Αυτό είναι το πιο σημαντικό ατού του βιογραφικού σου!

Μάθε πώς να ενισχύσεις την κοινωνική νοημοσύνη σου.

shutterstock_265336703

«Η συναισθηματική νοημοσύνη ή, αλλιώς, δείκτης ενσυναίσθησης αποτελείται από δύο συστατικά» τονίζει η Stephanie Vermeulen, συγγραφέας του EQ: Emotional Intelligence for Everyone. Το πρώτο είναι οι δικές σου συναισθηματικές αντιδράσεις σε κάποια κατάσταση και το δεύτερο η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου και να δείχνεις πραγματικά ενδιαφέρον.

Επαγγελματικά ένα υψηλό επίπεδο EQ μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις τη συνεργασία του άλλου ώστε να κερδίσετε και οι δύο – κάτι που οι ειδικοί πλέον περιγράφουν ως «κοινωνική νοημοσύνη». Έτσι, ένα υγιές επίπεδο

συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης είναι το μυστικό για να γίνονται πιο συχνά τα πράγματα όπως θέλεις εσύ. «Όταν εξαναγκάζεις τους άλλους, απλώς τους κάνεις να κινούνται σύμφωνα με το σχέδιό σου, όταν όμως δημιουργείς μία κατάσταση win-win, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί» σημειώνει η συγγραφέας.

shutterstock_264978809

EQ για καλή διάθεση

Αν έχεις νιώσει τη διάθεσή σου να χαλάει εξαιτίας ενός κατσούφη ταμία, συνειδητοποιείς πως τα συναισθήματα είναι πράγματι μεταδοτικά. «Όπως ακριβώς κολλάμε έναν ιό από το διπλανό μας, μπορεί να “κολλήσουμε” και μια συναισθηματική κατάσταση» γράφει ο Daniel Goleman, αυθεντία του EQ, στο βιβλίο του Social Intelligence. Γι’ αυτόν η κοινωνική νοημοσύνη ξεκινά όταν ο τρόπος που δρας προκαλεί στους γύρω σου τις καλύτερες δυνατές αντιδράσεις. Μπορούμε να επηρεάσουμε ο ένας τη διάθεση του άλλου απλώς και μόνο όταν

βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς να ανταλλάξουμε μια λέξη. Όταν το γνωρίζεις αυτό, κρατάς τον αρνητισμό υπό έλεγχο, για καλό όλων.

Κάνε κάθε κατάσταση win-win

  • Απόφυγε τη χειραγώγηση: Σπάνια αποδίδει μακροχρόνια αποτελέσματα και μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε δυσπιστία.
  • Κοίτα τριγύρω σου και παρατήρησε: Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν γκρινιάζουν, ούτε φέρονται άσχημα στους άλλους. Αντίθετα, ακούνε, διαισθάνονται και διαπραγματεύονται.
  • Κάνε εξάσκηση στις διαπραγματεύσεις win-win: Σε κάθε πτυχή της ζωής σου, στο γραφείο ή στο σπίτι, προσπά- θησε να έχετε και οι δύο ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Να είσαι ευέλικτη: Αυτό που αποτελεί μια επιτυχημένη στρατηγική επικοινωνίας για τον ένα δεν ισχύει για όλους. Όλοι έχουμε διαφορετικές πτυχές – μπορούμε να είμαστε σοβαροί ή αστείοι, διανοούμενοι ή ελαφρείς, ανάλογα με την περίσταση. Το θέμα είναι να ξέρεις σε ποια στιγμή να δείξεις τι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i