Εργασιομανία: Πώς θα χαλαρώσεις επιτέλους αυτό το καλοκαίρι

Η υπερβολική πρσήλωση στη δουλειά σου και η εργασιομανία δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις και το καλοκαίρι; Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις.

γυναίκα στην πισίνα και εργασιομανία istock

Σκέφτεσαι συνεχώς τη δουλειά, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο σου και νιώθεις ενοχές όταν δεν δουλεύεις ή θυσιάζεις προσωπικές σχέσεις και χόμπι για τη δουλειά σου; Η εργασιομανία μπορεί να φαίνεται ως σημάδι της εποχής μας, με την πίεση που σχετίζεται με την συνεχή ανάγκη για "επιτυχία" και τις οικονομικές υποχρεώσεις, που μας κάνουν να δουλεύουμε συνεχώς περισσότερο. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Τι είναι η εργασιομανία;

Η εργασιομανία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον συνεχή εσωτερικό καταναγκασμό για δουλειά ή την εκτέλεση καθηκόντων σχετικά με την εργασία. Είναι σαν μια εσωτερική φωνή που συνεχώς μας ωθεί να δουλεύουμε περισσότερο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Πότε μιλάμε για εργασιομανία;

Μπορούμε να μιλάμε για εργασιομανία όταν η υπερβολική απασχόληση με τη δουλειά ξεκινά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, όπως:

  • Προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις: Απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους, περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
  • Σωματικά προβλήματα: Χρόνια κόπωση, αϋπνία, προβλήματα υγείας από το στρες.
  • Ψυχολογικά προβλήματα: Κατάθλιψη, άγχος, αίσθημα απομόνωσης.
  • Επιπτώσεις στην επαγγελματική ζωή: Μειωμένη παραγωγικότητα, λάθη λόγω εξάντλησης.

Έχεις άγχος; Να πώς θα χαλαρώσεις άμεσα

Πού οφείλεται;

Οι αιτίες της εργασιομανίας είναι πολλές και ποικίλες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προσωπικότητα: Άτομα με υψηλές προσδοκίες, ανταγωνιστικότητα και την ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση.
  • Κοινωνικό περιβάλλον: Κουλτούρα που εξυμνεί τη σκληρή δουλειά και την επιτυχία. "Τα άτομα που μεγάλωσαν σε οικογένεια που αναλάμβαναν τις περισσότερες ευθύνες ή είχαν αυστηρούς και απαιτητικούς γονείς, επικριτικούς που σπάνια έδειχναν ευχαριστημένοι, γίνονται εργασιομανείς", τονίζει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος.
  • Φόβοι: Φόβος της αποτυχίας, της αποδοκιμασίας, της μοναξιάς.
  • Ψυχικά προβλήματα: Κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση. "Χαρακτηριστικό των εργασιομανών είναι η έλλειψη ικανοποίησης και χαράς, ενώ η εργασιομανία αποτελεί τη "μάσκα” της κατάθλιψης, αφού βρίσκουν διέξοδο από τα πραγματικά τους προβλήματα και προσπαθούν με τη δουλειά να καλύψουν το κενό που νιώθουν" λέει η ψυχολόγος.

Είναι η εργασιομανία ασθένεια;

Αν και η εργασιομανία δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως ψυχιατρική διαταραχή, θεωρείται μια συμπεριφορική εξάρτηση, παρόμοια με τον εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Πώς να αναγνωρίσεις τον εργασιομανή

Ένας εργασιομανής είναι νευρωτικός, αγχωτικός και αν δεν έχει κάτι να κάνει, βρίσκει συνεχώς αφορμές για δράση. Αντιμετωπίζει τους άλλους ανθρώπους που λειτουργούν με φυσιολογικούς ρυθμούς ως τεμπέληδες και άχρηστους. Δεν εμπιστεύεται τους συνεργάτες του, παρόλο που υποστηρίζει το αντίθετο, και θέλει όλα να περνούν από το χέρι του. Έτσι, συχνά τους απορρίπτει και νιώθει μοναξιά στον επαγγελματικό χώρο.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Εάν νιώθεις ότι ανήκεις στους εργασιομανείς, προσπάθησε να:

  • Παραδεχτείς τον εργασιακό σου εθισμό: Την αδυναμία σου, δηλαδή,να χαλαρώνεις και να χαίρεσαι τη ζωή σου. Καταπολέμησε την αντίληψη ότι το να δουλεύει κάποιος μέχρι τελικής πτώσεως είναι αρετή.
  • Ζητήσεις βοήθεια: Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, όση προσπάθεια και να καταβάλλεις υπάρχουν πράγματα που δεν περνούν από το χέρι σου. Ανάθεσε δουλειά και στους άλλους και μάθε να τους εμπιστεύεσαι.
  • Κάνεις μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου: Βάλε λίγη διασκέδαση στο πρόγραμμά σου. Η τακτική αυτή θα σου προσφέρει ηρεμία. Δεσμεύσου ότι θα περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου, ότι, π.χ., θα πηγαίνεις με κάποια φίλη για καφέ ή για σινεμά μία φορά την εβδομάδα. 
  • Σκεφτείς την ψυχοθεραπεία: Μέσω αυτής θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της εργασιομανίας. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποκείμενη ψυχιατρική διαταραχή ίσως χρειαστεί φαρμακοθεραπεία, από ψυχίατρο.
  • Δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί: Αξίζει τον κόπο να μάθεις υγιείς τρόπους διαχείρισης του στρες και να διατηρήσεις μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής. Προσπάθησε να πάρεις απόσταση από τη δουλειά, να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στις σχέσεις σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και με τον εαυτό σου, στα χόμπι και στα ενδιαφέροντά σου. Μην ξεχνάς: ζούμε μονάχα μία φορά!

5 κινήσεις για να απελευθερώσεις την ένταση και το στρες από το σώμα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i