Αυτά είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για κάθε ηλικία

Η Σάντυ Κουτσοσταματη αναλύει γιατί το παιχνίδι είναι καθοριστικό τόσο για τα παιδιά, όσο και για μας

Ανάλυσέ Το | Αυτά είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε ηλικία

Αυτά τα επτάμιση χρόνια που είμαι μητέρα, έχω να πω ένα πράγμα με βεβαιότητα: πως όλα μπορείς να τα μεταδόσεις στο παιδί σου μέσα από το παιχνίδι! Το παιχνίδι είναι καθοριστικό στην ανάπτυξη του παιδιού, στη σχέση που θα αναπτύξει μαζί σου αλλά και με τους γύρω του, αλλά και στην αυτοεικόνα και αυτοεκτίμησή του.

Το σπίτι μου είναι παιδότοπος. Το λέω! Είναι ένα ξεκάθαρα παιδοκεντρικό σπίτι. Από την άλλη, όσο κι αν έχει συρρικνωθεί το σαλόνι μου, το χαίρομαι που τα παιδιά μου έρχονται στο σπίτι και βλέπουν έναν κόσμο δικό τους που μπορούν να δημιουργήσουν, να χαρούν, να φανταστούν, να παίξουν… Φυσικά, στο τέλος της ημέρας μαζεύουμε τα παιχνίδια, αλλά και αυτό ακόμη γίνεται σαν παιχνίδι!

Τα παιχνίδια εκτός από τη χαρά που προσφέρουν, διευρύνουν επίσης τους γνωστικούς ορίζοντες τόσο του παιδιού όσο και τους δικούς μας. Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια, εμπλουτίζουν το δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους. Το είδος των παιχνιδιών που χρησιμοποιεί ένα παιδί και ο τρόπος που παίζει, επηρεάζουν πολύ το βαθμό στον οποίο θα αξιοποιήσει τις μαθησιακές του δυνατότητες. Ακόμα και η απουσία παιχνιδιών ή σχετικών αναμνήσεων, επηρεάζει την εξέλιξή μας.

Ποια είναι λοιπόν τα κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε ηλικία;

Παιχνίδια για τα βρέφη τις πρώτες έξι εβδομάδες

 • Τα παιχνίδια την ώρα του μπάνιου προσφέρουν νέα διάσταση στην αίσθηση της αφής. Οι χελώνες και τα παπάκια που επιπλέουν διασκεδάζουν και ξαφνιάζουν ευχάριστα το μωρό σας
 • Το μόμπιλο είναι μία σειρά από αντικείμενα κρεμασμένα από δύο σταυρωτά ξύλα που κινούνται αργά με το ρεύμα του αέρα. Για περισσότερη ποικιλία, κουνήστε το από τη μία άκρη της κούνιας στην άλλη. Καθώς το μωρό μεγαλώνει σηκώστε το μόμπιλο ψηλότερα ώστε να μην μπορεί να το φτάσει. Μετά από δύο μήνες αναζητήστε ένα μόμπιλο με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.
 • Οι κουδουνίστρες διεγείρουν την ακουστική αντίληψη, προωθούν συντονισμό ματιών/χεριών και τραβούν την προσοχή του μωρού. Για να ηρεμήσετε το μωρό σας, χρειάζεται η κουδουνίστρα που θα του δώσετε να έχει απαλό ήχο και όχι πολύ έντονο. Μη την χρησιμοποιείτε όμως πολύ γιατί το μωρό θα χάσει το ενδιαφέρον του.
 • Στα μωρά αρέσει ιδιαίτερα η ποπ και η κλασική μουσική («Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, «Μικρή νυχτερινή μουσική» του Μότσαρτ, «Σουίτα από τον Καρυοθραύστη» του Τσαικόφσκι)

Παιχνίδια για μωρά μέχρι έξι μηνών

 • Οι υφασμάτινοι κύβοι που είναι φτιαγμένοι από αφρώδες υλικό και διάφορα υφάσματα, προσφέρουν στο μωρό κάποιες από τις πρώτες εμπειρίες με σχήματα. Επίσης, προάγουν την αντίληψη της διάστασης του βάθους και την οπτική οξύτητα.
 • Καθώς το μωρό μπαίνει στον τέταρτο μήνα, διασκεδάζει πολύ με παιχνίδια κούνιας και «γυμναστήρια». Το γυμναστήριο, είναι μια γερά στερεωμένη μπάρα από την οποία κρέμονται ενδιαφέρονται αντικείμενα σε μικρή απόσταση. Ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, το γυμναστήριο θα το διασκεδάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσέξτε, αν το μωρό αρχίζει και σηκώνεται, αφαιρέστε το γυμναστήριο από την κούνια γιατί είναι επικίνδυνο να χτυπήσει,. Κάποια μωρά σηκώνονται ήδη από την ηλικία των πέντε μηνών.
 • Ένας καθρέφτης απορροφά την προσοχή του μωρού και το βοηθάει να εξοικειωθεί με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα τα μαλλιά του και γενικά με τα διάφορα μέρη του σώματός του. Είναι καλό για το μωρό να βλέπει τον εαυτό του, καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί το πώς μοιάζει το είδωλό του και δημιουργεί θετικά αισθήματα για τον εαυτό του.
 • Ο κρίκος οδοντοφυΐας είναι το ιδανικό προϊόν για την περίοδο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει δόντια ενώ εξακολουθεί να θηλάζει, γιατί έχει την ανάγκη να ανακουφίζει τα ούλα του.

Παιχνίδια για μωρά από έξι έως δώδεκα μηνών

 • Από 6 μηνών το παιδί μπορεί να παίζει με απλά αντικείμενα όπως με πλαστικά κουζινικά, ελαφρά κατσαρολικά και άλλα απλά οικιακά αντικείμενα που θα πυροδοτούν τη φαντασία του για τα επόμενα δύο χρόνια.
 • Οι διάφανες μπάλες που κρύβουν μέσα ένα αντικείμενο βοηθούν το παιδί να μάθει να εστιάζει.
 • Τα παζλ που αποτελούνται από τρία έως πέντε κομμάτια δίνουν χαρά στο παιδί, αρκεί να μην αγχώνεστε και να μην το πιέζετε να βρει τη σωστή λύση. Σ’αυτό το στάδιο ο συντονισμός ακόμη αναπτύσσεται και το ταίριασμα είναι συνήθως τυχαίο.
 • Μια απολαυστική δραστηριότητα για το μωρό αυτή την περίοδο είναι να μάθει να στοιβάζει και να τοποθετεί αντικείμενα το ένα μέσα στο άλλο. Οι κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο επιτρέπουν στο μωρό να πειραματίζεται και να εξασκεί τον συντονισμό των ματιών και των χεριών του.
 • Μια απολαυστική δραστηριότητα για το μωρό αυτή την περίοδο είναι να μάθει να στοιβάζει και να τοποθετεί αντικείμενα το ένα μέσα στο άλλο. Οι κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο επιτρέπουν στο μωρό να πειραματίζεται και να εξασκεί τον συντονισμό των ματιών και των χεριών του.
 • Η πυραμίδα, είναι ένα παιχνίδι που βελτιώνει την ικανότητα αναγνώρισης χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών και ποσοτήτων. Πρόκειται για χρωματιστούς κρίκους σα λουκουμάδες, από γερό ξύλο ή πλαστικό, που στοιβάζονται σε μια βάση ο ένας πάνω στον άλλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i