Τι θα ήθελε η δασκάλα του παιδιού σου να γνωρίζεις

Τι ζητάει και τι επιθυμεί από τους γονείς η δασκάλα και θα την προσεγγίσεις;

μαμά παιδί σχολείο evgenyatamanenko

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Η καλή και υγιής σχέση γονιού και δασκάλας έχει θετικά αποτελέσματα στις σχολικές επιδόσεις του παιδιού και όχι μόνο. Μπορεί να συμβάλλει στη γενικότερη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του, καθώς και στην επιτυχημένη μελλοντική του πορεία. Η επικοινωνία είναι ο βασικός παράγοντας για να χτιστεί μια σχέση συνεργασίας. Οι γονείς χρειάζονται πληροφορίες για το τι και πως το παιδί τους μαθαίνει, και ο δάσκαλος ανατροφοδότηση για την πορεία του παιδιού.

Τι ζητάει όμως μια δασκάλα από εσένα και πώς μπορείς να την προσεγγίσεις για μια επιτυχημένη συνεργασία;

Προσέγγισε την με σεβασμό

Κοινός στόχος όλων, εκπαιδευτικών και γονιών, είναι να διαμορφώσουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση, δυνατότητες και ευκαιρίες να ενταχθούν στο σχολείο. Δημιούργησε μια ποιοτική σχέση σεβασμού και εκτίμησης με την δασκάλα και κράτα συχνή επικοινωνία μαζί της για να συνεργαστείτε και να βοηθήσετε και οι δύο το παιδί και την πνευματική του ανάπτυξη.

Μην επηρεάζεις το παιδί σου απέναντι στη δασκάλα

Αυτή είναι η πρώτη σχέση του παιδιού με έναν ενήλικα έξω από την οικογένεια. Σχολικοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι συστήνουν να κάτσεις σιωπηρά πίσω και να αφήσεις να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερος δεσμός. Ειδικότερα για τα μικρά παιδιά, η σχέση με τη δασκάλα τους είναι σχέση αγάπης και πολύ δυνατή μάλιστα Ακόμα κι αν δεν συμπαθείς την δασκάλα, μην μιλάς ποτέ μπροστά στο παιδί σου αρνητικά γι’ αυτήν. Αν ο γονιός μειώσει στο παιδί τον δάσκαλο, το παιδί δεν θα καταδεχτεί να πάρει ούτε ένα από αυτά που ο εκπαιδευτικός έχει να δώσει. Ο καθένας, γονείς και δασκάλα, έχει τη δική του αποστολή απέναντι στο παιδί.

Διάβασε επίσης: Προσαρμογή στο σχολείο: Πώς μπορεί να γίνει πιο ομαλή;

Διάβασε επίσης: 5 αλήθειες για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Μην κάνεις εσύ τα μαθήματα του παιδιού

Συνήθως οι γονείς νιώθουν ότι η εικόνα μιας εργασίας καθρεφτίζει την εικόνα τους ως γονείς. Στην αγωνία της αψεγάδιαστης εικόνας, επιλέγουν να δώσουν στο πιάτο έτοιμη τη λύση, περνώντας έμμεσα στο παιδί το μήνυμα ότι είναι επιτρεπτό να μην μοχθεί. Τι μπορείς όμως να κάνεις; Βοήθησε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και εντοπίστε μαζί τυχόν λάθη. Οι εργασίες δίνονται για να μάθει να εργάζεται οργανωμένα, συγκεντρωμένα, ορθά. Να κάνει πράξη όσα διδάχτηκε με εξάσκηση. Να μπορεί να διορθώνει μόνο του τα λάθη του, αφού του τα έχετε εντοπίσει μέσα από ένα απαραίτητο έλεγχο. Αυτή δεν είναι και η αξία της ζωής;

Τα λάθη επιτρέπονται

Αν το παιδί ήταν ήδη τέλειο, τότε δεν θα χρειαζόταν το σχολείο. Στο σχολείο οι μαθητές χρησιμοποιούν μολύβι και γόμα. Γιατί είναι «οκ» να κάνουνε λάθη. Αρκεί να προσπαθούν να τα διορθώνουν. Σβήσε λοιπόν άφοβα το λάθος! Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από μια «αποτυχία». Τα λάθη είναι σύμμαχος, αφού δίνουν την ευκαιρία να βελτιωθούν περισσότερο. Δείξε στο παιδί ότι τα λάθη δεν σημαίνουν αποτυχία. Η αρνητική κριτική δημιουργεί ένα παιδί που ματαιώνεται και σταματά να πιστεύει στον εαυτό του. Αντίθετα, είναι απαραίτητη η θετική ενίσχυση και η υπενθύμιση ότι η προσπάθεια είναι που τα καθορίζει και όχι το λάθος.

Μην υπερβάλλεις!

Φυσικά και πιστεύεις πως το παιδί σου είναι διάνοια, αλλά δε χρειάζεται να υπερβάλλεις. Όλα τα παιδιά είναι και έξυπνα και εφευρετικά και με άπειρες δυνατότητες. Μην το επαινείς περισσότερο από ότι χρειάζεται, γιατί αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά του. Δεν χρειάζεται να το εκθειάζεις καν στη δασκάλα, οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τα παιδιά που έχουν απέναντί τους και στην πλειοψηφία τους δεν επηρεάζονται από σχόλια γονέων. Πες της καλύτερα πως στο παιδί σου αρέσει να διαβάζει ή ζήτησε να το παρακινεί περισσότερο. Σημαντικό: Ποτέ δεν συγκρίνουμε παιδιά, γονείς, αδέρφια. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε!

Δώσε στο παιδί σου ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο

Δεν είναι ελεύθερος χρόνος τα γεμάτα με φροντιστήρια και προπονήσεις απογεύματα, ούτε είναι ελεύθερος χρόνος οι ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Πρέπει να του διδάξεις πως να περνάει και να διαχειρίζεται τον ελεύθερο χρόνο του έξυπνα. Βάλε όριο ακόμα και σε αυτόν, ώστε να μάθει να εκτιμάει την αξίας της ελευθερίας και να μην σπαταλάει ώρες κάνοντας τελικά… τίποτα! Βάλε καθημερινά κάποιες ώρες ελεύθερου χρόνου. Φτιάξε μια λίστα με διαφορετικές δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει. Με πολλά παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές, τηλεόραση, βόλτες, συλλογή εντόμων ή ετοιμασία ενός γλυκού… Ας επιλέγει κάθε μέρα κάτι άλλο ή ακόμη μπορεί και να τραβάει χαρτάκια στην τύχη! Να ανακαλύψει τι εναλλακτικές υπάρχουν γύρω του.

Θυμήσου τους δικούς σου δασκάλους

Η δική σου εμπειρία είναι πιθανό να επηρεάσει και τη σχέση του παιδιού σου με τους δασκάλους του. Αλλά όπως το έζησες εσύ έτσι πρέπει να το ζήσει και αυτό. Θυμήσου πως στη ζωή δε συναναστρεφόμαστε μόνο με ανθρώπους που συμπαθούμε. Και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε αυτό να διδάξουμε στο παιδί. Μάθε του να κρίνει κι αυτό τους ανθρώπους με βάση τις αξίες και τη συμπεριφορά τους.

Και δυο λόγια ακόμη

Τέλος, σαν δασκάλα και αρκετά μικρή (γιατί... παραμένω πάντα στην ηλικία των μαθητών μου) σου λέω πως το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά από νωρίς αξίες όπως ο σεβασμός, η ευγένεια, η αλληλεγγύη. Να χρησιμοποιούν καθημερινά λέξεις όπως «ευχαριστώ» και «συγγνώμη». Να φέρονται σωστά στα ζώα, στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, σε εμένα και σε εσένα. Οφείλουμε να τους δείξουμε πως είναι σημαντικό να μοχθούν για να καταφέρουν αυτό που επιθυμούν και για να βελτιώνονται.

The Mamagers Update

Πώς πρέπει να αντιδράσεις αν το παιδί σου δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλο;

7 ενδιαφέροντα πράγματα που έχει πει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ για τις μητέρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i