Τι είναι η αναδοχή και γιατί να γίνουμε ανάδοχοι γονείς ενός παιδιού;

Πώς μπορώ να γίνω ανάδοχος ενός παιδιού και τι θα αλλάξει αυτό στη ζωή του - και στη δική μου;

παιδιά αναδοχή hadynyah

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο ηθοποιός Άνθιμος Ανανιάδης έγινε ανάδοχος πατέρας ενός 4χρονου κοριτσιού, το οποίο γνώρισε τυχαία. Ο ίδιος επισκέπτεται τη μικρή δύο φορές την εβδομάδα, την ενισχύει οικονομικά και έχουν αναπτύξει μια πολύ στενή και ουσιαστική σχέση. Και όπως δήλωσε, είναι πολύ ευτυχισμένος με την πράξη του και θεωρεί την μικρή σαν δικό του παιδί.

Η αλληλεγγύη είναι δώρο πολύ όμορφο και με αυτόν τον τρόπο μπορείς να στηρίξεις μια ολόκληρη κοινότητα σε ένα φτωχό μέρος του κόσμου.

Τι είναι η αναδοχή;

Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη νομικά από το κράτος. Προσοχή: δεν είναι υιοθεσία. Η ανάδοχη οικογένεια δεν αντικαθιστά την θετή, αλλά καλείται να βοηθήσει και να στηρίξει το παιδί και κατ’επέκταση την οικογένειά του. Υπάρχουν πολλά προγράμματα αναδοχής σήμερα, με το πιο γνωστό της ActionAid, της οποίας τα παιδιά που συμμετέχουν γίνονται εκπρόσωποι των κοινοτήτων τους. Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το μέγεθος των αναγκών της κάθε κοινότητας, ώστε να αλλάξουν οι ζωές όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται.

Πώς μπορώ να γίνω ανάδοχος ενός παιδιού;

Δεν είναι απαραίτητο να συναντήσεις το παιδί από κοντά. Συνήθως τα προγράμματα αυτά λειτουργούν με ανταλλαγή γραμμάτων και φωτογραφιών. Αν πάλι θέλεις να γνωρίσεις το παιδί από κοντά, πρέπει να επικοινωνήσεις με το γραφείο 3 μήνες νωρίτερα για να προετοιμάσετε το ταξίδι, που σίγουρα θα είναι εμπειρία ζωής και θα δεις από κοντά τις ριζικές αλλαγές που η δωρεά σου φέρνει σε μια ολόκληρη κοινότητα.

Τελευταία δεδομένα έδειξαν πως μια μικρή δωρεά, βοήθησε 343.000 αγρότες να βελτιώσουν την παραγωγή τους χάρη στα προγράμματα αυτά και έτσι οι οικογένειες να έχουν καλύτερη και περισσότερη τροφή.

Γιατί να το κάνεις;

Καταρχάς, είναι τόσο απλό να γίνεις ανάδοχος παιδιού. Με ελάχιστα χρήματα προσφέρεις τόσα πολλά. Βελτιώνονται οι ζωές πολλών παιδιών, καθώς οι οργανώσεις που ασχολούνται με την αναδοχή έχουν στόχο τη μακροπρόθεσμη υλοποίηση προγραμμάτων μακροπρόθεσμα, ώστε να καταπολεμηθεί η ακραία φτώχεια και να δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως υποσιτισμός, έλλειψη πόσιμου νερού, βρώμικα σχολεία.

Γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη. Στις περισσότερες από τις περιοχές που δρουν αυτοί οι οργανισμοί, περίπου οι μισοί θάνατοι των παιδιών κάτω των 5 ετών προκαλούνται από υποσιτισμό.

Γιατί αλλάζει τις ζωές για πάντα. Ένα παιδί, μια οικογένεια λαμβάνει στήριξη και παρηγοριά, ενώ παράλληλα επωφελείσαι κι εσύ. Μαθαίνεις να σέβεσαι και να δέχεσαι την διαφορετικότητα, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία, τη φυλή και τις ιδιαίτερες ανάγκες. Παράλληλα, αναπτύσσεις τις δικές σου δεξιότητες ως άτομο, αλλά και ως γονιός, μέσω της πράξης αυτής.

Τέλος, δίνεις το πιο σωστό παράδειγμα στον περίγυρό σου και στο φυσικό παιδί σου στην περίπτωση που έχεις. Η αναδοχή αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά και πολλοί γονείς την χρησιμοποιούν για να μιλήσουν για την χαρά της προσφοράς, τη μαγεία της αλληλεγγύης και να τους συστήσουν ένα κόσμο που δε μπορούν να γνωρίσουν, αυτόν των λιγότερο τυχερών ανθρώπων.

Η πρόταση της ειδικού: Ανάδοχη τάξη

Εκτός από μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια, μια ολόκληρη τάξη μπορεί να γίνει ανάδοχος. Ήδη εκατοντάδες σχολεία σε Ελλάδα και Κύπρο συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στηρίζουν παιδιά από όλο τον κόσμο.

Διάβασε επίσης: Ώρα για παιδικό σταθμό – η ομαλή ένταξη και η μετάβαση από την οικογένεια στο σχολικό περιβάλλον

Διάβασε επίσης: Τα παιδικά βιβλία του μήνα: Η Shape team επιλέγει για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

The Mamagers Update

Βάλε το παιδί στο πάτωμα!

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i