Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να αυτοπροστατεύονται

-Γράφει, Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

Ανάλυσέ το | Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να αυτοπροστατεύονται

Οι τελευταίες ειδήσεις με οδήγησαν να γράψω αυτό το άρθρο σχετικά με το πώς να ενημερώνουμε τα παιδιά ώστε να μένουν ασφαλή και να προφυλάσσονται από τη στιγμή που θα χαθούν ή από κάποια πιθανή απαγωγή.

Αρχικά, να πούμε ότι τα στατιστικά μας δείχνουν, ότι το παιδί είναι πιθανότερο να το βλάψει κάποιος γνωστός, παρά κάποιος άγνωστος. Χρειάζεται λοιπόν να το ενθαρρύνουμε να βάζει τα όρια του, τόσο σε άγνωστα πρόσωπα όσο και σε οικεία.

Πώς να μάθουμε στο παιδί να αυτοπροστατεύεται

  1. Να σεβόμαστε τον χώρο και την επιθυμία του παιδιού

    Με το σκεπτικό να αναθρέψουμε ευγενικά παιδιά, συχνά, τα αναγκάζουμε να κάνουν χειρονομίες, ενώ δεν το επιθυμούν. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο. Μπορεί αυτό να συμβαίνει και με εμάς τους ίδιους. Θέλουμε τόσο πολύ να σφίξουμε στην αγκαλιά μας το παιδί μας και το αρπάζουμε και το φιλάμε, παρόλο που δυσανασχετεί. Υποδεικνύουμε στο παιδί ότι όταν κάποιος μεγάλος θέλει να το αγκαλιάσει και να το φιλήσει, εκείνο πρέπει απαραίτητα να το δεχτεί. «Κάνε μια αγκαλίτσα στον παππού ή στην γιαγιά». Όταν το παιδί ακούει την παραπάνω φράση, λαμβάνει το μήνυμα να παρακάμψει το δικό του «θέλω». Καταλαβαίνει ότι το σωστό είναι να υπακούσει την επιθυμία του μεγαλύτερου. Καλύτερα λοιπόν να το ρωτήσουμε «θα ήθελες να αγκαλιάσεις τον παππού;» ή «μπορώ να σου κάνω μια αγκαλιά;». Εαν η απάντηση του παιδιού είναι αρνητική, χρειάζεται να τη σεβαστούμε απόλυτα και να του δείξουμε ότι έχει το δικαίωμα να μη θέλει να αγγίξει κάποιον. Το παιχνίδι πειράγματος, αγγίγματος πρέπει να είναι επιλογή και του παιδιού.

  2. Τα συναισθήματα του παιδιού είναι σημαντικά (ακόμη κι αν δεν μας αρέσουν). Το παιδί έχει τα συναισθήματα του. Είναι πολύ σημαντικό να του επιτρέπουμε να έχει τα δικά του μοναδικά συναισθήματα, τα οποία μπορεί και να διαφέρουν κατά πολύ από τα δικά μας.  Χρειάζεται να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αφήνει κανέναν να ελέγχει τα συναισθήματα του και τις πράξεις του.  Όταν λοιπόν το παιδί έχει πρόβλημα, χρειάζεται να μάθει ότι πρέπει να το πει και να το ξαναπεί σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται. Πείτε του ότι δεν πρέπει να σταματήσει να το λέει μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. Οτιδήποτε το ενοχλεί, δεν πρέπει να μένει κρυφό. Έτσι, εάν το παιδί, σας εκφράσει κάποια ενόχληση ή δυσαρέσκεια ή προβληματισμό, μην τα υποτιμήσετε και φυσικά μην του ρίξετε ευθύνη. Τα συναισθήματά του είναι σημαντικά και αυτό που χρειάζεται να νιώσει, είναι ότι ο ενήλικας που το φροντίζει είναι εκεί για εκείνο. Καλό είναι, το παιδί να ακούσει «σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μου», ακόμη και για κάτι που μπορεί στα μάτια μας να φαίνεται ασήμαντο. Το παραπάνω μήνυμα θα μεταφερθεί στο παιδί μέσα από την καθημερινότητά σας. Όσο μοιράζεται μαζί σας εμπειρίες και σκέψεις του. εάν νιώσει ότι είστε εκεί για εκείνο χωρίς κριτική και χωρίς πανικό, τότε θα νιώθει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να σας πει το οτιδήποτε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i