Αυτές είναι οι τεχνικές επιβίωσης που μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημα που έχουμε

Αυτά είναι τα μυστικά για να δίνουμε λύση σε κάθε πρόβλημα.

shutterstock_524818756

Μετάτρεψε το πρόβλημα σε παιχνίδι

Στο βιβλίο του Touching the Void ο Joe Simpson περιγράφει την τρομακτική ιστορία του, όταν βρέθηκε με σπασμένο πόδι στα 5.700 μ. επάνω σε ένα βουνό. Στην πραγματικότητα δεν έσπασε το πόδι του... το διέλυσε. Το οστό της κνήμης του βγήκε από την άρθρωση του γονάτου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο σύντροφός του στην ανάβαση θεώρησαν πως ήταν ξεγραμμένος. Εκείνος όμως επιβίωσε.

Ένα από τα μυστικά του ήταν πως μετάτρεψε την αργή, επώδυνη κατάβασή του σε παιχνίδι. Ο Simpson μάθαινε τι σημαίνει να παίζεις υπό αυτές τις συνθήκες. «Μετά τα αρχικά μου επώδυνα χοροπηδητά ανέπτυξα ένα πρότυπο κίνησης και το επαναλάμβανα μεθοδικά. Κάθε κίνηση ήταν ένα βήμα στην πλαγιά και άρχισα να νιώθω αποκομμένος από τα πάντα γύρω μου. Δε σκεφτόμουν τίποτε, παρά μόνο τον τρόπο που είχα βρει για να προχωράω».

Η μάχη του είχε γίνει ένας χορός και ο χορός τον απελευθέρωνε από τον τρόμο του τι έπρεπε να κάνει για να τα καταφέρει. Πώς λειτουργεί αυτό; Είναι θέμα νευροεπιστήμης. Ένα πρότυπο δραστηριοτήτων διεγείρει το ίδιο κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο όπως συμβαίνει και με την κοκαΐνη.

Ακόμα και τα βαρετά πράγματα μπορεί να γίνουν διασκεδαστικά, αν τα μετατρέψεις σε ένα παιχνίδι με εμπόδια, προκλήσεις και επιβραβεύσεις. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για τα καθημερινά προβλήματα: Πόσα βιογραφικά μπορείς να στείλεις; Μπορείς να ξεπεράσεις το χθεσινό σκορ; Και ποιος είναι ο τρόπος για να προχωρήσεις την αντοχή σου στο επόμενο επίπεδο; Οι άλλοι άνθρωποι.

Ζήτα βοήθεια και πρόσφερε βοήθεια

Είναι καλό να δέχεσαι βοήθεια. Μερικές φορές όμως ντρεπόμαστε και δυσκολευόμαστε να τη ζητήσουμε. Μην αφήνεις όμως την υπερηφάνεια να μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο σου. Από την άλλη, το πιο εντυπωσιακό είναι πως, ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις, το να προσφέρεις βοήθεια μπορεί να σε βοηθήσει.

Όταν αναλαμβάνεις τη φροντίδα κάποιου ανθρώπου, αυξάνεται η αίσθηση του νοήματος στη ζωή σου. Αυτό βοηθά ανθρώπους και στις χειρότερες καταστάσεις να πετύχουν. Μερικές φορές το να είσαι αλτρουίστρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να είσαι εγωίστρια. Και έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι που έχουν μάθει να προσφέρουν είναι συνήθως επιτυχημένοι και ζουν περισσότερο.

Και όταν περάσει, τι να κάνεις;

Όταν περάσει η απειλή, όταν πέσει η σκόνη, μπορούμε να έχουμε ξανά μια φυσιολογική ζωή; Στην πραγματικότητα, μερικές φορές, η ζωή μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη. Ο Richard Tedeschi, ψυχολόγος που ασχολείται με το μετατραυματικό στρες, επισημαίνει πως «για να έχεις την καλύτερη ψυχολογική υγεία, απαιτείται ένα είδος ταλαιπωρίας».

Μπορείς να αντεπεξέλθεις στις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα, ανταγωνιστικότητα και χάρη.

Και όταν τελειώσουν τα προβλήματα, η επιστήμη συμφωνεί: ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i