Θετικοί γονείς | Η νέα τάση – οι βασικοί κανόνες «πειθαρχίας», χωρίς φωνές ή τιμωρία

Υπάρχει πάντα ένας θετικός τρόπος για να επισημάνουμε τα «ελαττώματά» του και να το βοηθήσουµε, παράλληλα, να ανοίξει – προς τη σωστή κατεύθυνση – τα φτερά του!

Θετικοί γονείς | Η νέα τάση – οι βασικοί κανόνες «πειθαρχίας», χωρίς φωνές ή τιμωρία

Δοκιμάσατε ό,τι ξέρατε: Φωνάξατε. Απειλήσατε. Παρακαλέσατε. Κλείσατε την τηλεόραση. «Κρύψατε» το αγαπημένο του παιχνίδι. Αναβάλλατε τη βόλτα στο πάρκο. Το στείλατε στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει και να σκεφτεί σοβαρά πώς αντέδρασε. Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν έφερε το αποτέλεσμα που περιμένατε.

Ίσως γιατί «τη στιγμή που ένα παιδί χάνει τον έλεγχο, εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να διατηρούμε το δικό µας», όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι. Με απλά λόγια, υπάρχει πάντα ένας θετικός τρόπος για να επισημάνουμε τα «ελαττώματά» του και να το βοηθήσουµε, παράλληλα, να ανοίξει – προς τη σωστή κατεύθυνση – τα φτερά του!

Διορθώνοντας την αρνητική συµπεριφορά του, το παιδί δεν βελτιώνεται απλώς, αλλά αναπτύσσει δεξιότητες για να επιτύχει στη ζωή του ως ενήλικος.

Γιατί, πειθαρχία σημαίνει, πλέον, διδασκαλία κι όχι τιμωρία.

Οδηγός… πειθαρχίας

– «Οριοθετήστε» τις απαιτήσεις σας ανάλογα µε την ηλικία του.

Για παράδειγμα, μην περιμένετε από ένα 3 χρονο να λέει συνεχώς την αλήθεια, αφού ακόμα δεν έχει κατανοήσει πλήρως τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και (γόνιμης) φαντασίας.

– Μην προσπαθείτε να «αλλάξετε» το παιδί σας,

αλλά να δεχτείτε την έμφυτη προσωπικότητα κι ιδιοσυγκρασία του. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια – καθένας έχει συγκεκριμένα όρια, ικανότητες και ταλέντα. Ακόμα κι οι γονείς, έχουν τα «δυνατά» και «αδύνατά» τους σημεία…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i