4 τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο μας

Πώς θα του λύσεις όλες τις απορίες;

4 τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο μας

Αν είστε γονιός ενός παιδιού κοντά στην ηλικία των 3-5 ετών, ή ακόμη κι αν έχετε απλώς μια μικρή συναναστροφή με παιδιά αυτής της ηλικίας, θα γνωρίζετε ήδη πως, εκτός από τα tantrums και τις μικρές καθημερινές μάχες για τα πάντα, αυτή είναι η περίοδος των αμέτρητων «γιατί».

Στην ηλικία από 3 έως 5 χρόνων, έχουμε μια έκρηξη γνωστικής ανάπτυξης κατά την οποία τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να ανακαλύψουν πολλές πτυχές της ζωής και να καλλιεργήσουν την ευφυΐα τους.

Όπως καταλαβαίνουμε, η πόρτα της γονικής επιρροής ανοίγεται διάπλατα μπροστά μας και ο ρόλος μας είναι καθοριστικός.

Παρακάτω, θα δούμε 4 τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο μας.

1. Μιλήστε με το παιδί σας και ακούστε το

Βασική προϋπόθεση για να γνωρίσουμε στο παιδί τον κόσμο μας είναι να γνωρίσουμε πρώτα τον δικό του. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θεωρούν ότι όλοι βλέπουμε τον κόσμο όπως εκείνα. Σ’ αυτό το αναπτυξιακό στάδιο, τα παιδιά πιστεύουν ότι τα πάντα είναι ζωντανά και λατρεύουν να δημιουργούν μικρές ιστορίες. Παρόλο που η συλλογιστική του ικανότητα είναι περιορισμένη, θα έχετε παρατηρήσει την ανάγκη του για μάθηση και εξερεύνηση. Θέλει να σας μιλάει συνεχώς και να έχει την προσοχή σας. Ρωτάει για τα πάντα και θέλει να ξέρει για το καθετί που βλέπει γύρω του. Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη αυτή την προσπάθεια που κάνει για να μάθει πώς λειτουργεί ο κόσμος μας με το να το βοηθήσετε να εξασκήσει τις δεξιότητες της σκέψης του. Κάντε αρκετές ερωτήσεις, προτρέψτε το να βρει απαντήσεις και εναλλακτικές λύσεις και κυρίως «σκύψτε» στο επίπεδό του, ακούστε το και αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα.

2. Διαβάστε του βιβλία

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υποστηρίζει ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς διαβάζουν 5 βιβλία την ημέρα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο έχοντας ακούσει 1,4 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις από τα παιδιά στα οποία οι γονείς δεν τους διαβάζουν.

Δες περισσότερα στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i