Τι είναι τα ενεργειακά βαμπίρ και πώς μας εξαντλούν;

Τα ενεργειακά βαμπίρ, εκείνοι οι άνθρωποι που μας ρουφάνε την ενέργεια και την καλή διάθεση, αφήνοντάς μας εξουθενωμένους, στεγνούς και άδειους.

ενεργειακά βαμπίρ istock

Αμέτρητα άρθρα, βιβλία και αναφορές στα social media μιλούν για εκείνους τους ανθρώπους που παίζουν με τις αντοχές μας στη δουλειά ή στην προσωπική μας ζωή. Ένας Σουηδός συγγραφέας εξετάζει το φαινόμενο από μια διαφορετική οπτική, βασισμένος σε μια πασίγνωστη θεωρία προσωπικότητας, και αποκαλύπτει όχι μόνο ποιος τύπος ενεργειακού βαμπίρ μάς επηρεάζει περισσότερο, αλλά και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε.

Σε όλους μας έχει τύχει μια συνάδελφος που μονίμως γκρινιάζει ή ένας προϊστάμενος ο οποίος δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτα. Ένας γνωστός τόσο loud, ώστε κάθε μας συνάντηση μαζί του στραγγίζει την ενέργειά μας σε χρόνο dt. Ή μια φίλη που, ενώ της ανακοινώνουμε με όλο τον ενθουσιασμό του κόσμου τα πλάνα μας για το καλοκαίρι, μας προσγειώνει απότομα αραδιάζοντας όλα όσα είχαν πάει στραβά για εκείνη όταν είχε επιλέξει τον ίδιο προορισμό.

Είναι τα ενεργειακά βαμπίρ, εκείνοι οι άνθρωποι που μας ρουφάνε την ενέργεια και την καλή διάθεση, αφήνοντάς μας εξουθενωμένους, στεγνούς και άδειους. Με κάποιους από αυτούς είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε καθημερινά, με αποτέλεσμα να γυρίζουμε στο σπίτι κάθε βράδυ με ελάχιστα αποθέματα ενέργειας.

Άλλες φορές, πρόκειται για έναν γονιό, έναν αδελφό ή και μια φίλη, που ρουφάει τον χρόνο, την προσοχή και το συναίσθημα των άλλων, χωρίς καν να το καταλαβαίνει ούτε ποτέ να είναι ευχαριστημένος. Όλοι πέφτουμε θύματα των ενεργειακών βαμπίρ, όμως "διαφορετικοί άνθρωποι χάνουν την ενέργειά τους με διαφορετικούς τρόπους", επισημαίνει στο καινούριο του βιβλίο ο Thomas Erikson, συγγραφέας του best seller Ανάμεσα σε Ηλίθιους. Στην έκδοση Ανάμεσα σε Βαμπίρ: Πώς θα Απαλλαγούμε από Όσους και Όσα μας Κλέβουν την Ενέργεια (εκδ. Διόπτρα), που μόλις κυκλοφόρησε, ο αναγνωρισμένος εκπαιδευτής στελεχών για εταιρείες όπως οι Ikea, Coca Cola και Microsoft, εξηγεί ότι δεν επηρεαζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο από κάθε τύπο ενεργειακού βαμπίρ, πολύ απλά γιατί ανήκουμε σε άλλο τύπο προσωπικότητας.

Η συνέχεια στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i