Πότε θα ξέρω με σιγουριά αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει να είσαι ακόμη στο στάδιο που αναρωτιέσαι εάν το μικρό σου θα συνεχίσει να πιάνει το μολύβι με το αριστερό ή κάποια στιγμή θα το «διορθώσει».

παιδί αριστερόχειρας

Αριστερό ή δεξί χεράκι; Σε ποιο θα δείξει προτίμηση το παιδί, σε ποια ηλικία; Κι αν διαλέξει το αριστερό; Είναι πρόβλημα;

Το μωρό γέρνει στο στοματάκι του και τα δυο του χεράκια, πότε το δεξί, πότε το αριστερό, χωρίς να τα διακρίνει. Γύρω στους 4 μήνες και μέχρι τους 8 χρησιμοποιεί πλέον εξίσου επιδέξια και τα δυο χεράκια για ν’ αρπάξει και να φέρει στο στόμα του αντικείμενα.

Στους 11 μήνες πιάνει το αντικείμενο σφίγγοντας το ανάμεσα στο λυγισμένο δείκτη και τον αντίχειρα.

Στο τέλος πλέον του 1ου χρόνου ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες στα παιχνίδια του (τα ματάκια της κούκλας, τις πρίζες) και τις αγγίζει με τεντωμένο δείκτη.

Στα 2 χρόνια το παιδί έχει αποκτήσει έλεγχο των χεριών του: επιλέγει π.χ το δεξί για να φάει ή να δείχνει και το αριστερό για να κάνει κάτι άλλο. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστώσεις αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί – το νωρίτερο- γύρω στα 3 χρόνια, αν και πολλά παιδιά αμφιταλαντεύονται ως τα 5. Τα δεδομένα των ερευνών πάντως, αναφέρουν ως αριστερόχειρα ένα 10 % του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πότε θα ξέρω με σιγουριά αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; - εικόνα 1

Στο παρελθόν, η προκατάληψη που ήθελε την αριστεροχειρία ως μη φυσιολογική επιλογή και ένδειξη ευρύτερων γνωστικών ή άλλων προβλημάτων ανησυχούσε τους γονείς και ταλαιπωρούσε τα παιδιά. Ευτυχώς στις μέρες μας, ο μύθος καταρρίφθηκε, καθώς έχουν δοθεί απαντήσεις σε ποικίλα σχετικά ερωτήματα, όπως:

Η αριστεροχειρία είναι κληρονομική;

Όχι απαραίτητα. Η προτίμηση του χεριού προσδιορίζεται με τρόπους πολυσύνθετους τόσο από γενετικούς όσο κι από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, εάν ένας από τους γονείς είναι αριστερόχειρας, ενδέχεται αυτό εμμέσως να επηρεάσει και την επιλογή του παιδιού.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι από αυτά που μπορεί να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, όπως για παράδειγμα το χρώμα των ματιών ή των μαλλιών. Όπως έχουν δείξει έρευνες, εάν και οι δύο γονείς είναι δεξιόχειρες, τότε η πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί αριστερόχειρα είναι μόλις 2%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 17% στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο γονείς γράφει με το αριστερό και στο 46% όταν το κάνουν και οι δύο.

Πως εξηγείται η αριστεροχειρία;

Η χρήση του αριστερού ή του δεξιού χεριού οφείλεται στις εντολές που στέλνει ο εγκέφαλος στις νευρικές απολήξεις των άκρων. Τα τμήματα του εγκεφάλου που βρίσκονται αριστερά στέλνουν εντολές στο δεξί μέρος του σώματος. Η επικράτηση του ενός ή του άλλου ημισφαιρίου στον έλεγχο της κίνησης του παιδιού ονομάζεται πλευρίωση.

Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό παιδιών που χρησιμοποιούν εξίσου με την ίδια ευκολία και άνεση και τα δύο τους χέρια.

Αυτά ονομάζονται «αμφιδέξια». Συμβαίνει σπάνια, και δεν αποτελεί ούτε ταλέντο ούτε δυσλειτουργία. Ωστόσο για να χαρακτηριστεί ένα παιδί αμφιδέξιο, θα πρέπει με συστηματικότητα να χρησιμοποιεί εναλλακτικά και εξίσου αποτελεσματικά και τα δυο του χέρια σε διάφορες δραστηριότητες, ήδη για 6-7 χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i