Τα μαθήματα μαγειρικής για παιδιά βοηθούν στην κατανάλωση λαχανικών, δείχνει ελληνική έρευνα

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τις δράσεις του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στη διετία 2014-2015 σε 14 Δήμους που συμμετέχουν στο δίκτυό του

paidia-laxanika

Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που στοχεύει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων του κάθε Δήμου (συμμετοχή δασκάλων, παιδιάτρων, γυμναστών, εμπορικών συλλόγων κτλ.) με τη μορφή δράσεων που στοχεύουν συνολικά στην οικογένεια.

Κατά την περίοδο 2014-2015, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Δήμοι υλοποίησαν 55 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 17.000 παιδιά και οι  οικογένειες τους, που αφορούσαν το Ενεργειακό Ισοζύγιο, ενώ διοργάνωσαν περιπάτους για όλη την οικογένεια, μαθήματα μαγειρικής για παιδιά, κατασκευή λαχανόκηπων και φεστιβάλ κίνησης έχοντας ως στόχο να κινητοποιήσουν γονείς και παιδιά σε έναν πιο ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

paidia5-

Τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταξύ άλλων, από τη μελέτη φάνηκε ότι κάποιες από τις δράσεις που εφαρμόστηκαν από το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έχουν θετικό αποτέλεσμα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, όπως για παράδειγμα οι δράσεις μαγειρικής για παιδιά που φαίνεται να σχετίζονται με την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών κατά 0,33 μερίδες ανά ημέρα.

Αντίστοιχα, στην άλλη πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου, τα παιδιά στους δήμους όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις του προγράμματος φάνηκε ότι μείωσαν το χρόνο που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες τηλεθέασης κατά 13,2 λεπτά ημερησίως, μία αλλαγή που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και γνωρίζουμε τη σχέση της αυξημένης παρακολούθησης τηλεόρασης με την παιδική παχυσαρκία.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διατροφικής Αγωγής και Αξιολόγησης, κ. Ιωάννη Μανιό.

paidi-

Σήμερα το δίκτυο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ αριθμεί 15 Δήμους σε όλη την επικράτεια, ενώ 15 επιπλέον Δήμοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι Δήμοι και οι τοπικές ομάδες εκπαιδεύονται σε θεματικές ενότητες όπως η Φυσική Κίνηση και Άσκηση, τα Φρούτα, το Πρωινό, τα Λαχανικά, τον Απλό, Υγιεινό & Οικονομικό Τρόπο  Διατροφής, τα Ψάρια & τα Θαλασσινά, τις Μερίδες, και το Ενεργειακό Ισοζύγιο και διοργανώνουν εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς όπως Οικογενειακούς περίπατους, Αθλοπαιδιές, Φεστιβάλ κίνησης, Υπαίθριες λαχαναγορές, Σχολικούς Λαχανόκηπους, Μαθήματα Μαγειρικής για Παιδιά, Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια, Σχεδιασμό Κόμικς, Θεατρικές παραστάσεις, Γευσιγνωσίες, Βιβλία Συνταγών και Οδηγιών, Εκπαιδευτικές εξορμήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η κα Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ δήλωσε σχετικά:

«Από την εμπειρία μας στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε ότι οι μη προνομιούχες ομάδες υιοθετούν σε μικρότερο ποσοστό τα μηνύματα για πιο υγιεινές συμπεριφορές και για το λόγο αυτό οι μελλοντικές μας παρεμβάσεις θα επικεντρώνονται στην περαιτέρω βελτίωση αυτών των ποσοστών.»

Υποστηρικτής του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ για τα έτη 2014-2015 ήταν το  Ίδρυμα Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, θα βρεις εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i