Εμβόλια στα παιδιά και στους εφήβους - Τι λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής

Η Άρτεμις Τσίτσικα μας επισημαίνει κάποια βασικά στοιχεία για τα εμβόλια στα παιδιά και όχι μόνο.

παιδίατρος εμβόλιο εμβολιασμός Sasiistock

Με αφορμή την υγειονομική κρίση που βιώνουμε και την ανάγκη για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), επισημαίνει κάποια βασικά στοιχεία για τον εμβολιασμό.

Εμβόλια στα παιδιά και στους εφήβους: Τι να γνωρίζουμε

#1

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19 άλλαξαν την καθημερινότητά μας και επηρέασαν τις προτεραιότητες. Η σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων και των επαφών με τις υπηρεσίες υγείας είχε ως αποτέλεσμα την ασυνέχεια στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων σε πολλές χώρες του κόσμου.

#2

Στη χώρα μας η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο στα τέλη Μαρτίου επισημαίνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επίνοσων ατόμων και να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Αυτό βέβαια, εκτός από το ότι θα επέφερε ταλαιπωρία και κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού, θα επιβάρυνε περαιτέρω και το σύστημα υγείας.

#3

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, το Μάιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν και τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα συνιστώμενα εμβόλια.

#4

Παρότι διανύουμε τη δεύτερη φάση της πανδημίας ας μιλήσουμε με τον γιατρό του παιδιού για να προγραμματίσουμε τους απαραίτητους εμβολιασμούς, που θα λειτουργήσουν προληπτικά για πολλά και σοβαρά νοσήματα.

#5

Μεγάλη σημασία έχει το να μην παραμελούνται οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που χορηγούνται στην εφηβεία για νόσους όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης, αλλά και οι εμβολιασμοί της ηλικίας αυτής, όπως το πολύ σημαντικό εμβόλιο για τον HPV, που μπορεί να προλάβει καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και η ανάγκη ευρείας κάλυψης έναντι των ορο-ομάδων της μικροβιακής μηνιγγίτιδας ως άμυνα απέναντι στην απρόβλεπτη επιδημιολογία της νόσου. Η μηνιγγίτιδα είναι νόσος σοβαρή, με ραγδαία εξέλιξη και σημαντικές επιπτώσεις –ενίοτε μοιραίες– και ο προγραμματισμός του σχετικού εμβολιασμού συνιστάται και είναι ευκαιρία να ολοκληρωθεί.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο γρίπης: Ανήκεις σε αυτούς που πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε φέτος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i