Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται στη χώρα μας (όπως και η κατανάλωση fast food)

Δυσάρεστα είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την έρευνα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών στο Νομό Θεσσαλονίκης με την παιδική παχυσαρκία να καλπάζει.

paidiki-paxisarkia

Η «Μελέτη επίδρασης του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στην ανάπτυξη των παιδιών στο Νομό Θεσσαλονίκης» έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Παιδιά Όλο Υγεία».

Η έρευνα που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής υπό την εποπτεία του καθηγητή Λάμπρου Συντώση, είχε ως στόχο τη διερεύνηση των αλλαγών στη σωματική διάπλαση, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών με έμφαση στο διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τη συσχέτισή τους με κοινωνικο- οικονομικούς δείκτες.

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να τρως junk food σήμερα κιόλας!

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης μελέτης που είχε παρουσιαστεί το 2014 για την περιοχή της Αττικής, και μελετά την «πρωτεύουσα» της Βόρειας Ελλαδας, καθώς αποτελεί και αυτή μια ετερογενή περιοχή, όσον αφορά στην ποικιλομορφία εθνικοτήτων που κατοικούν σε αυτή, ενώ αντιπροσωπεύει το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών της Ελλάδας μετά από την Αττική.

Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές Γ’ και Ε’ δημοτικού του Νομού Θεσσαλονίκης. Το δείγμα αφορούσε σε 8.421 εγγεγραμμένους μαθητές το 2009 και 9.335 εγγεγραμμένους μαθητές το 2015.

mama3

Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης είναι η αύξηση στα ποσοστά τόσο των υπέρβαρων όσο και των παχύσαρκων παιδιών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ήταν 22,8% και το ποσοστό των παχύσαρκων 7,7%. Το 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25,4% και 10,7%.

Αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά διαχρονικά, παρατηρείται μια άνοδος στην πλειονότητα των Δήμων, καθώς το σύνολο πλέον βρίσκεται το 2014 στην υψηλότερη κατηγορία υπέρβαρου και παχυσαρκίας (˃35%) όταν το 2009 ένα μεγάλο ποσοστό αυτών βρίσκονταν στην προηγούμενη κατηγορία (30-35%).

Ποιος ο ρόλος του DNA στην παχυσαρκία;

Το εισόδημα επηρεάζει την παχυσαρκία

Σε σχέση με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα ενίσχυσαν την υπόθεση πως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (αναλφάβητοι ανα 1.000 κατοίκους) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία.

Επιπλέον, σύνδεση φαίνεται να προκύπτει και ανάμεσα σε δείκτες οικονομικού επιπέδου (μέσο δηλωθέν εισόδημα/100 κατοίκους), καθώς οι περιοχές με τα πιο χαμηλά εισοδήματα συμπίπτουν με εκείνες που παρουσιάζονται υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών και το αντίθετο.mama

Τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο fast food

 Σημαντικές τροποποιήσεις παρατηρούνται και στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2009 και 2014, οι μαθητές βελτίωσαν τη διατροφή τους όσον αφορά στην κατανάλωση γευμάτων φαστφουντ,καθώς φαίνεται σημαντική μείωση της τάξεως του 51,7%, ενώ αύξησαν την πρόσληψη λαχανικών (11,3%). Από την άλλη, παρατηρείται μείωσηστην κατανάλωση ψαριού και οσπρίων και αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.

mama2

 Και η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε

Τέλος, σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες (που απαιτούν δηλαδή κίνηση) σημειώνουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2009.

Ωστόσο, παράλληλα αυξήθηκαν και τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουνπολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (31,3% έναντι 33,5% τις καθημερινές και 50,2% έναντι 54,4% τα σαββατοκύριακα).

Γιατί όλοι θέλουν να μας σηκώσουν από τον καναπέ;

Η Nestlé Ελλάς υποστήριξε μελέτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Παιδιά Όλο Υγεία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i