Ανοίγουν τα σχολεία! Η εκπαιδευτικός μας λέει πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν

Ανοίγουν τα σχολεία! Πώς να βοηθήσεις στην προσαρμογή του παιδιού σου; Τα tips και οι συμβουλές της εκπαιδευτικού.

σχολείο Maglara

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και η προετοιμασία μικρών και μεγάλων ξεκινάει σιγά σιγά. Σε όποια ηλικία και να πάει το παιδί σου στο σχολείο, η πρώτη μέρα είναι πάντα γεμάτη άγχος και για εκείνο και για εσένα. Ειδικά όταν ταυτόχρονα υπάρχει μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο, έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για το άγνωστο.

Ανοίγουν τα σχολεία: Η πρώτη μέρα

Η πρώτη αυτή μέρα σηματοδοτεί νέες προκλήσεις, γνωριμίες και εμπειρίες. Να θυμάσαι πως με τη στάση σου επηρεάζεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου. Είναι απαραίτητες λοιπόν, η ηρεμία, η ψυχραιμία και η θετική διάθεση. Καλό θα ήταν να δημιουργήσεις ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης προς το σχολικό περιβάλλον, ώστε να είναι έτοιμο για τη νέα χρονιά και να συνεργαστεί πρόθυμα με την δασκάλα και τος συνομηλίκους του.

Πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για το σχολείο και τι συμβουλεύει η εκπαιδευτικός.

Να είσαι ειλικρινής μαζί του

Δεν πρέπει να μεταδώσεις το δικό σου άγχος για τον αποχαιρετισμό στο παιδί. Μοιράσου μαζί του τη δική σου πρώτη μέρα στο σχολείο. Μην παραλείψεις να επισημάνεις όλα τα θετικά του σχολείου. Εξήγησέ του όμως ότι θα έχει υποχρεώσεις, διάβασμα και πως οφείλει να είναι υπάκουο στους δασκάλους. Αλλά μην ξεχάσεις να του αναφέρεις τους νέους φίλους, τις εκδρομές, ότι θα μάθει να διαβάζει μόνο του τ’ αγαπημένα του παραμύθια, τα παιχνίδια στο διάλειμμα και όποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει το σχολείο. Τα θετικά λόγια ενθάρρυνσης εμπνέουν τα παιδιά να δούνε θετικά το σχολείο, την καινούργια εμπειρία και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Προετοίμασε το παιδί πρακτικά

Εκτός από την επεξήγηση και τη συζήτηση σχετικά με αυτά που θα συναντήσει το παιδί, σκόπιμο θα ήταν να προετοιμαστεί για τις καινούργιες συνθήκες και στην πράξη. Αυτό περιλαμβάνει επίσκεψη του καινούργιου χώρου τους σχολείου, γνωριμία με τη δασκάλα, λύσιμο αποριών, συζήτηση με τη σχολική ψυχολόγο, διάβασμα υποστηρικτικών βιβλίων, επίσκεψη του website του σχολείου κλπ.

Διάβασε επίσης: Αγιασμός στο σχολείο: Τα κλάματα, τα μαύρα γυαλιά και η μαμά-κατάσκοπος. (Όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι!)

Διάβασε επίσης: Τι θα φάνε τα παιδιά στο σχολείο; Ιδέες για σπιτικά σνακ και πώς θα τρώνε σωστά από τη διατροφολόγο Μαργαρίτα Οκτωράτου

Παρατήρησέ το

Χρειάζεται διαρκής παρατήρηση του παιδιού, ιδιαίτερα στην αρχή, ώστε να είσαι έτοιμη να επέμβεις αν συναντήσει δυσκολία στην προσαρμογή του. Ωστόσο, πρέπει να τηρήσεις ουδέτερη στάση στην αρχή, ώστε να καλλιεργηθεί και η αυτονομία του παιδιού. Εάν έχεις αντιρρήσεις με τις τακτικές της δασκάλας είναι προτιμότερο να συγκρατηθείς και να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη άποψη πριν συζητήσεις μαζί της. Επιπλέον, εάν το παιδί κάνει παράπονα για τη δασκάλα πρέπει ο γονιός να ακούσει χωρίς να παίρνει θέση και αργότερα αφού ακούσει όλα τα δεδομένα να μιλήσει με τη δασκάλα. Για να πετύχει η προσαρμογή στο σχολείο είναι σημαντικό οι γονείς να υιοθετούν έναν ρόλο συνεργασίας και όχι χωρίς λόγο κριτικής με τη δασκάλα. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνουν το σχολείο και τη δασκάλα για τυχόν «ιδιαιτερότητες» του παιδιού, αν υπάρχει, π.χ. διαζύγιο ή θάνατος κάποιου μέλους στην οικογένεια, κοινωνική ή μαθησιακή ειδική ανάγκη.

Στάσου στο πλευρό του παιδιού

Διαβεβαίωσέ το ότι πάντα θα είσαι συναισθηματικά παρούσα και διαθέσιμη. Είναι απαραίτητο το παιδί να γνωρίζει πως θα ακούσεις τις αγωνίες του όποτε σε χρειαστεί για να μοιρασθεί μαζί σου τις εμπειρίες του, να λύσεις τις απορίες του και να το επιβεβαιώσεις ότι «όλα θα πάνε καλά». Η αναγνώριση της αγωνίας που βιώνει το παιδί δεν χρειάζεται κριτική. Ο γονιός πρέπει να επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει τις σκέψεις, τις φοβίες ή τις στεναχώριες του. Η οποιαδήποτε αλλαγή φέρνει σίγουρα έντονα συναισθήματα. Κάθε παιδί βιώνει με το δικό του ρυθμό την προσαρμογή στις αλλαγές αυτές. Μην το αποτρέψεις να κλάψει ή μην του πεις «είσαι μεγάλος πια». Σε αυτό το στάδιο, έχει ανάγκη την προσοχή σου και την συμπαράστασή σου.

Μην ξεχνάς το παιχνίδι

Το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο, δεν πρέπει να σταματήσει να παίζει γιατί το παιχνίδι είναι σημαντικό γενικότερα για την ψυχολογική, κινητική και συναισθηματική του ανάπτυξη και εξέλιξή του. Πρέπει, οι γονείς σαν υποστηρικτές και καθοδηγητές των παιδιών τους, να κρατούν στο μυαλό τους ότι όσο σημαντικό είναι το σχολείο, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το παιχνίδι για την εξέλιξη, κοινωνικοποίηση και ωρίμανση του παιδιού.

Μάθε του να διατηρεί τα όρια και τους κανόνες και στο σχολικό πλαίσιο

Κάτι για το οποίο θα σε ευγνωμονεί η δασκάλα! Καλό θα είναι οι κανόνες και τα όρια να υπάρχουν με αντίστοιχο τρόπο και στο σπίτι καθώς το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και σταθερότητα κατά μέσα από αυτά. Η οικογενειακή ρουτίνα θα γίνει σημείο αναφοράς και ασφάλειας για το παιδί, ενώ το ίδιο θα μάθει να υιοθετεί στάσεις και συμπεριφορές και εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Καλλιέργησε την αυτονομία του

Το σχολείο πέρα από μια κοινωνική και διδακτική εμπειρία, είναι και μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της αυτονομίας και της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Δώσε του την ευκαιρία να αναπτύξει την ικανότητα του να παίρνει αποφάσεις, να είναι υπεύθυνο για τα πράγματα του και υποχρεώσεις του και φυσικά(!!!) υπενθύμισέ του τακτικά ότι δεν χρειάζεται να κάνει όλα τα πράγματα τέλεια, αρκεί να τολμάει και σε καινούργια. Ένας άλλος τρόπος είναι να συζητάτε μαζί τα θέματα που προκύπτουν ή να έχει κι αυτό την επιλογή όσον αφορά την εκπαίδευσή του, π.χ. αν χρειαστεί να αλλάξει σχολείο μεγαλώνοντας, καλό θα ήταν να συμμετέχει και το ίδιο στην επιλογή. Επιπλέον, την πρώτη μέρα άφησε το παιδί να διαλέξει μόνο του τι ρούχα θα φορέσει ώστε να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνεται.

Και καλή σχολική χρονιά!

The Mamagers Update

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη «σκοτώνει» τη φαντασία των παιδιών

Έρευνα | Η διάθεση των μπαμπάδων επηρεάζει την πνευματική υγεία των παιδιών τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i