Ομοιοπαθητική στα παιδιά: Απαντήσεις στις ερωτήσεις μας

Θέσαμε στην ειδικό τις απορίες μας για την ομοιοπαθητική στα παιδιά και πήραμε ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

ωτίτιδα πόνος αφτί παιδί μαμά TatyanaGl

Συνεργάστηκε η Μαρία Σολιδάκη - Χαριτάκη, παιδίατρος ομοιοπαθητικός

Οι γονείς πλέον εμφανίζονται όλο και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι έχει σχέση με την υγεία του παιδιού τους. Στέκονται σκεπτικοί απέναντι στην πολυφαρμακία και γίνονται υπέρμαχοι ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που εμπεριέχει την έννοια της πρόληψης.Και αρκετοί αναρωτιούνται για την ομοιοπαθητική στα παιδιά. Ποια είναι όμως τα οφέλη της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής; Πού υπερτερεί σε σχέση με την κλασική ιατρική και για ποιους λόγους να την προτιμήσουν οι γονείς;

Ομοιοπαθητική στα παιδιά vs συμβατική ιατρική

Η βασική διαφορά τους εντοπίζεται στη χορήγηση φαρμάκων. Και στις δύο χρησιμοποιούνται φάρμακα. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Τα ομοιoπαθητικά φάρμακα δεν είναι χημικά φάρμακα. Είναι υπεραραιωμένα διαλύματα φυσικών ουσιών, κυρίως φυτών αλλά και αλάτων, ορυκτών και μετάλλων. Και –εξίσου σημαντικό– η χρήση τους είναι εξατομικευμένη.

Από ποια ηλικία μπορεί να πάει το παιδί στον ομοιοπαθητικό γιατρό;

Ουσιαστικά, η ομοιοπαθητική μπορεί να παρέμβει θεραπευτικά στα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους και μέχρι να ενηλικιωθούν και να τα βοηθήσει σε κάθε διαταραχή της υγείας τους, είτε σωματική είτε ψυχική. «Με άλλα λόγια, μπορεί να θεραπεύσει τόσο τους κολικούς των βρεφών όσο και τα ψυχοσωματικά προβλήματα των εφήβων, π.χ. κρίσεις πανικού, φοβίες κ.λπ.» τονίζει η Μαρία Σολιδάκη-Χαριτάκη, παιδίατρος ομοιοπαθητικός.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό;

Ο ομοιοπαθητικός παιδίατρος θα προσπαθήσει με ερωτήσεις προς το γονιό ή το παιδί, αν είναι μεγαλύτερο, να καταγράψει ένα πλήρες ιστορικό. Εάν τα συμπτώματα και το ιστορικό δεν τον κατευθύνουν με ασφάλεια προς τη διάγνωση, μπορεί να μη χορηγήσει ομοιοπαθητικό σκεύασμα αλλά φάρμακο της κλασικής ιατρικής. Ο ομοιοπαθητικός παιδίατρος θα προσπαθήσει, επίσης, να πάρει πληροφορίες για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του παιδιού. H ομοιοπαθητική αποτελεί μια ολιστική θεραπεία και τα στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού αποτελούν πολύτιμη γνώση για να γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση που θα οδηγήσει σε θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Πώς θα γίνει πιο ψηλό το παιδί; 3 σημαντικά tips

Διάβασε επίσης: Παιδική παχυσαρκία: Γιατί είναι επικίνδυνη και τι να θυμόμαστε

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στα παιδιά;

Κατά τους ειδικούς, η ομοιοπαθητική μπορεί να εφαρμοστεί σε παθήσεις που καλύπτουν ποσοστό 99% των περιπτώσεων για τις οποίες πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο γιατρό. Συνήθως οι γονείς απευθύνονται στον ομοιοπαθητικό γιατρό για παθήσεις όπως αλλεργίες, άσθμα, σπαστικές βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα κ.λπ. Τέλος, η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική σε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού, στην υπερκινητικότητα και σε προβλήματα συγκέντρωσης.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και εμβολιασμός

Ένα παιδί που ακολουθεί την ομοιοπαθητική ιατρική θα κάνει κανονικά τα εμβόλιά του. Σήμερα η ομοιοπαθητική δεν είναι αρνητική απέναντι σε κανένα τύπο εμβολίων, αλλά γίνονται κατά περίπτωση του ασθενούς. Σεβόμενος απολύτως το ρόλο του απέναντι στα παιδιά, ο ομοιοπαθητικός παιδίατρος θα συζητήσει εκτενώς με το γονιό για τα εμβόλια και τα συμβατικά φάρμακα που κάποιες φορές θα χρειαστεί να λάβει το παιδί συγχρόνως με τα ομοιοπαθητικά.

Τι «απαγορεύει» η ομοιοπαθητική στα παιδιά;

Ό,τι και στους ενήλικες, δηλαδή την καφεΐνη, τη μέντα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Πόσο συχνά θα πάει το παιδί στον ομοιοπαθητικό;

Μία φορά πριν την αρχή της περιόδου των ιώσεων και στη συνέχεια, εφόσον το παιδί δε χρειαστεί κάτι, μία με δύο φορές το χρόνο για τον τυπικό ιατρικό έλεγχο.

The Mamagers Update

Ναι, στην οικογένειά μας κάνουμε συγκοίμηση και να γιατί

Αφράτα τυροκούλουρα για τα παιδιά έτοιμα σε 15 λεπτά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i