Πώς να ζητήσω αύξηση στη δουλειά;

Πώς μπορείς να ζητήσεις -και να πάρεις- περισσότερα χρήματα σε μία νέα δουλειά ή όταν σου δίνουν προαγωγή; Τα top tips που πρέπει να ξέρεις!

def-kerdise-xrimata

Οι διαπραγματεύσεις για το μισθό σου μπορεί να είναι περίπλοκη υπόθεση. Δε θέλεις να ζητήσεις τόσο πολλά που να βγεις από το παιχνίδι, αλλά συνήθως επιθυμείς περισσότερα από όσα σου προσφέρουν. Πώς θα το χειριστείς σωστά; Ο Lee και η Jessica Miller, συγγραφείς του βιβλίου A Woman’s Guide to Successful Negotiating, αποκαλύπτουν τις στρατηγικές για επιτυχημένη διαπραγμάτευση μισθού ή αύξησης.

1/ Πίστεψε πως μπορείς να διαπραγματευτείς επειδή... μπορείς!

Παρότι είναι δύσκολο να βρεις εργασία με αυτές τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, ακριβώς γι’ αυτό, όταν έχεις επιλεγεί ως υποψήφια σημαίνει πως η εταιρεία επιθυμεί να σε προσλάβει. Άρα, είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς τους όρους.

2/ Μη φοβάσαι να ζητήσεις.

Ένα από τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη διαπραγμάτευσης είναι ότι οι άνθρωποι δε ζητούν. Είτε πρόκειται για αύξηση, είτε για προαγωγή, είτε για πρόσληψη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο αξίζεις και να διεκδικήσεις τα δέοντα.

3/ Ζήτα, μην απαιτείς.

Έχε επιχειρήματα που να στηρίζουν το ποσό που θέλεις και μη φοβάσαι να θέσεις το θέμα. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς πως οι απαιτήσεις σου δε θα σε βγάλουν εκτός είναι να αποφύγεις να πεις νούμερο και να περιμένεις την οικονομική προσφορά της εταιρείας. Κατόπιν, ανάφερε τη δική σου θέση.

4/ Πήγαινε διαβασμένη.

Μάθε ποιο είναι το πλαίσιο αμοιβών για τη θέση που συζητάς στη συγκεκριμένη αγορά. Μπορείς να διαπραγματευτείς πολλά πράγματα εκτός από το μισθό: μπόνους, αυτοκίνητο, διόδια, ωράριο, ευκαιρίες εκπαίδευσης κ.ά.

5/ Οι διαπραγματεύσεις τώρα γίνονται διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει σε μια ισχυρή οικονομία.

Απόφυγε τις συζητήσεις για το μισθό ώσπου να αποφασίσει η εταιρεία πως είσαι η καλύτερη υποψήφια. Οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση εκ μέρους σου για τα οικονομικά πριν από αυτό το σημείο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σου ή την ικανότητά σου για διαπραγμάτευση αργότερα.

6/ Πώς θα καθυστερήσεις τη συζήτηση για τον μισθό.

  • Αν σε ρωτήσουν πόσα χρήματα θέλεις πριν η εταιρεία αποφασίσει να σου προσφέρει τη δουλειά, δώσε μια απάντηση που θα καθυστερήσει τη συζήτηση. «Αν αυτή είναι η δουλειά που μου ταιριάζει κι εγώ είμαι το σωστό άτομο γι’ αυτή τη θέση, είμαι σίγουρη πως θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα υπόλοιπα».
  • Μπορείς, επίσης, να θέσεις μια ερώτηση όπως: «Ποιος είναι ο δικός σας προϋπολογισμός για τη θέση; Είμαι σίγουρη πως θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή πρόταση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i