6 σημάδια ότι δεν τον αγαπάς, απλά φοβάσαι τη μοναξιά

Είναι αληθινή αγάπη ή όντως μένεις επειδή φοβάσαι τη μοναξιά και το να μείνεις μόνη;

μοναξιά στη σχέση istock

Γιατί μερικές φορές μένουμε σε σχέσεις όπου είμαστε πραγματικά δυστυχισμένοι; Είναι λόγω αγάπης; Μπορεί η αγάπη να μας κάνει να παρατείνουμε τη διάρκεια των σχέσεών μας εις βάρος της ευτυχίας μας; Ή μήπως μερικές φορές φοβόμαστε τόσο πολύ τη μοναξιά και του να είμαστε μόνοι, που προσπαθούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας να διατηρηθούν με το... στανιό;

Μερικές φορές τα όρια μεταξύ της αγάπης και του φόβου της μοναξιάς δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Και, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που παραμένουμε σε μια σχέση που δεν λειτουργεί πλέον.

6 σημάδια ότι δεν είσαι ερωτευμένη, απλά φοβάσαι τη μοναξιά

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να μένεις σε μια σχέση από αγάπη ή από φόβο μοναξιάς;

 1. Δεν είσαι πολύ χαρούμενη
 2. Απολαμβάνεις τον χρόνο μόνη (υπερβολικά)
 3. Δεν είσαι ο εαυτός σου με τον σύντροφό σου
 4. Δικαιολογείς την κακή του συμπεριφορά
 5. Δεν υπάρχουν όρια
 6. Πιστεύεις ότι θα αλλάξει

1. Δεν είσαι πολύ χαρούμενη

Το πρώτο σημάδι είναι όταν συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι και τόσο ευχαριστημένη με αυτήν τη σχέση. Υπάρχει κάτι που δεν σου ταιριάζει και ταυτόχρονα, νιώθεις ότι εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς αυτόν. Η σκέψη του να μείνεις μόνη, η σκέψη ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις μόνη σου πρακτικά, οικονομικά ζητήματα και καθημερινές εργασίες είναι τρομακτική για σένα. Συχνά αυτό συμβαίνει όταν δεν είσαι σε σχέση λόγω αγάπης ή λόγω κατανόησης και σεβασμού, αλλά επειδή δεν πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις μόνη σου στη ζωή.

2. Απολαμβάνεις τον χρόνο μόνη (υπερβολικά)

Μια άλλη ένδειξη ότι μπορεί να παραμένεις σε μια σχέση λόγω του φόβου της μοναξιάς είναι όταν ο σύντροφός σου λείπει συχνά και αυτό σου αρέσει. Απολαμβάνεις πραγματικά τον χρόνο σου όταν δεν είναι κοντά. Κάνεις ό,τι σου αρέσει, γνωρίζοντας ότι ο σύντροφός σου θα επιστρέψει, χωρίς τον φόβο ότι δεν θα τα καταφέρεις μόνη σου. ​Έτσι, αυτό είναι μια άλλη ένδειξη: αν νιώθεις ανακούφιση όταν ο σύντροφός σου.

3. Δεν είσαι ο εαυτός σου με τον σύντροφό σου

Ένα άλλο σημάδι είναι όταν νιώθεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι κοντά στον σύντροφό σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκφράζεις τη γνώμη σου πολύ ανοιχτά ή δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Ή, όταν μπαίνουν στο δωμάτιο, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι νιώθει για να προλάβεις οποιαδήποτε σύγκρουση ή οποιαδήποτε διαφωνία μαζί του.

Με λίγα λόγια, όταν συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο εαυτός σου, αυτό σε οδηγεί στο να κρατάς πολλά από τα συναισθήματά σου μέσα σου, καταπιέζεις πολλές από τις σκέψεις, τις απόψεις, τις αποφάσεις, τις ανησυχίες σου. Τα κρατάς για τον εαυτό σου καθώς πιστεύεις ότι η σχέση σου δεν είναι ασφαλής χώρος.

4. Δικαιολογείς την κακή του συμπεριφορά

Μια άλλη ένδειξη ότι παραμένεις σε αυτήν τη σχέση λόγω φόβου μοναξιάς, αλλά όχι λόγω αγάπης, είναι όταν τον δικαιολογείς όταν σε πληγώνει. Βασικά αναγκάζεις τον εαυτό σου να δει τη θετική πλευρά, παρόλο που μπορεί να μην υπάρχει. Για παράδειγμα, όταν πληγώνεσαι, δεν σε σέβεται ή σε ακυρώνει, ή ακόμη όταν απιστεί, προσπαθείς να βρεις δικαιολογίες για τον σύντροφό σου. Μπορεί να πεις: "Ίσως είναι κουρασμένος σήμερα" ή "είχε μια κακή μέρα" ή "είμαι πολύ δύσκολη και πολύ πιεστική μαζί του μερικές φορές".

5. Δεν υπάρχουν όρια

Το να μην έχεις ή να έχεις αδύναμα όρια στη σχέση είναι ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να μένεις λόγω φόβου και όχι λόγω αγάπης. Τα αδύναμα όρια σε μια σχέση μπορεί να είναι ως εξής:

 • Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να πεις όχι,
 • Όταν δεν μπορείς να πεις "Συγγνώμη, αλλά δεν μου αρέσει αυτό. Δεν μπορείς να μου μιλάς έτσι."
 • Όταν δεν μπορείς να πεις "Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν μου αρέσει".
 • Όταν δεν μπορείς να μοιραστείς αυτό που σου αρέσει.
 • Όταν δεν μπορείς να πεις ναι, όταν το θέλεις πραγματικά.

Εάν δεν μπορείς να πεις αυτά τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του συντρόφου σου και στα συναισθήματά του. Οπότε προσπαθείς να παραμελήσεις τις δικές σου ανάγκες για να εστιάσεις στη σχέση.

6. Πιστεύεις ότι θα αλλάξει

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα σημάδι ότι μένεις στη σχέση σου από φόβο είναι όταν συνειδητοποιείς ότι μένεις στη σχέση σου με την ελπίδα ότι μια μέρα θα είναι διαφορετικά. Δηλαδή, όταν κρατάς την ελπίδα ότι μια μέρα θα τον αλλάξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πιθανότητες είναι ότι δεν μένεις επειδή ικανοποιούνται οι βασικές συναισθηματικές σου ανάγκες για αγάπη, προστασία, υποστήριξη, αποδοχή, κατανόηση και επιβεβαίωση. Μάλλον μένεις για κάποιον άλλο λόγο. Και, είναι πιθανό ότι ο φόβος είναι ο λόγος: ο φόβος να μείνεις μόνη.

Να θυμάσαι:
 

Ο φόβος του να μείνεις μόνξ είναι ένας αρκετά κοινός και κατανοητός φόβος. Σχεδόν κανένας από εμάς δεν έχει τα κότσια να πει "Θα μείνω μόνη μου μέχρι να βρω έναν άλλον σύντροφο που θα με σέβεται περισσότερο". Για τους περισσότερους από εμάς, είναι απίστευτα δύσκολο να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Όλοι φοβόμαστε τη μοναξιά γιατί είμαστε κοινωνικά όντα και είναι λογικό να φοβόμαστε.

Ωστόσο, να θυμάσαι ότι το να είσαι μόνη και να είσαι μόνη στη σχέση δεν είναι το ίδιο. Μπορεί να είσαι μόνη και ελεύθερη και να νιώθεις απόλυτα ικανοποιημένη με τη ζωή σου. Ή, μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο φίλους και να νιώθεις ακόμα πιο μόνη. Έτσι, το να είσαι με κάποιον δεν εγγυάται ότι δεν θα νιώσεις μοναξιά, ή ακόμα λιγότερο ότι θα είσαι ικανοποιημένη από τη ζωή σου. Εάν η σχέση σου δεν ικανοποιεί τις συναισθηματικές σου ανάγκες, σκέψου τι σε κρατά σε αυτήν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μείνεις σε μια σχέση, αλλά ο φόβος δεν είναι ένας από αυτούς.

Πώς να καταπολεμήσεις τη μοναξιά στη σχέση σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i