Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη και τη μελαγχολία;

11 τρόποι για να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.

κατάθλιψη iStock

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι, είναι σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης και πώς τα διαχωρίζουμε από την μελαγχολία.

Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη και τη μελαγχολία;

Αν αναγνωρίζεις 4 ή παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σου, τα οποία διαρκούν για περισσότερο από 3 με 4 μήνες, μάλλον υποφέρεις από κατάθλιψη:

 

Επίμονο αίσθημα λύπης ή αίσθημα κενού

 Έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές ασχολίες συμπεριλαμβανομένου του σεξ. (δυσλειτουργία στην καθημερινότητα-απομόνωση

1 Μειωμένη ενέργεια κόπωση, αργό ρυθμό

2 Αϋπνία, πρόωρο ξύπνημα ή μεγάλη υπνηλία (πάνω από 10 ώρες καθημερινά)

3 Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων

4 Αισθήματα ενοχής και αδυναμίας

5 Σκέψεις γύρω από το θάνατο ή την αυτοκτονία

6 Ευερεθιστότητα

7 Ευσυγκινησία

8 Χρόνιοι και διάσπαρτοι σωματικοί πόνο, μη ανταποκρινόμενη σε θεραπεία.

Το έβδομο σύμπτωμα, από μόνο του, δημιουργεί σημαντική ένδειξη κατάθλιψης.

Τα κριτήρια που διαχωρίζουν την "καθημερινή κατάθλιψη” από την καταθλιπτική διαταραχή είναι η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.

Συνήθως, για το άτομο με καταθλιπτική διαταραχή, ένα ευχάριστο γεγονός δεν είναι αρκετό για να αλλάξει και να σταθεροποιήσει την κατάστασή του. Επίσης, στην κατάθλιψη, τις περισσότερες φορές, το άτομο αισθάνεται χειρότερα το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ το άτομο με απλά κακή διάθεση συνήθως νιώθει καλύτερα όταν σηκώνονται το πρωί.

Το άτομο που μπορεί να πάθει κατάθλιψη, θεωρεί πως αν κάπου αποτύχει, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αποζητά την αναγνώριση των άλλων, την οποία αν δεν έχει, νιώθει ανάξιο αγάπης. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, θέλουν να έχουν το έλεγχο των καταστάσεων, έτσι όπως εκείνα προσδιορίζουν την έννοια του ελέγχου. Αν αυτό δε συμβαίνει, πληγώνονται, κλονίζεται ο κόσμος τους, αγχώνονται γιατί νιώθουν ανασφάλεια και γενικά καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα. Για τους περισσότερους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς με πολύ βαριά κατάθλιψη, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία, που καλό είναι, κάποιες φορές να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή. Μια από τις αποτελεσματικότερες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση, που στοχεύει στην αντικατάσταση των πάγιων δυσλειτουργικών σκέψεων του ατόμου με λειτουργικές.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i