Ώρα για παιχνίδι! Τι είναι οι εναλλακτικοί παιδότοποι;

Οι εναλλακτικοί παιδότοποι προσφέρουν διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά. 

παιδί χαρά παιχνίδι γιόγκα μαμά isualCommunications

Από τη Μαρία Αντωνίου (www.sinkinisis.com)

Οι εναλλακτικοί παιδότοποι προσφέρουν διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά.

Οι κλασικοί παιδότοποι με φουσκωτά είναι τόσο διαδεδομένοι στη χώρα μας, που συνειρμικά, όταν σκεφτόμαστε τη λέξη παιδότοπος, μας έρχονται στο νου μικρά πλαστικά μπαλάκια και πολύχρωμες πλαστικές κατασκευές. Αναμφίβολα, αυτό το είδος της διασκέδασης έχει διαγράψει τη δική του μακρά πορεία στο χρόνο και πιθανόν όλοι όσοι έχουμε μικρό παιδί επισκεφτήκαμε κάποτε ένα τέτοιο χώρο.

Αυτή ακριβώς η χρονική διάρκεια αυτού του τρόπου αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι καλύπτει μια ανάγκη μας και μάλιστα με επιτυχία. Όλοι οι γονείς μετά από μια κουραστική μέρα ή μια εξοντωτική εβδομάδα έχουμε την ανάγκη να παίξουν τα παιδιά μας, να εκτονωθούν και εμείς να απολαύσουμε λίγες ώρες χαλάρωσης με ένα ζεστό ρόφημα και μια φιλική συντροφιά.

Τι είναι στην πραγματικότητα ένας "παιδότοπος";

Είναι όμως ένας παιδότοπος με όλη τη σημασία της λέξης, ένας (ιδανικός) δηλαδή, τόπος για παιδιά, μόνο ένας τόπος με φουσκωτά; Πώς πρέπει να είναι ένας τόπος για παιδιά που θα καλύπτει τις πολύπλευρες ανάγκες τους, τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής ( που έχουν αλλάξει από την εποχή που ήρθαν στην ελληνική κοινωνία τα φουσκωτά), αλλά και θα λαμβάνει υπ΄όψιν του τον τρόπο λειτουργίας ακόμα και τα κενά του σύγχρονου σχολείου;

Ένας σύγχρονος παιδότοπος πρέπει, κατ΄ αρχήν, να είναι δημιουργικός για τα παιδιά και συνάμα ευχάριστος για τους ενηλίκους. Να είναι φωτεινός και χρωματιστός, μα και φιλικός στο περιβάλλον, κάτι που η κυριαρχία του πλαστικού δεν προσφέρει. Να μην αποκλείει κανένα παιδί, διευκολύνοντας της πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, και να τοποθετεί στο επίκεντρο όλων τη φαντασία και το ομαδικό παιχνίδι των παιδιών.

Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που το θεατρικό παιχνίδι και οι παραστατικές τέχνες προσφέρουν απλόχερα. Γιατί ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά είναι μέσα από το παιχνίδι, το Θεατρικό παιχνίδι και τη σωματική έκφραση. Πολύχρωμα, παράξενα, γνωστά και άγνωστα αντικείμενα μπορούν να γίνουν η αφορμή για ένα ξεχωριστό και αξέχαστο παιχνίδι με οδηγό τη φαντασία των παιδιών.

Διάβασε επίσης: Οικογενειακά Χριστούγεννα: Γιατί είναι τόσο σημαντική γιορτή;

Διάβασε επίσης: Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο: Οδηγός… επιβίωσης (και τα SOS tips για το παιδί)

Ένας χώρος για μικρούς και αλλά και για μεγάλους

Σ΄ αυτό το ταξίδι οι γονείς, βεβαίως και δικαιούνται να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα αυτόνομο χώρο, όπου θα τους δίνεται η δυνατότητα να ρίχνουν κλεφτές ματιές στα παιδιά τους. Παράλληλα, όμως, θα μπορούν να ζήσουν οικογενειακές στιγμές γεμάτες παιδικά χαμόγελα και εκείνο το θαυμασμό που νιώθουν τα παιδιά, όταν ανακαλύπτουν τη μαγεία της ζωής, μένοντας με το στόμα ανοικτό, φτάνοντας στη γνώση μέσα από το (θεατρικό) παιχνίδι.

Είναι, τελικά, εκείνη η στιγμή που δε θες άλλο την αυτονομία σου από το παιχνίδι του παιδιού σου, ακόμα και αν σου προσφέρεται μια αίθουσα με όλες τις ανέσεις. Είναι η στιγμή που θες να ξαναγίνεις και εσύ παιδί και που στο τέλος, στο δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι, όντας κατάκοπος, σκέφτεσαι ότι άξιζε αυτή η βόλτα και ότι αυτή η μαγεία του παιχνιδιού σου χρωμάτισε με χρώματα λαμπερά όλη τη μέρα και σου έδωσε δύναμη για τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

Αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να προσφέρει εξ ολοκλήρου ο παραδοσιακός παιδότοπος. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μας οδηγήσουν με τη φαντασία τους στην όμορφη πλευρά της ζωής και ας παίξουμε μαζί τους. Ίσως αυτό να λείπει από την οικογενειακή ζωή μας και συνάμα από ένα σύγχρονο παιδότοπο: αφενός η ανακάλυψη της γνώσης και αφετέρου η ευκαιρία μέσα στους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής, παιδιά και γονείς για μια και μοναδική στιγμή να βρεθούν στο ίδιο σκηνικό και να παίξουν. Να ανακαλύψουν τα παιδιά βαθμηδόν τη γνώση και οι γονείς…τη μαγεία της ζωής που κρύβεται σε πράγματα μικρά και τόσο απλά που ευτυχώς έχουμε τα παιδιά να μας τα θυμίζουν. Ίσως αυτός ο παιδότοπος να είναι αναγκαίος τελικά στον ίδιο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό και στους γονείς. Μήπως τελικά να μιλάμε για ένα παιδότοπο για μεγάλους;

The Mamagers Update

Δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά. Τα παιδιά πρότυπα είναι αποκυήματα της φαντασίας υπερήφανων γονιών

Δώσε στο παιδί αγάπη και αγκαλιά. Πολύ και από τα δύο…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i