Τα συμπτώματα της ιλαράς, η μετάδοση και το εμβόλιο της ιλαράς

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα της ιλαράς και τις πιθανές της επιπλοκές και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

μαμά μωρό παιχνίδι evgenyatamanenko

Είναι μία «παιδική» ασθένεια, που μπορεί όμως να αφορά και τους ενήλικες ενώ τα συμπτώματα της ιλαράς μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Το τελευταίο διάστημα συζητάμε περισσότερο γι' αυτήν και για το εμβόλιο της ιλαράς εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών που την έχουν φέρει ξανά στην επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας, γι' αυτό και είναι εύκολο να δημιουργηθεί επιδημία, που προλαμβάνεται μέσω του εμβολίου MMR. Εκτός από τις πιθανώς σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά, η ιλαρά είναι μία ασθένεια που θεωρείται επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα της ιλαράς

Ξεκινά με υψηλό πυρετό, καταρροή, βήχα και φωτοφοβία. Ακολουθεί το εξάνθημα που συνήθως αρχίζει πίσω από τα αφτιά και εξαπλώνεται στο σώμα.

Τα παιδιά αρρώστησαν! 20 + 1 σκέψεις που κάνει κάθε μαμά (για να το ξεπεράσουμε κι αυτό)

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Διάρκεια

10-14 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Συχνότερα είναι του πεπτικού, ενώ ακολουθούν οι επιπλοκές στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (διάρροια, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα και οξεία εγκεφαλίτιδα). Η νόσος είναι πιο επικίνδυνη σε βρέφη και ενήλικες εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών. Στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Από τον αέρα (έχει περίπου 90% μεταδοτικότητα). Μεταδίδεται περίπου 4 μέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Το εμβόλιο της ιλαράς

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι το MMR, το οποίο περιέχει επίσης αντισώματα για την παρωτίτιδα και τον ερυθρά και συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η πρώτη δόση γίνεται στους 12 μήνες και η επόμενη όταν το νήπιο είναι μεταξύ δύο και τριών ετών. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με την ιλαρά, συστήνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται στους 15 μήνες.

Έφηβοι και ενήλικες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση θα πρέπει να κάνουν επαναληπτική, ενώ ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν «περάσει» την ιλαρά πρέπει να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας τους. Θεωρείται πως είναι θωρακισμένοι ενάντια στη νόσο εάν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου.

Χρήσιμη πληροφορία: Τα βρέφη μέχρι 6 μηνών έχουν ανοσία στην ιλαρά εάν η μητέρα έχει νοσήσει ή έχει κάνει εμβόλιο.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i