Είμαι έγκυος. Μπορώ να ταξιδέψω (με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο);

Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει λόγος να περιορίσεις τις μετακινήσεις σου. Χρειάζονται απλώς κάποιες έξτρα προφυλάξεις ασφαλείας για σένα και για το μωρό που περιμένεις.

εγκυμοσύνη και ταξίδι

Ονειρεύεσαι να περάσετε τις γιορτές μαζί με το σύντροφό σου σ’ έναν ξενώνα, στην καρδιά ενός δάσους, χουχουλιάζοντας μπροστά στο αναμμένο τζάκι. Βλέπεις τις αργίες αυτές σαν την ιδανική ευκαιρία για ένα σύντομο ταξίδι-απόδραση σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τώρα που ακόμη δεν έχετε γίνει τρεις. Ή μπορεί ακόμη να σχεδιάζεις να δείτε φίλους και συγγενείς ή τους ευτυχισμένους μέλλοντες παππούδες στον τόπο της κατοικίας τους, στην περιφέρεια.

Εφόσον ο γυναικολόγος σου έχει δώσει το ΟΚ για μετακινήσεις κι αφού συζητήσεις μαζί του τον προορισμό του ταξιδιού και πάρεις το πράσινο φως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δραπετεύσεις για λίγες μέρες από την πόλη και (κακά τα ψέματα) την κούραση των γιορτινών ημερών!

εγκυμοσύνη

Προϋποθέσεις και συμβουλές για καλό και ασφαλές ταξίδι

  • Η ιδανική περίοδος για να ταξιδέψεις είναι το δεύτερο τρίμηνο, όπου η εγκυμοσύνη έχει “εδραιωθεί”, οι πρώτες ενοχλήσεις θα έχουν λογικά σταματήσει και θα νιώθεις γεμάτη ενέργεια.
  • Αν διανύεις το τρίτο τρίμηνο, και μάλιστα κοντεύεις προς το τέλος, πιθανότατα δεν είναι φρόνιμο να ταξιδέψεις εκτός κι αν δώσει την άδεια ο γυναικολόγος σου και ο προορισμός σας απέχει το πολύ 1,5-2 ώρες από το μαιευτήριο όπου πρόκειται να γεννήσεις.
  • Αυτή την περίοδο απόφυγε τα ταξίδια με μεγάλη παρέα ή διαφορετικά ξεκαθαρίστε απ’ την αρχή πως εσείς θα ακολουθείτε το δικό σας πρόγραμμα και θα βρίσκεστε μαζί τους όταν μπορούν να συμπέσουν τα ωράριά σας.
  • Μην ξεχνάς πως τα χειμερινά σπορ είναι απαγορευτικά το ίδιο και η πολύωρη πεζοπορία. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνεις μερικές ώρες για ξεκούραση το μεσημέρι ή όποια στιγμή μέσα στην ημέρα νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι.
  • Είναι φυσιολογικό αυτές τις μέρες να ξεφύγεις από το διατροφικό σου πρόγραμμα, ειδικά αν έχετε επισκεφθεί ένα γραφικό χωριό ή μια ξένη πόλη και θέλεις να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα. Είναι όμως σημαντικό να τηρείς κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις όπως για παράδειγμα να αποφεύγεις το μισοψημένο κρέας, τα μαλακά μη παστεριωμένα τυριά, τα αμφίβολης παστερίωσης γαλακτοκομικά γενικότερα, τις φυλλώδεις σαλάτες που δεν είσαι σίγουρη για το πόσο καλά έχουν πλυθεί τα λαχανικά. Επίσης, μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα για την κατανάλωση αλκοόλ, οπότε το πιο σοφό θα ήταν να το αποφύγεις εντελώς.
  • Τέλος, η επιλογή του προορισμού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, απόφυγε περιοχές όπου οι επισκέπτες χρειάζονται ειδικά εμβόλια καθώς και περιοχές με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.
  • Στα ταξίδια εντός Ελλάδας, μην επιλέξεις περιοχές όπου μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν οι καιρικές συνθήκες, π.χ. χιονοδρομικά κέντρα ή χωριά σε μεγάλο υψόμετρο, εκτός κι αν δεν υπάρχει χιονόστρωση ή είναι εγγυημένη η καλοκαιρία.
  • Τέλος, τα νησιά αν και πανέμορφα, δεν σου επιτρέπουν την πρόσβαση με αυτοκίνητο σε μια μεγάλη πόλη. Άρια μια γενική οδηγία είναι να προτιμήσεις περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα με μαιευτικές μονάδες και εύκολη πρόσβαση.

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i