Μέχρι ποια ηλικία κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος;

Μια νέα έρευνα επισημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζετε.

shutterstock_94965478

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, λέει το ποιηματάκι και ο μεσημεριανός ύπνος στη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικός για κάθε ηλικία, σωστά; Ίσως όχι και τόσο! Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood  δείχνει ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με κακή γενικότερη ποιότητα ύπνου στα παιδιά από 2 ετών και μετά. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι γονείς θεωρούσαν υποχρέωσή τους να βάλουν τα παιδιά για ύπνο το μεσημέρι, έστω και για λίγο, προκειμένου εκείνα να ξεκουραστούν και οι ίδιοι να απολαύσουν μερικά λεπτά ηρεμίας και ησυχίας.

Όμως η ποιότητα του ύπνου, όπως και η διάρκειά του, έχει μεγαλύτερη σημασία για την εξασφάλιση της ενέργειας, της υγείας και της διάθεσης του παιδιού. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες πλέον συμβουλεύουν τους γονείς να σταματήσουν τη συνήθεια να βάζουν το παιδί να παίρνει έναν μεσημεριανό υπνάκο μετά την ηλικία των 24 μηνών. Από τα δεύτερα γενέθλιά τους και μετά, τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται όσες ώρες χρειάζονται για το 24ωρο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν όμως έχουν κοιμηθεί και το μεσημέρι, τότε ο βραδινός ύπνος δεν είναι όσο ποιοτικός θα έπρεπε, με αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά και την υγεία του παιδιού.

Η έρευνα αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς εάν τα αποτελέσματά της επιβεβαιωθούν και από άλλες με ανάλογο αντικείμενο, αυτό δεν θα σημαίνει μόνο ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα που ακολουθούν πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών που συχνά προβλέπει κάποια ώρα ξεκούρασης για τα παιδιά μετά το μεσημεριανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i