στη θέση του".
  • Κακή επικοινωνία: Η κακή επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Εάν οι άνθρωποι δεν ακούν προσεκτικά ο ένας τον άλλον ή δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους με σαφήνεια, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν οι διαφωνίες.

4 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ακούσεις τον άλλον

Εάν θέλεις να διατηρήσεις τη σχέση σου ακολούθησε τις συμβουλές της dr Orna Guaralnik:

  1. Μη φοβάσαι να διαφωνήσεις: Στις διαφωνίες ή τις συζητήσεις σας επιδίωξε να καταλάβεις τον σύντροφό σου σε βαθύτερο επίπεδο κάνοντας ερωτήσεις και ακούγοντας ενεργά. Είναι πολύ πιο σημαντικό από το να προσπαθείς να πείσεις τον άλλον. 
  2. Μην αποφεύγεις τις αλήθειες: Η ζωή γίνεται καλύτερη όταν αντιμετωπίζεις την αλήθεια αντί να την αποφεύγεις, και πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο αποφεύγοντας δύσκολες αλήθειες που τελικά είναι χάσιμο χρόνου.
  3. Έχε ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς και να σέβεσαι την οπτική του συντρόφου σου όσο και τη δική σου. Αυτό είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες. Υπάρχει καλοσύνη και γενναιοδωρία που έρχεται με το να μπορείς να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου.
  4. Μη μένεις στάσιμη: Προσπάθησε να είσαι ευέλικτη, να αλλάζεις, να προσαρμόζεσαι, όλα αυτά είναι καλοί δείκτες για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τα προβλήματα στη σχέση.
  5. Δείξε υπομονή: Το να ακούς τον άλλον χωρίς να τον διακόπτεις μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν διαφωνείς με τον σύντροφό σου. Να είσαι υπομονετική και να δίνεις χρόνος στον εαυτό σου και στον σύντροφό σου για να ακουστείτε.

7 κανόνες για σχέση διαρκείας | Τις προτείνει η ψυχολόγος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i