Όρια και πειθαρχία | Η δυσκολία τού να παίρνεις το ρόλο του «κακού»

Η πειθαρχία συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στις οικογένειες.

Όρια και πειθαρχία | Η δυσκολία τού να παίρνεις τον ρόλο του «κακού»

Η πειθαρχία συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στις οικογένειες. Οι πολυάσχολοι γονείς νιώθουν ήδη ενοχές για τον ελάχιστο χρόνο που περνάνε με τα παιδιά τους. Πόσο μάλλον να θέλουν να «σπαταλήσουν» αυτόν τον λίγο χρόνο με αντιπαραθέσεις και θυμό. Για αυτό, πολύ συχνά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσπεράσουν ζητήματα πειθαρχίας.

Οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να ασκούμε πειθαρχία με μία σχετική μετριοπάθεια. Στο γραφείο μου, οι γονείς έρχονται και ρωτούν ξανά και ξανά ποιες «παραβάσεις» των παιδιών αξίζουν πειθαρχικές ενέργειες. Θα πρέπει να πειθαρχήσω το παιδί μου επειδή είναι αγενές, επειδή δεν διαβάζει τα μαθήματά του, λέει ψέματα για το βαθμό που πήρε στο τεστ, αργεί να γυρίσει στο σπίτι ενώ έχει χρονικό όριο;

Ενώ αυτά τα ερωτήματα σαφώς και είναι σημαντικά, λίγοι γονείς έχουν την αντοχή να αξιολογούν μεμονωμένα και καθημερινά τα «παραπτώματα» του παιδιού τους. Είναι ευκολότερο, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, οι γονείς να αναπτύσσουν μια γενική στρατηγική πειθαρχίας, που είναι σταθερή, δίκαιη κι ευέλικτη και που θέτει τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι στο σπίτι.

Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε πως η πειθαρχία λαμβάνει χώρα μέσα στην σχέση γονιού – παιδιού.

Η στοργική σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού αποτελεί την βάση και παρέχει τις σταθερές που θα χρειαστούν τα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στη σχέση τους με εμάς. Επίσης, μια καλή σχέση μας διευκολύνει πολύ ώστε να πειθαρχούμε αποτελεσματικά τα παιδιά μας. Μπορούμε να μάθουμε κάθε είδους τεχνική πειθαρχίας, αλλά σίγουρα θα αποτύχουμε αν δεν έχουμε μια βαθιά, ζεστή σχέση με το παιδί μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης ή θυμού. Αυτό θα συμβεί σίγουρα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα μισήσουμε τον ρόλο του «κακού», του γονιού που επιβλέπει, θέτει όρια, επιβάλλει συνέπειες και στην πορεία προκαλεί τον θυμό των παιδιών του. Όμως είναι κι αυτό μέρος της «δουλειάς» και το τίμημα του να είσαι γονιός και προκειμένου να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πόσο απαιτητικός και δύσκολος μπορεί να γίνει αυτός ο ρόλος…

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i